Pazartesi, Mayıs 13, 2024
No menu items!
Ana Sayfaİskenderun HaberArsuz'un Eskimeyen Tadı "Sıyyadiye" Yemeği Nasıl Yapılır?

Arsuz’un Eskimeyen Tadı “Sıyyadiye” Yemeği Nasıl Yapılır?

Arsuzluların unutulmaya yüz tutmuş ancak bir o kadar da tadı eskimeyen lezzeti Sıyyadiye yemeği nasıl yapılır? Sıyyadiye yemeği malzemeleri neler?

Arsuz’un Eskimeyen Tadı “Sıyyadiye” Yemeği Nasıl Yapılır?

Arsuz yöresinde balık kemiklerinin öğütülerek yemeğe dönüştürülmesi, kırmızı etin taş üstünde tahta tokmakla dövülerek yemeklerde kullanılması, nohuttan içli köfte yapılması, büyüleyici bir rayihası olan turunç portakalı çiçeği ile gül çiçeğinin özünden elde edilen öz suyun tatlı ve şuruplarda kullanılması, Kül suyu ile üzüm ve benzeri meyvelerin kurutulması, kurabiye ve tatlıların gevrek olması için kül suyundan yararlanılması, süt ürünlerinin (peynir, sürk) zeytinyağında veya küplerde toprak altında kurutulması, Hele hele yoğurdun (leben) bozulmadan aylarca saklamanın bir yolu olarak keşfedilen ‘’kişk’’malzemesinin kış aylarında eşsiz lezzetlere dönüştüğü yemeklerde kullanılması yüzyılların deneyimini yaşatan Arsuz’a özgü lezzetlerdir.

Sıyyadiye Nedir?

Sıyyadiye, Kum lagosu balığının kemik ve derisinden elde edilen özsu ile hazırlanan sosa ve bu sostan yapılan pilava verilen isimdir. Kum Lagosu Arsuz yöresinde de çıkan bir balık türüdür. (kumluk, Kayalık alanlarda yaşadığı için balığın büyüğüne kum lagosu küçüğüne de kaya balığı denir ) Sıyaddiye pilavını özel ve vazgeçilmez kılan lezzet Kum lagosu (veya kaya balığı) deri, kemik, kuyruk ve kılçıklarını öğütmemiz ve pişirimden geçirdikten sonra hazırladığımız sos ile pişirilmesidir.

Sıyyadiye Yemeğinin Sosu Nasıl Hazırlanır?

Arsuz’un Eskimeyen Tadı “Sıyyadiye” Yemeği Nasıl Yapılır?

“Sıyyadiye’nin sosun hazırlanışı oldukça meşakkatli olup bir kaç pişirimden geçmektedir. Bu sosu özel kılan saatler süren hazırlığı ve sabırla pişirilmesidir.

Yaklaşık 5 kg kadar balık artıklarının (deri, kuyruk, kemik, kafa, kılçık) üzerini örtecek kadar su ekleyip baharatlarla beraber haşlıyoruz. Karabiber, kekik, karanfil, kakule, safran, zerdeçal, limon suyu, tarçın, defne ve hint cevizi bu sos için kullandığımız başlıca baharatlardır.Ayrı bir tencerede sıvıyağda pembeleştirdiğimiz 3 kg soğanı kaynamakta olan balık suyuna ekliyoruz. kapaksız olarak kaynatarak suyun yarısını buharlaştırmak suretiyle kaynatıyoruz..Balık suyu kaynatıldıktan sonra yoğunluğu arttığından jöle kıvamını alıyor.

Tam olması gereken kıvama gelinceye, balık suyu ve soğan özlerini iyice birbirine salıncaya kadar kaynatma işlemine devam ediyoruz. Sos kıvama gelinceye kadar karıştırıcı da karıştırıp bol bademli, çam fıstıklı pirinç pilavını bu muhteşem sos ile pişiriyoruz. Artan sosu kızarttığımız bembeyaz etli kum lagosu balık filetolarının üzerine döküyoruz. Bu sos ile eşsiz bir mercimek çorbası da hazırlanabilir.”

Diğer güncel İskenderun haberleri için: İskenderun Haber
Diğer güncel Hatay haberleri için: Hatay Haber

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER