Salı, Mayıs 14, 2024
No menu items!
Ana Sayfaİskenderun HaberYelken kulübünün artık yapı ruhsatı ile kullanma izin belgesi yok

Yelken kulübünün artık yapı ruhsatı ile kullanma izin belgesi yok

Hatay 1. İdare Mahkemesi, İskenderun Belediye başkanlığı tarafından yelken kulübü için 2005 verilen yapı ruhsatı ile bu ruhsata dayanılarak verilen yapı kullanma izni belgesini iptal etti.

Bilirkişi raporuna dayandırılan gerekçeli kararda, “Dava konusu parselin 3621 sayılı Kıyı Kanunu´na tabii alanda kaldığı, kanunun 6. Ve 7. Maddelerinde kıyı kenar çizgisinin deniz tarafı ile dolgu yapılarak elde edilen yerlerde yapılabilecek yapıların sınırlı sayıda belirtildiği, örnekseme yoluyla bu alanlarda yapılacak yapıların niteliğinin arttırılamayacağı, aktarımı yapılan bilirkişi raporuyla da dava konusu parsel üzerindeki yapının 3621 sayılı kanun kapsamında yapılabilecek yapılandan olmadığının tespit edildiği, yapının imar planına ve mimari projesine aykırı bir şekilde yapıldığının belirtildiği, yapının parsel sınırını aşacak şekilde yapılıp tamamlandığı, yapı ile birlikte alandaki yapılaşma yoğunluğunun arttırıldığı anlaşıldığından, 3621 sayılı Kanun´a ile 3194 sayılı Kanun´a aykırı şekilde verilen inşaat ruhsatı ile bu ruhsata dayalı olarak tamamlanan yapıya yönelik düzenlenen yapı kullanma izin belgesinde hukuka uyarlık bulunmamaktadır” denildi.

Projeye aykırılıkların da yeraldığı gerekçeli kararda atıfta bulunularak paylaşılan 15.11.2018 tarihli bilirkişi raporunda da “…Dava konusu binanın mimari projesinin incelenmesinde; binanın kullanım amacının lokanta olduğu ve lokanta olarak kullanıldığının görüldüğü. Su sporları tesisi ile ilgisi bulunmadığı, Kıyı Kanunun 13.maddesinin c bendinde ‘Kıyılarda yapılan yapı ve tesisle, yapı amaçları dışında kullanılamazlar´ hükmünün yer aldığı, bu durumda kıyı alanında yapılan lokanta binasının onaylı imar planında belirtilen Su Suporları Tesisi amacının dışında farklı bir amaçla kullanıldığından Kıyı Kanununa aykırı olduğu, kıyıda yapılabilecek yapılar arasında lokanta binası ve benzeri yapıların bulunmadığı… İskenderun Belediyesi tarafından Su Sporları Tesisi olarak Yapı Ruhsatı düzenlendiğinden 18.05.2005 tarih ve 2/1/51 sayısı yapı ruhsatının onaylı imar planına, kıyı kanununa ve imar kanununa aykırı olduğu; 1153 sayılı parselde yapımı tamamlanan binanın lokanta binası olduğu halde Su Sporları Tesisi olarak İskenderun Belediyesi tarafından düzenlenen 26.05.2006 tarih ve 14 sayılı yapı kullanma izin belgesinin de onaylı imar planına, kıyı kanununa ve imar kanununa aykırı olduğu” kanaati belirtildi.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER