Pazartesi, Mayıs 6, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenel"ANGUSLARLA BERABER  AFRİKA SİNEĞİ DE GELDİ Mİ?"

“ANGUSLARLA BERABER  AFRİKA SİNEĞİ DE GELDİ Mİ?”

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin ,Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat KURUM tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği bir soru önergesini TBMM  Başkanlığına vererek Son günlerde etrafa yayılan pis kokular ile gündeme oturan ve büyük şikayetlere neden olan” Angus” konusunu Meclise taşıdı.

Vekil Şahin Önergesinde şu görüşlere yer verdi

“Resmi Gazete’nin 29 Temmuz 2017 tarihli sayısında yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü’ne 31.12.2018 tarihine kadar geçerli olmak üzere, canlı büyükbaş, canlı koyun ve keçi ve canlı büyükbaş hayvan eti için ithalat yetkisi verilmiştir.

Ülkemizin et ihtiyacının karşılanabilmesi için Güney Amerika ülkelerinden hükümetinizin yetkili kıldığı Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından içerisinde Veteriner Sınır Kontrol Noktası Müdürlüğü bulunan ve ilgili yönetmelikler gereği sadece mendireğe sahip korunaklı büyük limanlar kullanılmak üzere canlı hayvan ithalatı yapılmaktadır. Liman seçimi korunaklı olmasının yanı sıra ithalatın yapılacağı bölge göz önünde bulundurularak Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü ve yetkili yükleniciler tarafından belirlenmektedir. İskenderunn limak port Limanı da ‘angus’ cinsi sığırların ülkeye giriş yaptığı limanlar arasında yer almıştır.

İskenderun limak port  Limanı bölgesinden yayılan ve tüm İskenderun’u kapsayan katlanılmaz kötü koku ve son zamanlarda Hatay genelinde türeyen canlı hayvan ve insan sağlığını olumsuz etkileyen ‘Afrika sineği’ halkta büyük şikayetlere neden olmuştur. Ayrıca koku nedeniyle İskenderun turizm konusunda da zarara uğramış, yerli turist gelmez olmuş, bölge halkı evlerinde oturamaz hale gelmiştir.

Canlı hayvan gemilerinden kaynaklanan kötü koku bölgedeki mahalli idari amirlikler ve STK’ların da gündemine gelmiş, yapılan toplantılarda ortaya çıkmıştır ki koku, gemilerde biriken hayvan dışkısı ve ölü hayvan (leş) yoğunluğundan kaynaklı olduğu anlaşılmış bu şekilde de basına yansımıştır. Normal şartlarda gemiler limanlara yaklaşmadan önce uluslararası sularda boşaltılan bu atık, gemilerin -yakıt maliyetini düşürmek adına- rotalarını kıyı sulardan belirlemesi ve ülke sularındaki sıkı sahil güvenlik denetimlerinden dolayı atığı boşaltamamaları sonucu, İskenderun Limanı’na giriş yapmadan en az 5 günlük atığın gemilerle limana yanaştırılması anlamına gelmektedir. Bu da hem koku nedeniyle ilçeyi yaşanmaz bir hale sokup halkı isyan noktasına getirmekte hem de insan ve canlı hayvan sağlığı ciddi tehlikeye girmekte bakteriyel hastalıklar baş göstermektedir.”

 

TBMM Başkanlığına verilen önergede şu soruların yanıtlanması istendi.

Canlı hayvan girişinin yapıldığı Limak PORT  Limanı’nda oluşan kokunun önlenmesi için ne gibi denetimler ve çalışmalar yapılmaktadır?

Canlı hayvan taşıyan gemilerin ilaçlama yapma ve dışkı/ölü hayvan atığı temizlik prosedürü nedir? Denetimi hangi kurumlar tarafından yapılmaktadır? Bu denetim uygulamaları nelerdir?

Denetimler sonucu kural ihlali görülen gemiler olmuş mudur? Olmuş ise kaç gemiye cezai yaptırım uygulanmıştır? Bu yaptırımlar nelerdir?

Canlı hayvan taşıyan gemiler hayvan dışkısı ve ölü hayvanlardan oluşan atıklarını nereye dökmektedir? Bakanlığınızın kokuya neden olan ve toplum sağlığını olumsuz etkiyen bu atıklar konusundaki tasarrufu nedir?

LİMAK PORT limanına Latin Amerika ülkelerinden gelen angus cinsi sığırlarla berber gelen ‘Afrika sineği’ ve diğer parazitler için ilaçlama/dezenfektasyon uygulamaları var mıdır? Varsa uygulama ve denetim mekanizması nasıl çalışmaktadır? Son zamanlarda Hatay ilinde görülen ani hayvan ölümleri ve deli dana hastalığının sebebi bu gemilerden gelen Afrika sineği ve/veya diğer bakteriler midir?

Çevreye yayılan koku kaynağının tespiti amacı ile yerinde gerekli incelemeler yapılmış mıdır? Yapılmış ise kokunun kaynağı ne olarak belirlenmiştir?

Limanda sunulan hizmetler ve bahsi geçen gemilerin denetimi hangi kurallar ve standartlar gözetilerek yapılmaktadır? Bakanlığınız kurumlarının rutin denetleme yöntemleri nelerdir?

Çevre, insan ve toplum sağlığını tehdit eden boyutta oluşan koku sorunu ile ilgili her hangi bir çalışma var mıdır? Var ise hangi kurumlar ne gibi faaliyetler yürütmektedir?

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER