Perşembe, Nisan 18, 2024
No menu items!
Ana SayfaSağlıkYILDA ORTALAMA 59 BİN İNSAN KUDUZDAN ÖLÜYOR

YILDA ORTALAMA 59 BİN İNSAN KUDUZDAN ÖLÜYOR

Hatay Veteriner Hekimler Odası Başkanı Yahya Hamurcu, ‘Dünya Kuduz Günü’ dolayısıyla yaptığı açıklamada, yeryüzünün en ölümcül hastalığının yayılmasını önlemeyi amaçlayan küresel bir seferberlik olan Dünya Kuduz Günü’nün, bu seferberliğe verilen destekle bugün daha güçlü bir şekilde sesini duyurduğunu söyledi.
Başkan Yahya Hamurcu, şunları dile getirdi:
“Uluslararası bir yardım örgütü olan Kuduzla Mücadele Küresel Birliği tarafından başlatılan 28 Eylül Dünya Kuduz gününde küresel çapta birçok aktivite yapılacaktır. Bu yıl Kuduz Gününün teması “Kuduz: Aşılat ve yok et.” olarak belirlenmiştir. Bu tema ile kuduzun eliminasyonu için etçil hayvanların kitle halinde aşılanmasının önemine vurgu yapılması amaçlanmaktadır. Bu tema aynı zamanda kuduz hastalığına maruz kalınması durumunda insanların hayatlarını kaybetmemesi için aşılanması gerektiğine de işaret etmektedir.
Kuduz, halk sağlığına tehdit oluşturan eski çağlardan beri bilinen önemli bir enfeksiyondur. Halk sağlığında koruyucu hekimliğin ne kadar önemli olduğuna dair bilinen en tehlikeli zoonoz kuduz hastalığıdır. Koruyucu hekimlik etkin olarak uygulandığında hiç rastlanmayan kuduz hastalığı, en ufak bir hatadan yararlanarak ortaya çıktığında hem hayvanlar hem de insanlar için geri dönüşü yoktur.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre yılda ortalama 59.000 insan kuduz hastalığı nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Bu ölümlerin %99’u Afrika ve Asya’da hastalıkla enfekte köpeklerin ısırması sonucunda meydana gelmektedir. Köpek ısırığı nedeniyle görülen kuduz vakalarının % 60’ından fazlası 15 yaşından küçük çocuklarda görülmektedir. Köpekler aynı zamanda bu hastalıktan en çok etkilenen kurbanlardır. Milyonlarca köpek, her yıl kuduz hastalığını kontrol altında tutmak amacıyla yürütülen ve hatalı yönlendirilen kitlesel tasfiye girişimleri sonucunda öldürülmektedir. Kuduz, % 99.9 oranında ölümcül bir hastalıktır fakat aynı zamanda % 100 oranında da önlenebilir bir hastalıktır. Köpekleri aşılamak yoluyla hastalığı elimine etmek hem onları korur hem de hastalığın insanlara bulaşmasını önler. Fakat aşılama gibi göreceli olarak düşük maliyetli bir çözümün varlığına rağmen hala bu hastalığa bağlı ölümler görülmektedir.
28 Eylül’de tüm dünyada 120 ye yakın ülkede hayvanlarda aşılama ve insanlarda farkındalık yaratılmasına yönelik etkinlikler ve çalışmalar yapılmaktadır. Ülkemizde de henüz eradike edilmemiş ve yakın zamanda da eradikasyonu mümkün görülmeyen bu hastalığa ilişkin bilgilendirmeler ve özelikle belediye yetkililerinde farkındalık oluşturulması açısından önem taşımaktadır. Her yıl dünyada yaklaşık 59.000 insan kuduz hastalığı nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Bu sayı, dünyada her on dakikada bir insanın kuduz hastalığı nedeniyle hayatını kaybettiği anlamına gelmektedir. Kuduz hastalığı % 100 oranında önlenebilir. Hastalığın önlenmesi için ilk adımı hayvan sahiplerinin atması gerekir.”

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER