Perşembe, Mayıs 2, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelYeral, ‘Gadir-i Hum’u anlattı…

Yeral, ‘Gadir-i Hum’u anlattı…

Arsuz Turizm ve Kültür Derneği tarafından organize edilen Gadir-i Hum konferansına Arsuz Kaymakamı Musa Sarı, Belediye Başkanı Nazım Culha, EHDAV Başkanı Ali Yeral, Hrt Tv haber sunucusu Ali Yolcu, Mınnah Gündüz, İskenderun Ortodoks Kilesi Vakıfı ikinci başkanı Corc Boğazoğlu, Arsuz İlçe Müftü yardımcısı İmam Hatibi Mahmut Bilen ile Sivil Toplum Temsilcileri, muhtarlar ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Arsuz Turizm ve Kültür Derneği Başkanı Hasan Arslan,“Sevgimiz özümüzdür. İnsana olan sevgimizi anlatmaya, insana olan hizmet aşkımızı anlatmaya dilin gücü yetmez. İlimiz birliğin, beraberliğin, dostluğun, kardeşliğin, hoşgörünün adresidir. Derneğimizin de amaçları arasında olan yaşayan insan hazinelerimizden elde edilen bilgileri gelecek kuşaklara aktarma konusunda üzerimize düşen görevleri daima yaşama geçirdik. Bu bağlamda asırlar boyunca Mezopotamya ve Anadolu’nun çeşitli yerlerinde kutlanan Gadir-i Hum Bayramı ilçemizde de kutlansın istedik bu amaçla ilçemizde bulunan kurum ve kuruluşlarla görüşmeler yaptık” diye konuştu.

Belediye Başkanı Nazım Culha bugün burada bilgi birikimi ile aydınlatacak Ali Yeral ile buluşturan Arsuz Turizm ve Kültür Derneği yöneticilerine teşekkür ederek “İlçemizde asırlar boyu birçok farklı din, mezhep ve etnik gruplar bir arada yaşamaktadır. Ğadir-i Hum Bayramı taşıdığı maneviyatı ile tüm dünyamız için en çok ihtiyaç duyduğumuz barışa ve huzura vesile olmasını temenni ediyorum” dedi.

Kaymakam Musa Sarı da yörenin farklı kültürlerin, farklı inanışların bir arada huzur ve barış içerisinde yaşadığı dünyanın önemli hoşgörü merkezlerinden birisi ve medeniyetlerin beşiği olduğunu, bu farklılıkları da bir zenginlik olarak niteledi.

Konferansta bir konuşma yapan EHDAV Başkanı Ali Yeral şunları söyledi: “Maide Suresi 67. ayetiyle Veda Haccından dönen Resulullah (S.A.A) Efendimizin, Mekke ile Medine arasındaki Gadir-i Hum mevkiinde, ilahi emirle Hz. Ali Efendimize İmamet, Vasiyet ve Hilafetini ilan ettiği gündür. Bugün Maide Suresi 3. ayetince; Rabbimizin dinimizi kemale erdirdiği, üzerimizdeki nimetini tamamladığı ve din olarak da bize İslam’ı seçtiği gündür! Bugün Peygamberimizin ilahi vahiyle 130 bin Müslümanın önünde; ‘Ben kimin mevlası isem, Ali de onun mevlasıdır. Allah’ım Ali’nin dostuna dost, düşmanına düşman ol!’ diye haykırarak, Hz. Ali’yi 1. İmam, 1. Halife ve 1. Vasi olarak atadığı gündür! Bugün başta Ebu Bekir ve Ömer olmak üzere, tüm ashabın Ali b. Ebu Talib’e; Emirulmuminin ve tüm Müslüman erkek ve kadınların velisi, imamı ve önderi olarak biat ve itaat arz ettikleri gündür! Bugün Mearic Suresinin 1-2-3. ayetlerince, İmam Ali’ye olan kininden dolayı, Gadir biatını inkâr eden Haris b. Numan El-Fihri’nin, başına gökten inen ilahi bir gazapla cezalandırıldığı gündür! İşte bu kadar yüce ve kutsal bir gündür Gadir Hum Bayramı…”

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER