Cuma, Mayıs 17, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelZeytin ve Zeytinyağı Sektörünün Sorunları Masaya Yatırıldı

Zeytin ve Zeytinyağı Sektörünün Sorunları Masaya Yatırıldı

 

ATSO organizasyonu ve Altınözü Kaymakamlığı ile Altınözü Belediyesi ev sahipliğinde Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçı Birlikleri Başkanı Davut Er ve Yönetim Kurulu ile “Zeytin ve Zeytinyağı Sektörü İştişare Toplantı”sını gerçekleştirildi.


Altınözü Belediyesi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya Altınözü Kaymakamı Bülent Uygur, Altınözü Belediye Başkanı Rıfat Sarı,ASO Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Çinçin, Genel Sekreter Ali Mullaoğlu, Antakya Ziraat Odası Başkanı Mehmet Muzaffer Okay, katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan ATSO başkanıHikmet Çinçin “Ülkemiz’deki zeytin üretimi 2018 döneminde 1,7 milyon ton olup, Dünyada, İspanya, İtalya ve Yunanistan sonra 4.sırada yer almaktadır.
Özellikle ilimiz Hatay’a özgü asit oranı ve aromasıyla aranan bir tat olan zeytinyağı imalatı, Altınözü ve Antakya’da çok önemli bir yere sahip olup, toplam 128 adet Zeytinyağı Fabrikası bulunmaktadır.
Zeytin ekim alanlarının her geçen gün arttığı Hatay’da; Halhali, Karamani, Gemlik, Savrani, Sarı Haşabi türleri mevcuttur.
İlimizde Zeytin ve Zeytinyağı üreticilerinin markalaşmaya ve bölge imajının oluşturulması için çaba harcanmaktadır. Bölgedeki işletmelerin dağınık ve küçük ölçekli yapısı göz önüne alındığında, girişimciler ortak bir ticari marka oluşturulması ve yönetilmesi konularında bilinçlendirilmeli, özendirilmeli ve desteklenmelidir. İlimizde bu şekilde ortak bir markanın oluşturulması hem ürün kalitesinin artırılmasına hem de pazarlama hizmetlerinin daha etkin şekilde yerine getirilmesine katkı sağlayacaktır.
Hatay 2018 döneminde yaklaşık 15 milyon zeytin ağacı ve son yıllarda bu üründen aldığı verimle güneyin zeytinyağı deposu olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir.
Hatay, zeytin üreticiliğinde; 81 il içerisinde ilk 5’te yer almaktadır ve Türkiye geneli zeytin üretiminin % 9’u Hatay’dan karşılanmaktadır.
Hatay’da 275.578 hektarı tarım alanı olup, bu alanın %20′ si yani 53.771 hektarı toplam meyve veren 12,5 milyon adet ağaçla zeytinlik arazilerdir.
Hatay ili 153.000 ton ile Türkiye yağlık zeytin üretiminde Aydın ve İzmir’den sonra 3. sırada yer almaktadır. “dedi

Çinçin’in ardından kürsüye gelen Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçı Birlikleri Başkanı Davut Er “Sizleri şahsım ve Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu arkadaşlarım adına saygıyla selamlayarak konuşmama başlamak istiyorum. Katılımınızdan dolayı hepinize teşekkür ederim.
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği olarak;
Üretim bölgelerimizde üreticisinden tüccarına, sanayicisinden ihracatçısına kadar tüm sektör paydaşlarımızı yerinde ziyaret edip konu ve sorunlarını dinlemek ve sektörde güç birliği oluşturarak sorunlara çözüm bulmak için ülkemizde zeytin üretiminin yapıldığı bölgelerimizde Sektörel Ortak Akıl Toplantıları gerçekleştirme kararı aldık.
Bu karar çerçevesinde, toplantılarımızdan ilkini 28 Ağustos tarihinde Mut’ta gerçekleştirdik.
İkinci toplantımızı da bugün Ezan ve kilise çanı seslerinin birbirine karışmasını olağan bir durum olarak karşılandığı, Kardeşliğin ve birlikteliğin şehri, Hatay’da sizlerle birlikte Antakya Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde gerçekleştiriyoruz.
Farklı kültür ve inanışların bir arada kardeşçe yaşadığı bu topraklar, barışın simgesi zeytin ağacına da binlerce yıldır ev sahipliği yapmaktadır.
Zeytin tarihi 6 bin yıl öncesine giden insanlığın kadim dostu bir ağaç. Payas’ta Salı Selim Camii bahçesindeki 1350 yıllık zeytin ağacı halen bize meyve vermeye devam ediyor. Bu zeytin ağacı İnsanlık tarihi kadar eski bir yerleşim yeri olan Hatay’daki zeytincilik kültürünün ne kadar köklü olduğunu ortaya koyuyor.”dedi

Hikmet Çinçin ve Davut Er’in ardından ise kürsüde birer konuşma yapan Altınözü Belediye Başkanı Rıfat Sarı ve Altınözü Kaymakamı Bülent Uygur Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçı Birlikleri’ni ilçelerinde ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduklarını bu toplantının Altınözü’nde yapılmasında emeği geçen başta Hikmet Çinçin’ ve tüm katılımcılara teşekkürlerini ilettiler.
Toplantı daha sonra Soru Cevap ve Zeytindalı Korosu Konseriyle devam ederken ardından Altınözü Tokaçlı Tarihi Zeytin Müzesi ziyaret edildi.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER