Cumartesi, Mayıs 4, 2024
No menu items!
Ana SayfaHatay HaberAlçı Ve Grafit Ocağı Hatay İl Çevre Müdürlüğüne Gerekçeli Olarak Şikayet Edilecek

Alçı Ve Grafit Ocağı Hatay İl Çevre Müdürlüğüne Gerekçeli Olarak Şikayet Edilecek

Dörtyol Doğa ve Çevre Koruma Platformu Kuzuculu Mahallesi Bülke mevkiinde yapılmak istenen alçı grafit ocağına karşı Hatay İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne itiraz başvurusunda bulunuyor.

Dörtyol Doğa ve Çevre Koruma Platformu tarafından yapılan yazılı açıklamada; “METAN KÖMÜR A.Ş. tarafından Dörtyol İlçesi Kuzuculu Mahallesi BÜLKE mevkiinde Alçı ve Grafit Ocağı açılması başvurusu Müdürlüğünüz nezdinde devam etmektedir.

08.07.2021 tarihinde başvuru nedeniyle Halkı Bilgilendirme Toplantısı yapılmak istenmiş, ancak yer seçimi mevzuata aykırı olduğundan toplantı ertelenmiştir. Aldığımız duyumlara göre başvurucu şirket çalışmalarını devam ettirmektedir. Bizleryeraltı varlıklarının sanayide değerlendirilmesine karşı değiliz. Ancak başvurucunun söz konusu ocak için hazırlattığı projede öngörülen önlemlerin alınmayacağını, alınmayacağı kanaatimizle ALÇI VE GRAFİT OCAĞI’nın açılmasına karşıyız.

İtiraz nedenleri çok fazla olmakla birlikte önemli gördüklerimizi belirtiyoruz.

1-Öncelikle projenin çevre ve canlı varlığını koruyacak önlem olarak günlük 840 ton hammaddenin nakliyesinde kullanılacak yolların traktörle sulanarak (projede öngörülen yöntem) toz oluşumunun engelleneceği hayatın gerçeklerine aykırıdır.

2- Ocağın “açık ocak” olarak dinamitle patlatma yöntemi ile üretim yapılacak olmasına, projealanının büyüklüğüne, DELİÇAY vadisinde açılacak olması nedeniyle;

a- Ruhsat alanında bulunan ve Deliçay olarak bilinen tarımsal sulamada ve içme suyu olarak kullanılan suyumuza zarar verecektir. Deliçay’a kaynak olan yer altı sularına zarar verecektir.

b- Yüzey patlatması ve kazısı nedeniyle Deliçay vadisinde bulunan endemik bitkilerle birlikte tüm orman örtüsü toz yığının altında kalacak, fotosentez bitecek, belki de ağaçlar tümden kesilerek yok olacaktır. Bunun sonucu görsel güzellikler kalmayacak,  kuraklık olarak ortaya çıkacaktır.

c- Geçimi narenciyeye bağlı üreticinin tarımsal sulamada kullandığı suyun alçı ve grafit tozuyla kirlenecek Deliçay’dan kaynaklı toprak kireçlenmesi daha da artacak, damla sulama yöntemini kullanan üreticinin sulama sistemi filtreleri tozlaşma etkisi ile çalışmayacak olması nedenlerine göre  PROJEYE KARŞIYIZ.

3- Yasal gereklilik sonunda prosedür tamamlandığında halkın yoğun itirazları olacağı görülmektedir. Bu nedenlere göreprojeye OLUMSUZ ÇED RAPORU verilmesi gerektiği inancımla itirazlarımın yetkili yerlere iletilmesini, ocağın AÇILMAMASINA karar verilmesini talep ediyoruz” denildi.

Konuyla ilgili olarak önümüzdeki günlerde Hatay İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne yazılı müracaatın yapılacağı bildirildi.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER