Pazar, Mayıs 5, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelAB Bakanı Bozkır: Sivil Toplum Olmadan Demokrasi olmaz

AB Bakanı Bozkır: Sivil Toplum Olmadan Demokrasi olmaz

 

Avrupa Birliği (AB) Bakanı Volkan Bozkır, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile Hatay’da bir araya geldi.

Hatay’a bir kere gelenin, bin kere gelmek istediğinin rivayet edildiğini belirten Bakan Bozkır, “Gerçekten bu güzel şehre gelen hep gelmek istiyor. Benim için de aynı durum söz konusu. İnsan burada kendini huzurda hissediyor. Bu bölge, dünyanın en güzel cennet mekanlarından birisi. Dolayısı ile burada bulunmaktan mutluluk duyuyorum.” dedi. AB Bakanı Volkan Bozkır, “Türkiye Cumhuriyetinin belki son aylarda vatana karşı kastı olan, vatandaşın huzurunu kaçırmak isteyen, güvenliği tehdit etmek isteyen vatan hainlerinin önemli saldırılarına, huzuru bozmalarına şahit olduk. Ama içinde bulunduğumuz ortamda bu salonu bu kadar güzel bir şekilde doldurup, hep birlikte istiklal marşımızı bu kadar güçlü söyleyebilmek teröre verilebilecek en iyi mesajdı.” dedi.

‘SİVİL TOPLUM OLMADAN DEMOKRASİ OLMAZ’

Sivil toplumun, demokrasi içinde yer almasının devletin en büyük önceliği olduğuna değinen Bakan Bozkır, “1980’li yıllarda belki 50 tane sivil toplum kuruluşu vardı. Ama bugün Türkiye Cumhuriyeti’nin en çok sivil toplum örgütüne sahip olduğu bir noktaya geldik. 108 binin üzerinde sivil toplum kuruluşu olan bir ülkeden bahsediyoruz. Bununla gurur duyuyoruz. Sivil toplum olmadan demokrasi olmaz. Onun için ilk amacımız sizleri bir araya getirip tenkitlerinizi, önerilerinizi dinlemek.” dedi.
Avrupa Birliği sürecinin bir medeniyet projesi olduğuna değinen Bakan Bozkır, şunları anlattı: “Bu proje Türkiye Cumhuriyeti’nin üyelik stratejik hedefidir. Bu yolda kat ettiğimiz mesafede Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına fayda sağlayacaktır diye düşünüyoruz. Bu çerçevede elimizdeki bütün imkanları nasıl en iyi şekilde kullanabiliriz onun arayışı içindeyiz. Bugüne kadar 4.7 milyar Euroluk proje ve hibe yardımını gayet başarılı bir şekilde kullandık. Önümüzdeki 2023 yılına kadarki dönemde de yaklaşık 4.5 milyar Euroluk bir kaynağımız var. Bu kaynaktan nasıl yararlanabiliriz, bugün hem burada sivil toplum kuruluşlarımız görüşlerini paylaşacak hem de arkadaşlarımız bu projelerden nasıl yararlanılır, nasıl başvurulur nasıl hazırlanılır onları sizlerle paylaşacak. Ayrıca Erasmus projesi bütün insanlarımızı kapsayıcı bir nitelikte projedir. Bugüne kadar 600 milyon Euro buradan kaynak kullandık, 400 bin insanımız bundan yararlandı. 300 bin insanımız yurt dışına gitme imkanına kavuştu. 100 bin proje üretildi ve bunlardan 26 bini kabul gördü.”

Hatay özeline bakınca son yıllarda 419 projenin başarılı bir şekilde gerçekleştirildiğini ifade eden Bakan Bozkır, “Burada 37 milyon Euro kaynak Hatay ilimize aktarıldı. Erasmus projesi çerçevesinde de 321 projeye 8.3 milyon Euro kaynak sağlandı ve bu bütçe ülke çapında üst sıralarda bir rakamı ifade ediyor. Kırsal kalkınma programında 48 projeye 8.3 milyon Euro kaynak aktarıldı ve bunun dışında da Suriyeli misafirlerimizin gıda, eğitim, sağlık, altyapı, üstyapı gibi konulardaki temel ihtiyaçlarının sağlanması konusunda da Türkiye’deki sığınmacılar için Mali Kolaylık ve AB Güven Fonu Mekanizmaları ile ilk etapta gerçekleştirilecek 390 milyon Euro tutarındaki bir kaynak inşallah Antakya, Reyhanlı, Kırıkhan, Altınözü ve Yayladağı çocuk parklarının yapımı, pazar alanlarının kurulması, yol ve kaldırım düzenlemelerinin gerçekleştirilmesi, yol ve ulaşım için araç alımı gibi konularda da yine 21 milyon Euro kaynak kullanılacak.” dedi.

Toplantıda Şengen anlaşmasına da vurgu yapan Bakan Bozkır, Haziran ayından itibaren vatandaşların Şengen bölgesine vizesiz geçebileceği müjdesini verdi.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER