Salı, Mayıs 21, 2024
No menu items!
Ana SayfaHatay72 konteyner kentin 62'sini bağışçılardan

72 konteyner kentin 62’sini bağışçılardan

 CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, Maraş depremlerinden sonra Hatay’daki son durum hakkında açıklamalarda bulundu. Şahin, AFAD’ın vatandaşların yaptığı yardımlara isim yazma çabasına girdiğini söyleyerek, “Önce çadır yoktu. Hayırseverler bir şekilde yemek verdi, çadır verdi. Şimdi sırayla AFAD, bunların hepsini sahiplenmeye çalışıyor” dedi.

 

Halk TV’de İsmail Küçükkaya’nın sunmuş olduğu Yeni Bir Sabah programına konuk olan Suzan Şahin, depremin üzerinden iki ay geçmesine rağmen hala büyük bir yemek ve hijyen sıkıntısı olduğunu söyledi. İnsanların iki öğün yediğini ifade eden Şahin, verilen bu öğünlerin yeterli besin değerleri taşımadığını da ifade etti.

‘AFAD’IN VERDİĞİ YEMEKLER DENGELİ BESLENMEYE UYGUN DEĞİL’

Dengeli beslenme konusu hiç konuşulmadığını ve bunu denetleyen bir kurumun da olmadığını ifade eden Şahin şöyle konuştu:

“İnsanlar neredeyse Ramazan ayına kadar kahvaltı yapmadı. Şimdi bazı çadırlar Ramazan ayında sahur ve akşam olmak üzere iki öğün yemek alıyor. Bazı çadırlar ise üç öğün. Düzensizlik ve dengesizlik var. Neden bu oluyor? Bazılarına gönüllüler veriyor bazılarına ise Spor Bakanlığı hazırlıyor. Gönüllüler biraz daha bonkör. Eti, sütü, her şeyi bol koyuyorlar. Mesela menünün birinde pirinç pilavı, sütlaç. Bir diğerinde pirinç pilavı, patates, kabak, havuç… Çadırlar aynı yemeği yemiyor. Çünkü farklı insanlar götürüyor. Değişik yerlerden yemek geldiği için eşit bir menü yok. Özellikler KYK, Spor Bakanlığı ve AFAD’ın verdiği yemekler, dengeli beslenmeye uygun değil. Çadırlara verilen yemeği de insan sayısına göre vermiyorlar. Yani koordinasyon hep bozuktu hala bozuk. Çocuklar çok sorun yaşıyor. Mesela meyve unutuldu. Meyve yok artık. Kahvaltı zaten hiç yok.”

‘100 KİŞİYE BİR TUVALET DÜŞÜYOR’

Deprem bölgesindeki kurumların organize ettikleri toplam 72 konteyner kentin, 62’sinin bağışçılar tarafından yapıldığına dikkat çeken Şahin, “Bazı vatandaşlar en kötü koşulları yaşayıp konteynerlere gitmek istemiyorlar. Birincisi benim memleketim çok sıcak. Hem çadır hem konteyner memleketime uygun değil. Bir an önce yaşam alanları olması lazım. Böcek, hijyen, salgın hastalık… Bit, uyuz, ishal gibi şeyler zaten var. Hala tuvaletler ve duşlar yetersiz” diye konuştu.

‘TOKİ İHTİYACIN SADECE YÜZDE 30’U EV YAPMAYI PLANLIYOR’

Sadece Hatay’da 203 bin civarında ev yapılması gerektiğini söyleyen Şahin şöyle devam etti:

“Planladıkları ortalama 70 bin civarı. Yani yüzde 30’unu planlıyorlar. Mart ayında yüzde 5’lik kısmına başlayacaklardı, yüzde 25’lik kısmına ise güya nisan ayında başlayacaklardı. Yani toplamda hedef yine yüzde 30. Geri kalan yüzde 70, yüzde 80 ne olacak? En büyük problem şu; insanlar zaten fakirdi ama deprem bölgelerindekiler artık muhtaç hale geldi. Dediler ki orta hasarlı ve ağır hasarlı binaları yıkacağız. Orta hasarlı olanlara da girmek yasak dediler, onlar bir talan oldu. Son, “Taşıyın” dediler. Ama o insanlara para yatmadı. Çoğu hala 10 bin liraları almadı. Türkiye’nin gerçeğini bilmezmiş gibi üç bin lira kira bedeli veriyorlar. Üç bin liraya kira yok

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER