Pazar, Mayıs 19, 2024
No menu items!
Ana SayfaÜlke GündemiYeşil Sol Parti Adayı İşsizliğe Değindi

Yeşil Sol Parti Adayı İşsizliğe Değindi

Yeşil Sol Parti Adana ikinci sıra milletvekili adayı Ferhat Kabaiş, 14 Mayıs seçimleri öncesinde kentteki yoksulluğa ve işsizliğe dikkat çekiyor. Kabaiş, Adana’nın geçmişte hem sanayisiyle hem tarım faaliyetleriyle göç alan bir şehirken bugün göç verdiğini, en büyük şehirler sıralamasında gerilediğini vurguluyor.

Kentin en büyük sorunlarından birinin uyuşturucu olduğunu söyleyen Kabaiş, Avrupa’nın geri dönüşüm çöplerini Adana’ya getirmesinin ise Çukurova’nın suyunu zehirlediğini belirterek “Bu durumda sadece Adanalılar değil, Türkiye’nin neredeyse her yeri zehirleniyor” diyor.

Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın da danışmanı olan Kabaiş, “Sayın Demirtaş adaylığımı yürekten destekledi” derken “Ben şimdiye kadar yaklaşık 50-60 bin kişiyle bire bir tokalaşıp Selahattin Demirtaş’ın selamlarını ilettim. Bende de ona aktaracak on binlerce selam birikti” ifadelerini kullanıyor. Kabaiş, 14 Mayıs seçimleri öncesinde Artı Gerçek’in sorularını yanıtladı…

‘DEMİRTAŞ’IN DANIŞMANIYIM’

Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?

Aslen Diyarbakır doğumluyum ama 40 yıldır Adana’da yaşıyorum. 21 yıllık öğretmenim. Fakat bunun sekiz yılında Barış ve Demokrasi Parti’sinde (BDP), daha sonra Halkların Demokratik Partisi’nde (HDP) grup danışmanlığı yaptım. 2015’den bu yana da Selahattin Demirtaş ile birlikte çalıştım. 2018’de resmi görevi bittiği için, benim de danışmanlık görevim bitti. Ama tabii sadece kâğıt üzerinde. Çünkü Demirtaş ile bugün de dahil olmak üzere birlikte çalışmalar yürütüyoruz. Selahattin Demirtaş’ın dava dosyalarının takibinde ve başkaca işlerinde kendisine bir arkadaş olarak yardımcı olmaya çalışıyorum.

‘ADANA’NIN EN ÖNEMLİ SORUNLARINDAN BİRİ UYUŞTURUCU’

Adana’yı biraz anlatır mısınız? En temel sorunları neler?

Adana, yoksulluğun, işsizliğin en fazla olduğu büyük şehirlerin başında geliyor. Oysa çok değil, bundan 25 yıl önce böyle değildi. Adana hem sanayisiyle hem tarım faaliyetleriyle göç alan bir şehirdi, bugün ise göç veriyor. Adana, Türkiye’nin dördüncü büyük ili iken AKP iktidarının göreve başlamasından beri yedinci sıraya geriledi.

Bir başka önemli sorun ise uyuşturucu. Uyuşturucu kullanım yaşı ne yazık ki 10-11 yaşlarına kadar inmiş durumda. Şu 15 günde bile çetelerin kendi arasındaki çatışmaları nedeniyle dört kişi yaşamını yitirdi. Yaşamını yitirenler arasında bir buçuk yaşında çocuk da vardı. Çatışma esnasında seken kurşun çocuğun ölümüne neden oldu. İktidarın uyuşturucuya ilişkin herhangi bir mücadelesi söz konusu dahi değil. Yakın dönemlerde “Adana’da büyük uyuşturucu operasyonu yapıldı” şeklinde kamuoyuna bazı haberler yansıdı, ilginç olan gözaltına alınanların hepsi serbest bırakıldı. Oysa ki havuz medyası uyuşturucu operasyonunda yakalanan hap sayısının Türkiye’de şimdiye kadar yakalanan en fazla hap sayısı olduğunu yazdı. Bir ek daha yapayım, yakın zamanda Adana Emniyet Müdür Yardımcısı’nın aracında uyuşturucu bulundu.

ferhat-kabais2.jpeg

‘ÇUKUROVA’NIN SUYU KİMYASALLARLA ZEHİRLENİYOR’

Adana’nın Avrupa’nın çöplüğü olduğuna dair haberler basına da yansıdı. Bu doğru mu?

Avrupa’nın plastiğinin büyük kısmı burada. Geri dönüşüm için yolladığı plastiğin büyük bölümü Adana’ya geliyor. Geri dönüşüm tesislerinde yeterince denetim yok. Türkiye’yi tercih etmelerinin önemli nedeni, çevreci hareketlerin Avrupa’da çok güçlü olması ve hükümetlere baskı yapması. Bu durumdan dolayı geri dönüşüm tesislerini Avrupa’da kuramıyorlar. Gemilerle, tırlarla günde 32 tırın, bir o kadar da geminin çöpleri getirdiği bilgisi var.

Atmosfere ciddi zararlarının yanı sıra çöplerin sulama kanallarına atıldığını da gördük. Çukurova’nın suyu kimyasallarla zehirleniyor. Bu su tarlaları, tarlalarda üretilen ürünleri zehirliyor. Düşünün Türkiye’nin sebzesinin, meyvesinin büyük kısmını Çukurova karşılıyor. Bu durumda sadece Adanalılar değil, Türkiye’nin neredeyse her yeri zehirleniyor. Tabii termik santralleri de unutmamak gerek. Son 10 yılda iki termik santral yapıldı.

‘DEPREME İLİŞKİN HİÇBİR HAZIRLIK YOK’

Adana’nın önemli gündemlerinden biri de deprem. Deprem için bir çalışma var mı?

Adana 1998 yılında depremden etkilenmişti. Aradan 25 yıl geçti ama bu süre içerisinde depreme hazırlık konusunda hiçbir şey yapılmadı. Bu depremde de 98’deki depremde olduğu gibi çok can kaybı oldu. Adana’da depremden en çok etkilenen yerler, 2000’li yılların başında kurulan bir mahalle. Yüksek katlı apartmanların olduğu bir mahalle.

Şu an Adana’da yaklaşık 40 binin üzerinde ağır hasarlı ve orta hasarlı bina var. Bunların yaklaşık 8 bininin yıkılma kararı var. Ne merkezi düzeyde ne yerel düzeyde depreme ilişkin hiçbir hazırlık yapılmadı. Yine bir ekleme yapayım, yanı başımızda nükleer santral var ve bu nükleer santralin olduğu yerden de bir fay hattı geçiyor. Akkuyu Nükleer santrali kurulmadan önce de uyarılarımızı yapmıştık.

‘DEMİRTAŞ BENİ DESTEKLEDİ, ONA AKTARACAK ON BİNLERCE SELAM BİRİKTİ’

Siz Selahattin Demirtaş’ın danışmanı olarak görev yaptınız. Bugün aday olmanıza Demirtaş’ın tavrı ne oldu?

Ben yıllarca partinin mutfağında çalıştım, grup danışmanlığı, milletvekili danışmanlığı yaptım. Adaylığıma kadar da bu böyleydi. Sayın Demirtaş adaylığımı yürekten destekledi. Yapabileceğimi, yeterli birikime sahip olduğumu söyledi. Ben aday olduğumu, son gün listeler seçim kuruluna teslim edildiğinde öğrendim ve kendisine aday olduğumu illettim. Çok sevindiğini, bana başarılar dilediğini iletti.

Sayın Demirtaş, cezaevinde bile 14 Mayıs seçimlerinde aktif bir çalışma yürütüyor. Adana’ya da bir kart gönderdi, beni Adanalılara emanet etti. Yazdığı şuydu, “Bu seçim sürecinde Adana’da her yeri dolaş, bütün sokakları, caddeleri dolaş, kapısını çalmadık ev bırakma. Bizi anlat, partimizi anlat ve benim selamımı ilet” dedi. Ben şimdiye kadar yaklaşık 50-60 bin kişiyle bire bir tokalaşıp Selahattin Demirtaş’ın selamlarını ilettim. Bende de ona aktaracak on binlerce selam birikti.

FERHAT KABAİŞ KİMDİR?

14 Mayıs milletvekili seçimlerinde Yeşil Sol Parti’den Adana ikinci sıra milletvekili adayı olan Ferhat Kabaiş, 1981 yılında Diyarbakır’da doğdu. İlkokulu ve liseyi Adana’da okudu. Adana Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nden mezun olarak Diyarbakır ve Adana köylerinde öğretmenlik yaptı.

2012’den 2015’e kadar, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde çalışma yürüten Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda görev yaptı. Daha sonra, önceki dönem HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın yakın danışmanı olarak aktif görev yürüttü.

2018 yılında danışmanlık görevinden ayrılan Kabaiş, öğretmenlik görevine dönerek adaylık için istifa edene kadar Ankara ve Adana’da öğretmenlik yaptı. Ferhat Kabaiş, bir kız çocuk babası. Eşini, bir yıl önce kanser nedeniyle kaybetti.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER