Pazar, Mayıs 5, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenel1 Yıl Sonra 15 Temmuz: Darbe Konusunda İkna Sıkıntısı

1 Yıl Sonra 15 Temmuz: Darbe Konusunda İkna Sıkıntısı


FETÖ Darbe Girişimi ilk yılını geride bıraktı. Başlangıçta tüm Türkiye darbe karşıtı iken, bu konuda da kutuplaştık. Her ne kadar “FETÖ’yü başımıza musallat eden, onunla koalisyon hükümeti” kuran AKP’ye kızılsa da, FETÖ darbe girişimini lanetleme konusunda hiçbir çatlak ses yoktu. Ama gelin görün ki, geçen süre içerisinde Türkiye’nin yarıya yakını darbe girişimi konusunda soru işaretleriyle dolu. Sadece ülke içinde de değil. Özellikle Avrupa ülkelerinde olmak üzere, neredeyse FETÖ darbe girişimi konusunda Türkiye’ye inanan yok gibi!
Aslında doktora tezleriyle veya STK düşünce kuruluşları, hatta bizzat AKP iktidarı tarafından tarafsız bir araştırma grubunca incelenmesi gereken önemli bir konu! Çünkü yurt içinde kutuplaşmayı derinleştiriyor. Dış politikada ise devletin inandırıcılığı ve güvenilirliği hasar alıyor. Bu durum “Ben söyledim, dünya inanmak mecburiyetindedir!” diyerek geçiştirilemez!
FETÖ konusunda Obama dönemi ABD’nin planlayıcılığa kadar “işbirlikçi” olduğu ileri sürülüyor. Doğrudur. Ancak darbenin “başarısız” olması ama “mesaj vermesi” nin istenmiş olması kuvvetle muhtemeldir. Bu duruma devleti yönetenler de inanıyor olacak ki, Obama’nın ardından “teneke” çalınmış, ABD’nin yeni başkanı Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geniş bir kabine grubuyla desteklediği Amerika seferiyle “onurlandırılmaya” çalışılmıştı.
Ama onur, Trump’ın pek de umurunda değil. ABD’de başkanlar değişir, devlet sistemi devam eder. Türkiye’de devlet yönetimini kişiye endeksleyenler bunu anlamakta sıkıntı çekiyorlar. Nitekim Suriye’de ters köşeye yatırıldık! Hatta AB, Yunanistan, Kıbrıs, Irak ve Katar’da da…
15 Temmuz’un yıldönümünde Hollanda, Almanya ve Avusturya’da bakanların katılımlarıyla planlanan etkinliklere bu ülkeler “Hayır!” dediler. Bu cevaplar AB’nin savunduğu demokrasi ve evrensel değerler açısından kabul edilemez. Bu durumu tepeden tırnağa tüm Türk vatandaşları gibi ben de kınıyorum. Ama bu gelişme AKP iktidarının dış politika “Başarısı” da değildir herhalde! Konuyu biraz eşeleyelim: 16 Nisan 2017 Anayasa Değişikliği Referandumu öncesinde bu ülkelerle önemli sorunlar yaşandı.
Burada aklımıza hemen FETÖ darbecilerinin Almanya’ya sığınıp iltica başvurusu yaptıkları ve talep edinmesine rağmen iade edilmedikleri gelebilir. Doğrudur. Ama bu konuda Türkiye’yi yönetenlerin darbe girişimi konusunda inandırıcı olamadığı neden akla gelmez? Acaba Ergenekon, Balyoz, Casusluk ve Fuhuş Davası gibi ipe sapa gelmez davalarla TSK’nin darbe planları yaptığı yalanlarının ortaya çıkmasından sonra “Yalancı Çoban” durumuna düşüldüğü hatırlanamaz mı?
Referandum öncesi Almanya ve Hollanda’ya gönderilen bakanların, “manipüle” maksadıyla hareket ettiklerine bu ülkelerin inandığı düşünülemez mi? Yurt içindeki herkes gibi onların da “Devleti yönetenlerin söylediklerine” inanması beklenebilir mi? Kaldı ki referandumdan sonra Başbakan Yıldırım “Referandumdan 73 gün önce %30’larda olan ‘Evet’ oyunu %51.4’e çıkardık!” diyerek bir bakıma bu gerçeği itiraf etmemiş midir?
Bir de darbecilerin siyasi uzantısı meselesi var. Türkiye’nin istikrarı için, asayiş-güvenlik ve dış politika alanında her türlü desteği veren MHP bile birkaç kez bizzat Genel Başkanı Bahçeli tarafından “FETÖ’cü bakan ve milletvekillerinin açıklanması”nı dillendirdi. Bu istek daha sonradan düzeltilmeye çalışılsa da, C.Başkanı Erdoğan tarafından hadsizlik olarak açıklandı.
FETÖ’nün bankasında hesap açtırdığı, 17-25 Aralık’tan sonra para yatırdığı için açığa alınan binlerce memur ve çocukları işinden, aşından oldu. Acaba FETÖ’nün bankasından kredi kullanan vekil ve bakanlara neden dokunulmaz? Adalet sadece “elitler” için midir?
Son Söz:Gelişmiş toplumlarda lidere ihtiyaç yoktur. Yöneticiler yeterlidir.Ne hikmetse Türkiye,“Lider ihtiyaçlı” ülkeler bataklığına sürüklenmektedir.Cumhuriyet’in ilk yıllarında Atatürk veya Gandi gibi liderlere ihtiyaç duyan Hintliler gibi gelişmeye muhtaç bir millet değiliz! Gelişmişliğimizi inkârneden? Geçen 100 yılda gelişerekçağdaşlaşan bir millete, eski bir kıyafet giydirmeye çalışmanın yararı nedir?

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER