Cumartesi, Nisan 27, 2024
No menu items!
Ana SayfaEkonomi"Akciğer ve bağırsak şarbonu ölümcüldür."

“Akciğer ve bağırsak şarbonu ölümcüldür.”

Antakya Defne Rotary Kulübü Başkanı Volkan Ekmekçi öncülüğünde yapılan toplantıların bu haftaki konuğu, Hatay Veterinerler Odası Başkanı Yahya Hamurcu oldu.

Antakya Şehir Kulübü’nde düzenlenen toplantı, Kulüp Başkanı Volkan Ekmekçi’nin açılış konuşmasıyla başladı. Daha sonra toplantıya konuşmacı olarak katılan Hatay Veteriner Hekimler Odası Başkanı Yahya Hamurcu son günlerde ülkemizde görülen Şarbon’un çok tehlikeli bir hastalık olduğunu söyleyerek sözlerine şöyle devam etti.

Bu hastalık deri, akciğer ve bağırsak şarbonu olmak üzere 3 çeşittir. Şarbon, otçul hayvanlarda görülen bir bakteri türüdür. Akciğer ve bağırsak şarbonu ölümcüldür. Hastalığın insandan insana bulaşma ihtimali riski çok düşüktür.Şarbonlu hayvanlarla temas etmek, bu hayvanların etinin yenmesi, sanayi ürünlerinde kullanılan derileri, hastalığın görüldüğü ülkeden alınan hayvan ve hayvan ürünleriyle şarbon bulaşabilir.

Şarbon hastalığının çeşitlerine göre verdiği belirtiler ise şunlardır: Deri şarbonu’nda; deride ağrı, sızı ve kabartılar belirir. Nadiren kabartı çevresinde ödem görülür. Akciğer şarbonu hasta hayvanlardan solunum yoluyla bulaşır. Soğuk algınlığına benzer etkiler gösterir. Halsizlik temel belirtilerinden biridir. Ateş yükselmesi, nefes alıp vermede güçlük yaşanabilir.Bağırsak şarbonu belirtileri: Bu türde şarbonlu hayvanların etlerinin çiğ veya az pişmiş yenmesi risk oluşturur. Enfeksiyon bağırsaklara yerleşir. Karın ağrısı, mide bulantısı, kusma, kanlı ishal ve iştah kaybı belirtiler ara. Şarbonlu olduğundan şüphelenilen veya şarbondan ölen hayvanlar asla kesilmemelidir. Şarbondan ölen hayvanlar mümkünse yakılarak imha edilmeli veya sönmemiş kireç dökülüp gömülmelidir. Riskli bölgelerde, hayvanlar şarbona karşı aşılanmalıdır. Güvenmediğiniz yerlerden kesinlikle et, süt alışverişi yapmayın.

Alınan önlemler ve veteriner hekim denetiminde yapılacak kesimlerle Şarbon riski önemli oranda azalabilir. Hastalık tespit edildikten sonra hızla önlem alınmalıdır.” dedi. Yahya Hamurcu’ya konuşmasının sonunda Başkan Ekmekçi tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER