Çarşamba, Mayıs 15, 2024
No menu items!
Ana SayfaKöşe YazılarıYayladağı’nda Heyecanlı Adam: Cahit Aşkar

Yayladağı’nda Heyecanlı Adam: Cahit Aşkar

 

Yayladağı’nda Heyecanlı Adam:

Cahit Aşkar

İrfan O. Hatipoğlu/Alternatif Tarım Platformu Başkanı

 

Ülkemizin çok önemli sorunları var. Yaşanan sorunların büyük çoğunluğu ekonomi kaynaklı. TÜİK verilerine göre sanayi dışındaki üretim sektörlerinde sorunlar yaşanıyor. Kısacası üretim kısırlığı yaşıyoruz. Üretim kısırlığının getirdiği işsizlik, yoksulluk yakıcı bir durum almış durumda. Orta ve uzun vade de en yakıcı olanı tarımsal üretimin sürdürülebilir olmaktan çıkması. Hem üretimin azalması hem de ürünlerin tüketiciye ulaştırmasında yaşanan sorunlar mutfaklarımızı yangın yerine dönüştürmüş durumda.

 

Tarımsal üretimde yaşanan sorunlar orta ve uzun vade de karamsarlığa sürüklese de arada umut verici gelişmeler olmuyor değil. Örneğin Yayladağı’nda çilek üretiminin insanı heyecanlandırması gb. 2002 yılından bu yana harcanan emek/üretim önderliği 2021 yılında karşılığını bulmuş. Çilek üretiminde sınırlar zorlanıyor. Ekosistemin kattığı farklı aroma ile dünyada aranır olmuş. Her öğle sonrası (10) ondan fazla tır çilekleri dünyanın değişik noktalarına ulaştırmak için yollara düşüyor. Söylenenlere göre üretim sezonu sonuna kadar 80 milyar liralık zenginliği Yayladağı’na taşıyacak. İnsan ister istemez heyecanlanıyor.

 

Yayladağı’nda çilek üreticileri ne yaptıklarının fazla farkında değil. Büyük çoğunluğu ürettiğini satmak, parasını cebini koymak telaşında. Bu nedenle üretim yaparken tarım kimyasalları satanların tuzağına düşmüş durumdalar. Yine de bunun farkında olan, çilek üretim heyecanını yüreğinin derinliklerinde hisseden birisi var. Cahit Aşkar. Cahit Aşkar yaşamında tarımsal üretimle yolu kesişmiş olmamasına karşın Yayladağı aşkı, çiftçilerin farkında olmadan oluşturdukları çilek üretim “efsanesinin” çoban ateşi gibi sönüp gitmemesi için önder olmaya karar vermiş. Öncelikle kurulu Çilek Üretim Kooperatifine yaşama döndürmekle işe başlamış. Arkasından bir ihracatçı firma ile anlaşarak alım merkezi oluşturmuş. Burada düzenli alımlar yaparak çilek piyasasını düzenliyor. Bunu her kez yapabilir diyebilirsiniz. İnanın Cahit Aşkar dünyanın en zor işini yapıyor. Kendisini kutluyorum. Enerjisinin tükenmemesini, Yayladağı aşkının bitmemesini diliyorum.

 

Cahit Aşkar’ın yaşam deneyimleri, sosyal çevresi, azmi ve mücadele etmede ısrarı/yılmazlığı hemşerileri tarafından göz ardı edilmemelidir. İnanın böyle insanlar ülkemizde/kentimizde/beldemizde çok fazla bulunmuyor.

 

 

 

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER