Salı, Mayıs 28, 2024
No menu items!
Ana SayfaTanıtım YazısıÇift Terapisi İlişkiyi Kurtarır mı?

Çift Terapisi İlişkiyi Kurtarır mı?

Çift Terapisi İlişkiyi Kurtarır mı?

İnsan sosyal bir varlıktır ve yaşamının her alanında farklı ilişkiler vardır. Bu ilişkilerin sağlıklı ve dengeli bir şekilde tesis edilip sürdürülebilmesi için çocukluk döneminden itibaren ruh sağlığının iyi olmasına ihtiyaç duyulur. Çocuk psikiyatrisi İstanbul (https://www.medyland.com/cocuk-psikiyatrisi/istanbul) ilinde çok sık başvurulan psikiyatri alanlarından biridir. Ayrıca yaşamın ilerleyen dönemlerinde yaşanan çeşitli sorunların ilişkiler üzerindeki etkileri sonucu çift terapisi İstanbul (https://www.medyland.com/cift-terapisi/istanbul) ve diğer illerimizde en çok ilgi gören terapiler arasında yer almaktadır. Siz de çocuk psikiyatrisi, çift terapisi ya da farklı bir alanda uzman ve deneyimli doktorlara ulaşmak, hızlı bir şekilde randevu almak istiyorsanız başvurmanız gereken tek adres Medyland.

 

Bireyler yaşantılarının her anında ya da alanında farklı kişilerle farklı ilişkiler tesis ederler. Yakın ilişkilerde genellikle bir çift ya da eşten bahsedilir. Çiftleri tanımlayan ifadeler sevgili, sözlü, eş, partner ve nişanlı olarak sıralanabilir. Bu tür ilişkilerde çeşitli nedenlere bağlı olarak iletişim problemleri, kontrolsüz öfke, aldatma, bağımlılık, eşlerin aileleriyle sorunlar, çatışma, kontrolsüz öfke, güven problemleri, kıskançlık ve cinsel sorunlar gibi çeşitli sorunlar yaşanması olasıdır. Bu tür problemleri çözümlemenin en etkili yolu, çiftlerin birlikte katılımını gerektiren çift terapisidir. Çift terapisine bireysel sorunların da eşlik ettiği durumlarda kişisel olarak eşlik eden farklı bir terapi desteğinin alınması söz konusu olabilir.

 

Çift Terapisine Neden Başvurulur?

 

Çift terapisine başvurma nedenleri arasında temelde, çiftlerin birlikte üstesinden gelemediği sorunlar yer alır. Bunların yanı sıra evlilik öncesi danışmanlık, güven sorunu, aldatma ve aldatılma, cinsel sorunlar, boşanma, çocuklu çiftler için çocukla/çocuklarla alakalı konular, iletişim sorunu, kıskançlık, birbirine yeterince vakit ayıramama, duygusal uzaklık, tarafların birbirine ya da bir tarafın diğerine duygusal ya da fiziksel şiddet uygulaması, bağımlılık probleminin çift ilişkisini olumsuz yönde etkilemesi, travmatik yaşantılar, ilişkide süregelen huzursuzluk, ilişkide sürekli kavga etme halinin olması ve buna bağlı olarak anksiyete, depresyon, stres ve öfke gibi sorunlar yaşanması, kısırlık, kronik hastalıklar, sınır aşımı ya da yakınlık kurmada güçlük gibi nedenlerle çift terapisine başvurulabilir.

 

Çift terapisi sayesinde belirli bir stres faktörüyle çok daha iyi bir şekilde başetmek, çiftin olumsuz etkilenmesine neden olabilecek durumlardan daha az hasarla sıyrılma, belirmeye başlayan bir problemi daha karmaşık bir hal almadan önce çözme ya da ilişkide süregelen bir problemle başa çıkma avantajı sağlanabilir. Çiftler birbirleriyle konuşurken zorlandıkları konuları özgür ve güvenli bir ortamda aynı zamanda üçüncü bir destek olarak terapistin varlığında paylaşmayı tercih edebilirler.

 

Çift Terapisi Kimler İçindir?

 

Kendilerini çift olarak tanımlayan herkes, ilişkileriyle ilgili olarak yaşadıkları problemlerle başedebilmek için çift terapisine başvurabilirler. Çift terapisi sırasında ilişkideki her iki tarafında çift olarak yaşanan sorunlardan ne kadar etkilendiğini ve yaşanan problemin nasıl pekiştirildiğini çalışmak mümkündür. Çiftler terapi sürecinde ayrılmaya ya da ilişkilerini sürdürmeye karar verebilirler. Terapistin çiftin ilişkileri hakkında özgürce karar vermelerini önlemesi söz konusu değildir. Çiftten birinin ya da her ikisinin kişisel yaşantılarını derinlemesine analiz etmek için, çift terapisi devam ederken ya da çift terapisini sonlandırarak bireysel terapiye devam etmesi söz konusu olabilir.

 

Çift terapisinde mutlaka ilişkiden beklentiler konuşulmalıdır. Ayrıca bağlanma stillerinin ve çiftin birbirini nasıl etkilediğinin anlaşılması gerekir. Yapıcı iletişim biçimleri geliştirmek, güvenli bir ilişki zemini yaratmak için sınırları belirlemek ve ilişkideki sorumluluklar konusunda ortaklık sağlamak çok önemlidir. Eğer aile ve arkadaş ilişkileri ile varsa çocuklarla kurulan ilişkiler de değerlendirilmelidir.

 

Çift terapisine katılan çift çocuk sahibiyse çiftin içinde bulunduğu durumun çocukları nasıl etkilediği değerlendirilmeli, çocuğun ayrıca çocuk terapisi alması için yönlendirilmesi gerekli görülüyorsa yönlendirme yapılmalıdır.

 

Çift Terapisi İşe Yarıyor mu?

 

Çiftlerin sağlıklı ve doyumlu bir ilişkiye sahip olmak için sahip olmak için alacakları en önemli kararlardan biri çift terapisidir. Çiftlerin ilişkileri iyice çıkmaza girdikten sonra çift terapisine başvurmaktansa işler kötüleşmeden çift terapisine başvurmaları önerilir.

 

Çift terapisi, çiftlerin ilişkilerine değer vermesi ve bunun için sorumluluk alması halinde çift terapisi işe yarar. Çift terapisi aslında kendini ve karşındakini yeniden tanıma sürecidir. Bireyler kendi varoluşlarını ilişki içinde sağlıklı bir şekilde oluşturunca ilişki içinde kendilerini gerçekleştirmeyi öğrenirler. Travmalarını çözebilir, geçmişle yüzleşip geçmişin yükünden kurtulabilir ve yeni bir gelecek yaratabilirler.

 

Çift terapisinin en önemli amacı; daha iyi bir çift iletişiminin ve daha etkin problem çözme becerilerinin geliştirilmesi; çiftin yapısal, etkileşimsel ve işlevsel sorunlarının düzeltilmesi ve etkisizleştirilmesidir.

 

İlişkiler temelde bir yaşam enerjisidir ve yaşam enerjisinin akışı ilişkilerden gelir. Çocuklukta kurulan en önemli ilişki ebeveyn çocuk ilişkisi olup tüm yaşam boyunca etkileri görülür. Yetişkinlik döneminde kurulan temel ilişki ise evlilik ya da çift ilişkisidir. Bu iki temel ilişki aslında bireyin hayatının gidişini belirler. Çift ilişkisinin iyi olmaması durumunda bireyin huzurlu ve mutlu olması olası değildir. Bu nedenle gerekli durumlarda çift terapisine başvurulması önemlidir.

 

 

 

 

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER