Perşembe, Mart 28, 2024
No menu items!
Ana SayfaEkonomiVali Doğan,"Zararlarınızı Karşılayacağız, Ama Bir Daha Bu Etkinliğe Sizi Almayacağız"!

Vali Doğan,”Zararlarınızı Karşılayacağız, Ama Bir Daha Bu Etkinliğe Sizi Almayacağız”!

Hatay Valisi Rahmi Doğan, İstanbul’daki tanıtım günlerine katılan ve zararla dönen firmaların zararlarını karşılayıp, bir sonraki etkinliklere almayacaklarını söyledi.

Hatay Valisi Rahmi Doğan düzenlediği basın toplantısında,  İstanbul Hatay Günlerini değerlendirirken,  basın mensupları önünde firmaların temsilcileriyle artıyı, eksiyi, doğruyu, yanlışı tartıştı.

Toplantıda kimi firmalar kar ettiklerini ve Ankara günlerinin ne zaman yapılacağını sorarken, bazı firmalar Hatay’daki sattıkları ürünleri iki katına satarak zarar ettiklerine yönelik açıklamaları karşısında Vali Rahmi Doğan şu değerlendirmede bulundu:

“Biz bir konsept değişikliği yaptık. Dedik ki bu günler Hatay markasına yakışmıyor.  Biz burada bir sorumluluk aldık. Bu sorumluluk çerçevesinde de kamu kurumlarıyla birlikte, Sivil Toplum Kuruluşlarıyla birlikte bir faaliyette bulunalım dedik. Benim kanaatim güzel bir organizasyon yaptık. Bunun maliyetinden şüphe eden,  parasından şüphe eden, şuna peşkeş çekildi diyen bir tane Allah’ın kulu varsa bütün faturalar burada.  Biz 45 firma götürdük. Şimdi eleştirilerden birisi şu; ‘Bu giden firmalar zaten Hatay’ın zengin kesimi zaten güçlü adamlar bunları niye götürdünüz? Siz fakir fukarayı götürseydiniz de bunlar biraz para kazansaydı!  Biz tam 6 TIR’la 135 ton mal götürdük. TIR’ların yükümlüğünü Antakya Ticaret Odası Meclis Başkanı Selahattin Eskiocak Bey aldı. Para da almadı. Medeniyetler korosunu götürelim dedik. Koronun bütün masraflarını İskenderun organize sanayi bölgesi ile İskenderun ticaret ve Sanayi Odası karşıladı. Bizden bir kuruş para çıkmadı. Oradaki alanın tamamını İstanbul büyükşehir Belediyesi kirasız verdi bize. Kuruş para ödemedik. Bu işte kuruş kar amacı güdülmedi. Bu işte Hatay’ın tanıtımı yapılsın. Hatay’ın kaliteli ürünleri tanınsın diye böyle bir yükümlülüğün altına girdik. Ben başarılı olduğumuzu düşünüyorum. Ama bu heyeti toplamamızın sebebi bizim görmediğimiz varsa eleştiriler öneriler bunları da dinleriz.”

İstanbul’da Hatay Turizm ve Gastronomi Günleri etkinliğinin değerlendirildiği konuşmaların ardından soru cevap şeklinde devam eden toplantı basına açık olarak gerçekleştirildi:

SAYIN VALİM KİRA BEDELLERİ ÇOK YÜKSEKTİ

Tanıtım günlerine katılan bazı firmaların temsilcileri, “Sayın valim kira bedelleri çok yüksekti” eleştirilerine Vali Rahmi Doğan şöyle karşılık verdi:

“Biz 6608 liraya bizim verdiğimiz yerleri 3 gün önce 16 bin TL’ye Kastamonu kiraya vermiş. Biz onlardan zaten devraldık burasını. Biz zaten burada kar amacı gütmeden bir takım desteklerle kendi oturduğumuz yerlerin kirasını da ödeyerek biz burada faaliyette bulunduk.“

KALİTE KONUSUNDA ŞİKÂYETİMİZ VAR

Pastabank firması temsilcisinin, “Sayın valim şimdi orada yeme içme stantlarında sağlam çalışan kaliteli ürün satan bir Konak restoran vardı, bir Home kek vardı birde Göçmen restorant vardı. Kalite konusunda şikâyetçiyim” sözlerine karşılık Vali Rahmi Doğan şöyle cevap verdi:

“O zaman bu eleştiriyi bize değil buradaki heyete sunmak lazım. 45 firma gitti. Şimdi bu firmalardan sadece 3 yerden yemek yeniyor diğerlerinden yenemiyorsa bu eleştirinin sahibi burası. Yemekleri de benim yapacak halim yok.

Burada 45 firmanın tamamı Hataylıydı. Hataylı firmalar dışında bir firma gördük diyen var mı?

Bu sırada salonda bulunan firma temsilcileri, “Birkaç firma vardı onları da dışarı attılar” karşılığını verdiler.

ÇİNÇİN: TÜM FİRMALAR YERLİYDİ

Organizasyon katılanlardan Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, katılan firmalara ilişkin bu açıklamayı yaptı:

“Sayın Hatay Büyükşehir Belediye Başkanımızla beraber standları gezdim. Lütfü beyin aynen kelimesini söyleyeyim, “Her girdiğim standta beni tanıyorlar. Demek ki bunların hepsi Hataylı” dedi. Daha önceki senelerde tanımamazlık oranı çok yüksekti.”

Bu arada Hatay Valisi Rahmi Doğan, eleştirilerden bir tanesi de, “ Hatay günleri yaptılar hiç kimse gitmedi. Siz esnaflar olarak gerçekten bu günlere katılım az mıydı?” şeklinde soruya katılan firmalardan Elmas Teyze Yöresel ürünleri satan firmanın temsilcileri şu cevabı verdi.

“Gerek müşteri portföyü olarak gerek gelen misafirlerimiz olarak çok olumlu izlenimler aldık. Kaliteli bir katılım vardı diye gördük.”

Şennur gıda: “Bizde 4 yıldır katılıyoruz. Bu sene organizasyon çok güzeldi.  Gelen müşteriler memnundu. Satışlarımız çok güzel oldu. “

Home Kek Restoran, “ Hatayımızı güzel tanıtmak için sizler elinizden geleni yaptınız. Tabi ki eksiklikler vardı. İlk iki gün satışlar düşüktü. Deprem oldu çünkü. Benim daha sonraki seneler için yapılmasını istediğim o iki gün konser ağırlıklı olursa halkı daha iyi dikkat çekeriz.”

Firma temsilcilerinin bu açıklamalarından sonra Vali Rahmi Doğan değerlendirmelerine şöyle devam etti:

“ O eleştiriyi bizde yaptık. Mesela Medeniyetler Korosunun konser saatinin yanlış olduğunu arkadaşlarla konuştuk. Home kek adına bir fatura var. Adam demiş ki siz bunu Valilik olarak düzenliyorsunuz bu düzenlediğiniz fiyat buysa bu yediğim yemek kaç lira eder? Müdür beyde demiş ki şu kadar eder. Adam aradaki farkı istedi. Sizin Home Kek adına kesmiş olduğunuz maklube 2 kişi 100 lira, mumbar yarım porsiyon 35 lira, su iki tane 7 lira.  Hatay’da da bu fiyata mı satıyorsunuz?”

Home kek temsilcisi şu cevabı verdi:  Hayır Hatay’da yarı fiyatına satıyorum.  Ama bizim oraya gitmemizin bir maliyeti var.”

Vali Rahmi Doğan Home Kek’in temsilcisini dinledikten sonra, “Yükünüzü biz taşıdık. Stant parası uygundu. Aldığımız bazı demirbaşlar bize kaldı. Şimdi ilk yapım maliyetini aldık ama bundan sonra bunlar bize bedavaya kalmış olacak” dedi.

Home Kek temsilcisi şu savunmayı yaptı:  “Fiyatı buraya göre yani Hatay’a göre  2 kat arttırdım. Çünkü başka masraflarım da oldu. Bunu çıkarmak için mecburdum. 2 katına satmış olmama rağmen ben zararla döndüm.  10 eleman götürdüm buradan. Aşağı yukarı 7-8 bin zarar ettim” açıklamasına Vali Rami Doğan, “7-8 bin TL’lik zararınızı karşılayalım bir daha ki günlere de sizi götürmeyelim” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü.

“Bugün herkes eteğindeki taşları döksün. Kalbinden geçen bir şeyi söylemeyen varsa hakkımızı helal etmiyoruz. Bu kadar net söylüyorum.  Birileri bizi alkışlasın diye biz yapmıyoruz bunları. Evimize götürdüğümüz para helal olsun diye yapıyoruz.”

Bazı basın mensuplarının “ Bazı ilçelerimizin unutulduğu söylendi “ sorularına karşılık Vali Rahmi Doğan, “Onu açıklayalım: Ben onu sordum arkadaşlara. Bunu Defne Belediyesinden biri unutuldu denen ilçeleri kasıtlı olarak alındığını söyledi.  Ben bunu tespit edin talimatı verdim. Bunu da Defne Belediyesi biliyor” bilgisini paylaştı.

Yine Basın mensuplarından gelen, “ Önceki Hatay günlerinden çok güzeldi. Fakat bu güzellik ne HESOB’un nede ATSO’nun organizasyonundan kaynaklı bir şey değildi. Bu İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yenilemiş o çadırlarda standtların çok muntazam oluşundan.  HESOB ve ATSO’nun orada bir emeği yoktur. Arda Türkmen gibi Türkiye’de ve dünyada tanınmış bir gurmeyi oraya getirdik. Ama saat kaçta getirdik. Ve kim dinledi, her yer bomboştu” sözlerine karşılık Vali Rahmi Doğan, “Biz onların saatlerini ayarlarken istediğimiz gibi ayarlayamıyoruz. Onların da uygun olduğu saatlere ayarlayabiliyoruz. Bu dediğinize ben de katılıyorum” cevabını verdi.

Yine Basın mensuplarından gelen sorularda,  “Birçok şeyi bedavaya yaptınız. Benim anlayamadığım nokta şu buradan toplanan para ne oldu? Kimden ne kadar para alındı nereye ne masraf yapıldı?” sorusuna da Vali Rahmi Doğan, “Hesaba toplam giren rakam 1 milyon 524 bin184 lira. Bizim aldığımız para. Alamadığımız para ise 43 bin 159 lira.  Hesaptan toplam çıkan para 08.10.2019 tarihi itibariyle söylüyorum. 1 milyon 440 bin 793 lira.  Bize kalan para 126 bin 550 Lira. Detaylarına bakabilirsiniz” karşılığını verdi.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER