Cumartesi, Nisan 27, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelLÜTFÜ SAVAŞ'IN HATA YAPMA ÖZGÜRLÜĞÜ

LÜTFÜ SAVAŞ’IN HATA YAPMA ÖZGÜRLÜĞÜ

Doğu Akdeniz’de, Suriye sınırına en yakın illerimizden biri olan Hatay; Türkiye’nin 81 ili içerisinde, İstanbul’dan sonraki en önemli ilimizdir. Bugün itibariyle Hatay’da en az 500 bin Suriyeli sığınmacı yaşıyor. Sığınmacılarla birlikte nüfusu 2 milyonu aşan Hatay’da yıllardır elektrik ve su sıkıntısı yaşanıyor. Hatay’da işsizlik artıyor!
Devletten teşvik ve destek göremeyen Hatay’da, yatırımcının önü açılamıyor. Hatay’da ekonomi ve ticaretin gelişmesinin önünde ciddi engeller var. Ekonomi kansız, esnaf can çekişiyor, istihdam artmıyor. Hatay Büyükşehir statüsüne kavuşsa da bir türlü büyüyemiyor. Siyaset ne konuşursa konuşsun, Hatay ekonomide, ticarette, tarımda, lojistik ve turizmde bir türlü gelişemiyor.
Ayrıca Hatay’ın en önemli konularından birincisi ekonomi ise, ikincisi huzurdur. Komşu ülke Suriye’deki bitmeyen ve ne zaman biteceği de belli olmayan terör olayları ve kaos yüzünden bölgede yaşananlar güvenlik zafiyeti yaratıyor. Halk endişeli, önünü göremiyor, geleceğini planlayamıyor!
Hatay Büyükşehir’in en önemli sorunlarından üçüncüsü ise, başta merkez ilçemiz Antakya olmak üzere, 14 ilçede de altyapı sorunudur. Hatay’ın yeniden yapılandırılması ve modern bir kente dönüştürülmesi önem arz ediyor. Bu üç konuyu halledemeyen Hatay, hiçbir zaman ‘modern kent’ görüntüsü veremez ve ‘marka kent’ hüviyetine kavuşamaz!

VAH HATAY VAH!

Güney sınırlarımız ateş hattında olsa da, Hatay; her dinden, her mezhepten insanların yaşadığı çok renkli bir yerdir. Suriye’de 6 yıldır yaşanan iç savaş ve kaos ortamı yüzünden birilerinin Hatay’da karışıklık ve kargaşa beklemesi beyhudedir. Hatay’da birden çok din ve mezhebe mensup insanların yaşaması Hatay için bir zafiyet değil, aksine zenginliktir. Çünkü Hatay, kadim medeniyetler, tarih, kültür, hoşgörü, barış ve kardeşlik kentidir.
Tabii ki Suriye meselesi başladığı zaman, özellikle psikolojik, sosyolojik ve daha sonra ekonomik birçok sıkıntı yaşanan Hataylılar, bu sıkıntıların büyük bir kısmını aşmayı bilmiştir. Ama ekonomik olarak Hatay’ın geldiği noktada lojistik sektörü ve turizm çökme noktasına gelmiştir. Buna paralel olarak da sanayi ürünlerini 13-14 ülkeye ihracat yapamaz hale gelmiştir.
Özellikle de yıllardır Yayladağı Sınır Kapısı’nın yolcu giriş ve çıkışına kapalı olması ve komşu ülke Suriye’ye turistik seyahatlerin sona ermesi nedeniyle Hatay’ın ekonomisine önemli katkı sağlayan günübirlik bavul ticareti de sıfırlanmıştır.
Hatay, Suriye savaşında çekilen sıkıntılara karşın devletten destek göremiyor. Hatay girişimcileri teşvik bekliyor. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Hatay’ı kurtaracak iki önemli formüle sahip çıkıyor: Bunların birincisi, Hatay’ın teşvik kapsamında 5’inci bölgeye geçmesidir. İkincisi ise EXPO’dur.
Ancak Hatay’ın teşvik bölgesi sorununu daha çok CHP Milletvekilleri dile getiriyor, iktidar partisinin milletvekilleri ise bu konuda pasif kalıyor. Hele EXPO konusunda AKP’li ilçe belediye başkanlarından hiç ses çıkmıyor. Cumhurbaşkanı ve Başbakan ise seçim zamanı Hataylılardan oy istiyor ama hükümet, Hataylıların teşvik talebini karşılamıyor. Devlet büyükleri EXPO 2021’e destek olmuyor!
Hatay’ın kalkınması konusunda Hükümet’in hata yapma özgürlüğü varsa Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı’nın da hata yapma özgürlüğü olmalıdır! AKP Hatay Milletvekillerinin, il-ilçe yöneticilerinin ve seçilmiş ilçe belediye başkanlarının, sırf CHP’den Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi diye Doç. Dr. Lütfü Savaş’ın Hatay’a dair projelerine, formüllerine destek olmamak gibi bir özgürlüğü olabilir mi? Hatay hepimizindir! Kim yaparsa yapsın, yapılan hatalar hayatımızın hayat parçalarını, hatta bazen hayatımızın en iyi parçalarını oluşturur.

LÜTFÜ SAVAŞ’IN SAVAŞI

Hatay’ın 15 ilçesi var! Bunlardan ikisi olan İskenderun ile Dörtyol gelir konusunda yüzde 80’e sahiptir. Yatırımların büyük kısmı bu iki ilçededir. Diğer 13 ilçe ise Hakkâri seviyesine gerilemektedir. Hataylılar, 7.637 Dolar civarında kişi başı milli gelire sahiptir. Oysaki Hatay’da 500 bin civarında Suriyeli sığınmacı var. Suriyeli nüfus şehir nüfusunun yaklaşık dörtte birini oluşturuyor.
Ülkedeki 100 Suriyeliden 13’ü Hatay’dadır. Suriyeli nüfus nedeniyle Hataylıların kişi başına düşen geliri 1.515 dolar (yüzde 20) azalmıştır. Suriyeli nüfus dâhil edildiğinde kişi başına düşen milli gelir 7.637 dolardan 6.122 dolara gerilemektedir. Hatay, gelişmişlik sıralamasında ise 13 sıra geri düşmüştür. Ama istatistikler ne derse desin, her durumda başarıya giden yol vardır.
İşte Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Hatay’ın ekonomik olarak daha da aşağıya düşmemesi için tek başına savaşıyor. EXPO’ya talip olmasının sebebi de budur. EXPO yolculuğu çok ciddi bir yolculuktur. Hatay, EXPO yolculuğunu başardığı zaman sadece Türkiye’de değil, tüm Ortadoğu’ya da hitap edecek güzel bir organizasyon yapmış olur.
EXPO, Hatay’ın kültür birikimine, ticaret hacmine, ekonomisine, çiftçilerin daha modern tarım yapıp işleyerek dışarıya pazarlamasına ve birçok alanda katkı sağlayacaktır. Hatay, EXPO ile markalaşacaktır. EXPO sayesinde Hatay’a daha çok turist gelecektir. Hatay’ın, son yıllarda ortalama 150 bin olan turist sayısı 2021’e kadar 500 bine, daha sonrada 1 milyona çıkabilecektir.
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı lütfü Savaş, Hatay için iktidardan ne bekliyor? Hatay’ın acil bir şekilde 5’inci teşvik bölgesine geçirilmesini ve EXPO’ya destek bekliyor. Kim ya da kimler için istiyor? Şahsı, ailesi ya da yakın çevresi için değil, Hatay ve Hataylılar için istiyor.
Peki, Lütfü Savaş’ın hataları yok mudur? Elbette vardır! Ama hata yapmayan hiçbir şey keşfedemez, başaramaz. Elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışan Lütfü Savaş, başarısız sayılamaz! Aslında Lütfü Savaş’ın hataları, onu yukarıya taşıyacak merdivenin basamaklarıdır.
Bilinmelidir ki hatalar, tecrübesizlikle tecrübe arasındaki köprüdür. Hiç kimse merak etmesin! Lütfü Savaş, çıraklık ve kalfalık dönemini geçirmiş, artık ustalık dönemini yaşıyor! Elbette her insanın olduğu gibi, Lütfü Savaş’ın da hata yapma özgürlüğü vardır. Savaş, şimdilerde CHP’li olsa da, aslında o Hatay Büyükşehir’in özgür ve partiler üstü Belediye Başkanı’dır. Eğer hata yapma özgürlüğünü de kapsamıyorsa, özgür olmanın hiçbir anlamı yoktur.
Sonsöz: Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ı hatalı bulanlar ya da sevmeyenler hiç merak etmesinler! Conrad Hilton’un dediği gibi; “Başarılı insanlar ilerlemeye devam ederler. Hata yaparlar ama vazgeçmezler.”

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER