Perşembe, Nisan 25, 2024
No menu items!
Ana SayfaTatil SeyahatAtatürk'ün Savarona Yatı Artık TSK'nın

Atatürk’ün Savarona Yatı Artık TSK’nın

Ankara Gezginleri gezi tatil seyahat sitesinde yer alan Atatürk’ün yatı Savarona haberini sizlerle paylaşmak istiyoruz

1938 yılında Atatürk’ün sağlığının kötüleşmesi sürecinde Celal Bayar tarafından Atatürk için yurt dışından getirilmiş bir gemidir Savarona.2019 yılının son çeyreğini yaşadığımız şu günlerde Savarona Yatı TSK’ya (Türk Silahlı Kuvvetleri) devrediliyor.

Savarona Atatürk’ün Gemisi

Savarona Yatı Tarihçesi

Savarona’nın ilk sahibi Emily Margaret Cadwalader,Amerika’daki meşhur Brooklyn Köprüsünü yapan Washington Roebling’nin kızıdır.Eşi ile deniz tutkunu olan Emily 1926 yılında ilk Savarona yatını inşa etmiştir.Savarona; Hint Okyanusu’nda yaşayan bir Afrika kuğusunun adıdır.Çift 1928 ve 1931’de 2 yeni yat daha inşa etmişler ve onların adını da Savarona koymuşlar.İşte 1931 yılında inşa edilen son Savarona Atatürk’e getirilendir.

Savarona Yatı Tarihçesi

Savarona Neden Alındı ?

4 Eylül 1936 tarihinde Atatürk İstanbul’da İngiliz Kralı 8. Edward’ı ağırlıyordu.Moda’da misafir Kralın onuruna düzenlenen yelken yarışı vardı.Bu yarışı Kral ile birlikte emektar Ertuğrul Gemisinden izleyen Atatürk,Ertuğrul Yatından çıkan kurumların kralı rahatsız etmesi üzerine çok üzülmüştür. “Majeste bu yat epey zamandır çalışmadığı için, kazanları ısınıncaya kadar bu kurumlar bizi rahatsız edecektir” deyip  Kral’ın koluna girerek bitişikteki İngilizlerin görkemli kraliyet yatına geçmişlerdir.

Bu olay ve Atatürk’ün sağlık sorunları Savarona yatının alınmasına sebep olmuştur.

Savarona Gemisinin Sahibi Kim?

Atatürkün ölümüne kadar ona tahsis edilen yat,Atatürk’ün vefatı ile atıl hale gelmişti.Bir süre ne yapılacağına karar verilemedi.Satılması veya kiraya verilmesi tartışıldı.İlk kez 1951’de bir Mısır acentası aracılığıyla Savarona’yı bir aylığı 300 bin liradan Mısırlı zenginlere kiraya verdi. Mısırlı zenginlerin Akdeniz’deki maceralı gezileri Türk basınından tepki aldı.

Bu zaman içinde dönem dönem Deniz Kuvvetlerinin eğitimi amacıyla da seferlere çıkan Savarona,3 Ekim 1979’da İstanbul Heybeliada yakınlarında demirliyken makine dairesinde çıkan yangınla büyük hasar gördü.Onarılıp tekrar deniz eğitim gemisi olarak kullanılan Savarona 1986’da İstanbul Deniz Müzesi’ne devredildi.

Savarona Yatı Tarihçesi

1989 yılında yatın satılması yada kiralanması tekrar düşünülmeye başlandı.Devreye armatör Kahraman Sadıkoğlu girdi. Savarona’yı 49 yıllığına kiraladı.

Savarona Yatı Kaç Liraya Yenilendi

Sadıkoğlu’nun firması, Tuzla tersanesinde üç yıllık onarım sürecinde 45 milyon dolarlık harcama ile gemiyi tamamen yeniledi. Orijinal buhar türbini motorları sökülerek, yerine modern Caterpillar dizel motorlar takıldı. Yenilenen gemi, ünlü ve önemli konukları ağırlamak ve Atatürk’ün anısını yaşatmak amaçlarıyla kullanıma alındı.

Savarona Yatı Kaç Liraya Yenilendi

2010 yılında skandal bir fuhuş olayı ile gündeme gelen Savarona itibarının zedelenmemesi için 2013 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesine alındı ve devlet erkanınca kullanıldı.Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi şu günlerde de Türk Silahlı Kuvvetlerine devrediliyor.

Atatürk’ün gemisi Savarona hakkındaki tüm bilinmeyenler bu şekilde.Umarız bundan sonra tarihine ve itibarına yakışır bir şekilde kullanılır.

Haberin Linki;https://www.ankaragezginleri.com/savarona-ataturkun-gemisi-yeni-sahibi-tsk/

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER