Pazartesi, Haziran 17, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelZEHİRLİ ATIKLARIN YENİ ADRESİ PAYAS

ZEHİRLİ ATIKLARIN YENİ ADRESİ PAYAS

Rafet VERGİLİ DEN AĞIR İDDİA

“MARZINC firması Türkiye’deki ilk 100 zenginlerin içerisinde olan beş kuruluşun ortaklığında bir şirket.
Ancak Çevre Bakanlığının vermiş olduğu kriterlere uymayan bu kurum sürekli olarak bakanlığı yanıltarak, ellerine almış oldukları belgeler ve raporlarla işletmelerin devamını sağlıyorlar.
Yalnız bu Karabük’ün konusu değil. Bu işletmelerden Karabük’ün dışında; Aliağa’da, Kayseri’de ve en tehlikelisi de İskenderun’da var. “

Rafet VERGİLİ Bugüne kadar yurtiçi ve yurtdışında başta Umman, Cezayir, Romanya ve İran’da olmak üzere toplam 15 adet demir çelik tesisinin yapımını gerçekleştirdi.
Şu anda Karabük Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyetlerini sürdüren demir çelik tesislerinin kurucusudur.
Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili, Türkiye genelindeki izabe tesislerinin bacalarından çıkan tozları hammadde olarak kullanan; Karabük, İskenderun, Aliağa ve Kayseri’de bulunan geri kazanım tesislerine savaş açtı. Konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenleyen Başkan Vergili; “Sayın Çevre Bakanımızın seçim bölgesi de büyük bir çevre felaketi ile karşı karşıya” dedİ.
Çolakoğlu, Kaptan, İCDAŞ, Diler ve Kroman şirketlerinin ortağı olduğu, MARZINC Tesislerinin asıl amacı toz tutma filtrelerine biriken tozun içeresindeki çinko ve kurşunu tekrardan ekonomiye kazandırmak. Ancak ekonomiye kazandırılırken de dünya standartlarına uygun işlemlerin yapılması da şart.
MARZINC firması Türkiye’deki ilk 100 zenginlerin içerisinde olan beş kuruluşun ortaklığında bir şirket. Ancak Çevre Bakanlığının vermiş olduğu kriterlere uymayan bu kurum sürekli olarak bakanlığı yanıltarak, ellerine almış oldukları belgeler ve raporlarla işletmelerin devamını sağlıyorlar. Yalnız bu Karabük’ün konusu değil. Bu işletmelerden Karabük’ün dışında; Aliağa’da, Kayseri’de ve en tehlikelisi de İskenderun’da var.
Bunların ÇED raporlarının hepsinde, bakanlığı yanıltacak bilgi, belge ve dokümanlar var. Normal dünya standartlarına göre yapılacak tesislerin kriterlerine kesinlikle uygun değiller. Bakanlık bu güne kadar bunlara, siz ne yapıyorsunuz kardeşim diye hiç hesap sormamış” dedi.
Aynı zamanda kendisi de dünya çapında bir demir çelikçi olan ve dünyanın değişik ülkelerinde birçok tesis kuran Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili; “Bu tesislerde yalnız bacaların ölçülmesi yeterli değil, tesisin içerisine çinko ve kurşun buharlaşma ölçüm cihazlarının kurulması şart. Ayrıca açık depolama yönteminin yeniden belirlenmesi ve bu tip tesislere zehirli atık yönetmeliğinin uygulanması gerekir. Bu tesislere kendi su arıtma tesisini kurma şartı ve atık sularını şehir şebekelerine bağlama yasağı getirilmeli, ayrıca bu firmalar tesisleri kuran firmalardan AB standartlarında çalışma taahhüttü almalı” dedi.
Bu firmanın zehir depoları oluşturduğuna vurgu yapan Başkan VERGİLİ;
Bu geri dönüşüm firmasının en tehlikelisi İskenderun’da PAYAS’ta ve durum çok daha vahim, çünkü PAYAS’ta ki tesis bu atıkları Amik Ovasında bir noktada depoluyor” dedi.
Başkan VERGİLİ;
“MARZINC’ın ÇED Raporunda, çıkan atık maddelerin Çimento Fabrikasında değerlendirileceği yazıyor. Bu madde, hiçbir zaman çimento üretiminde kullanılması uygun olmayan bir madde. Ayrıca karayollarında dolgu malzemesi olarak kullanılacağı yazıyor, hiçbir zaman bu alanda da kullanılması mümkün değil. Bunların bakanlık tarafından öncelikli tehlikeli atık maddesi sınıfına alınıp depolanması şart. Hiçbir yönetmenlik, usul ve esasları uygun olmadan ve hiçbir prosese dikkat etmeden, buradan bir kazanç düşünmeden burada bir işlem yapıp, biz bu maddeden nasıl kurtuluruz hesapları yapıyorlar. Bunların ellerindeki bu tozun içerisindeki çinko oranı %8 ile %29 oranına kadar artabiliyor. Bu tesislerinde amacı bunun içerisindeki çinkoyu %1 kadar düşürerek çinkoyu almak” şeklinde konuştu.
Bu arkadaşlarımız kendi fabrikalarındaki bu pislikten kurtulmak için PAYAS’ta ki Geri Dönüşüm fabrikasına gönderiyorlar.” dedi.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER