Pazar, Mayıs 19, 2024
No menu items!
Ana SayfaHatayYıkımlar insan sağlığına aykırı

Yıkımlar insan sağlığına aykırı

6 Şubat’ta yaşadığımız ‘Asrın Felaketi’ ile yerle bir olan Hatay’da yıkılan binaların enkazı kaldırılmaya devam ediyor. Bu konuda hem çevre mühendislerinden hem de vatandaşlardan uyarı geldi.

Vatandaşlar, yıkılan binalardan oluşan molozların neden olduğu çevre tehdidine yönelik dikkat çektiler.


Yıkılan atıkların içinde beton, tuğla gibi malzemelerin dışında evlerde kullanılan kimyasal, mobilya, metal, plastik gibi atıkların da olacağı uyarısını yapan uzmanlar , şunları söyledi:
Ciddi afet yaşadık ve afetin paniğiyle atığı yönetmek çok mümkün değil. Geçici depolama alanlarını doğru yerlerde seçmeliyizV. Atıklar doğru yerlerde depolanmazsa içindeki kimyasalların yer altı suyuna karışma riski yüksek. Yağışlarla kimyasal maddelerin yer altı sularına, yüzey sularına karışması mümkün. erimli alanlara yapılan depolamalar, tarım alanında geri dönüşü olmayan toprak veriminde düşüşe neden olur.”


‘MASKE İLE TOZDAN KORUNUN’ UYARISI

Yıkım işlemleri ve enkaz taşınması sırasında ortaya çıkan tozun sağlık için tehlikesinden bahseden uzmanlar, “Enkaz atıklarının kaldırılması da çok önemli. Tozuma sırasında asbest ve uçucu gazlardan, tozlardan insan sağlığı ciddi oranda etkilenmektedir. Bu aniden ortaya çıkmadığı için çok dikkate alınmıyor. İlerleyen zamanda, insan yaşamını olumsuz etkiyecektir. Geçici konaklama alanlarının, çadır kentlerin tozumadan etkilenmeyecek bölgelere yapılmalı. Yıkım, yükleme ve taşıma esnasında tozlanmayı engelleyecek sulama sistemlerinin yapılması gerekiyor. Bölgede çalışan ve yaşayan insanların maske ile tozdan korunması gerekir” dediler.

TOZ OLUŞUMUNA SULAMA SİSTEMLERİ İLE ÖNÜNE GEÇİLMELİ

uzmanlar, oluşan atıkları bertaraf etmenin kolay olmadığını savunarak, “Uçuşan tozlar bir sınırda kalmayacak. Bölgenin tamamına dağılacak ve tarım alanlarına, yüzey sularını da kirletecek ve ekosistemin bozulmasına neden olacak. Bunun olmaması için toz oluşumunun sulama sistemleri ile önüne geçilmesi gerekiyor” diye konuştular.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER