Çarşamba, Mayıs 22, 2024
No menu items!
Ana SayfaHatayYerel Basının Sorunlarına Çözüm Bulun!

Yerel Basının Sorunlarına Çözüm Bulun!

Bir grup CHP’li vekil Meclis Başkanlığına sundukları önergeyle, yerel basının sorunlarını gündeme getirdi. Önergede yerel basının ekonomik sorunlarına çözüm getirilmesinin önemine vurgu yapıldı.

Türkiye’de yerel basın vilayet gazeteleri adıyla oluşmaya başladığının, Kurtuluş Savaşını aşıp günümüze kadar varlığını sürdürdüğünün belirtildiği önergede şunlara yer verildi: “Cumhuriyet tarihi boyunca görünüm olarak ulusal basının gölgesinde kalmış ve bu çaresizliğiyle gündeme gelmiştir.

Yerel yönetimler demokrasinin ilk basamağıdır. Halk, kendini yönetenlerin hatalarını, başarılarını, başarısızlıklarını yerel basından doğrudan doğruya daha yakından öğrenme hakkına sahiptir. Bu hakkı yerine getirecek olan da yerel basındır. Yerel yönetimler nasıl demokrasinin ilk basamağı ve çekirdeğiyse yerel basın da demokrasinin sağlıklı işlemesi göreviyle yükümlü, basın içinde basının özü, çekirdeğidir.

Yerel basın, bölgenin ve bölgede yaşayanların her türlü sorununu ve bu sorunların karşısında üretilebilecek çözüm önerilerini gündeme getiren, tartışan, yerel yönetimle merkezi yönetim arasında köprü işlevi gören, halkın gözü, kulağı olduğu kadar yerel yönetimin dili de olabilen bir işleyişle kişilerin küreselleşme girdabından biraz olsun alıkoymaktadır. Aslında yerel basın bu yönüyle ülke basınına malzeme sağlamakta, onları uyarıcı görevler görmekte, onlara yardımcı olmaktadır.

Maalesef Türkiye gibi büyük bir ülkede yerel basın güç bulamamış, Cumhuriyetin ilk yıllarında önem kazandığı halde, daha sonraki yıllarda bu gücünü kaybetmiştir. Bunun birden fazla nedeni bulunmaktadır. Ancak bunların hemen hemen tamamı ekonomik nedenlere dayanmaktadır.

Son olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşülmesi planlanan dezenformasyon yasası ile bir çok yerel basın kuruluşuna ödeyebileceğinden çok daha fazla ceza verilmesi durumu tedirginliği vardır.

Bu nedenlerle yerel basın kuruluşlarının yaşadığı ekonomik sorunların tespit edilmeli ve bu sorunlara çözüm olabilecek tedbirler alınmalı.”

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER