Pazartesi, Mayıs 6, 2024
No menu items!
Ana SayfaHatay HaberÇiftçiler 2019 Desteklemelerini Almadı,Bekliyorlar

Çiftçiler 2019 Desteklemelerini Almadı,Bekliyorlar

Reyhanlı Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Necmettin Zaroğlu Beyzade Fm’de Serkan Uğraş’ın sunduğu “Haftanın Dosyası” programının canlı yayın konuğu oldu.

Hükümet Tarım Politikasını Değiştirmeli

Reyhanlı Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Necmettin Zaroğlu Beyzade Fm’de Serkan Uğraş’ın sunduğu “Haftanın Dosyası” programının canlı yayın konuğu oldu. Tarımdan, ekonomiye, lojistikten Suriyelilere birçok konuda önemli açıklamalarda bulunan Zaroğlu dinleyicilerden gelen soruları da samimi bir şekilde cevapladı. Devletimizle vatandaşlarımız arasında köprü görevini görüyoruz diyen Zaroğlu, “Ben çiftçi bir aileden geldim ve devam ediyorum. Amik ovası verimli bir ova, ne ekerseniz o olur. Yeter ki bilinçli yapılsın. Gıdanın, tarımın önemi bu virüs sürecinde çok daha iyi anlaşıldı. Hükümetimiz de tarımı desteklemeli. Tarıma yönelik, mazot, gübre, tohum, ilaç desteği sağlanmalı.

Çiftçiler 2019 Desteklemelerini Almadı,Bekliyorlar

KDV/ÖTV Düşürülmeli

Yani hükümetimiz tarıma yönelik politikasını değiştirmesi gerekiyor. Tarım düzgün idare edilirse işsizlik biter, ekonomiye can suyu olur” dedi.Pamuğun bitme noktasına geldiğini dile getiren Başkan Zaroğlu, “Beyaz altın dediğimiz pamuğun hak ettiği değeri görmesi için pamuk desteklenmeli. Şuan 80 kuruş olarak açıklanan desteklemenin çok acıdır ki 2019 yılının desteklemesini hala almadık. Çiftçiler 2019 desteklemelerini bekliyor. Bu üretici bu şekilde ayakta duramaz. Pamuk tarım muhakkak desteklenmesi lazım. Çukobirlik’imiz vardı. Üreticinin sırtını dayadığı önemli bir kurumdu. Çiftçiler malını götürüp tüccara kaptırmadan en güzel şekilde değerlendirildi. Her nedense bu kooperatiflerimiz lağvedildi. Bizim bölgede soğan Nisan ayında yetişen bir mahsuldür. Geçen sene soğan çok değerliydi, ihracat kısıtlaması vardı. Mahsulünü toplayan üretici bu malı 10-15 gün içerisinde satmazsa mal bozulur dedik, Milletvekillerimiz ve TOBB’un girişimi ile ihracata izin verildi ama insanlar mağdur olduktan sonra izin verdiler. Mal tarlada depoda kaldı bozuldu. Bakanlığımız bu süreci iyi takip etmesi gerekir. Bundan sonra umarım mağduriyet oluşmaz.

Kayısının Anavatanı Reyhanlı!

Soğan, patates gibi ürünlerde yaşanan olumsuzluklardan dolayı çiftçimiz farklı ürünlere yöneldi. Biz de bölgenin ürün yelpazesinin çeşitlendirilmesinin iyi olacağını belirterek öncülük etmeye çalışıyoruz. Örneğin,  Kayısı, Muz gibi ürünlere yöneldik. Kayısının anavatanı Malatya olarak bilinir ama ben esas ana vatanın Reyhanlı olduğunu söylüyorum. Yine Muz seralarına başladık. Muz, rutubeti, nemi seven bir ürün. Türkiye’de şuan Antalya ve Mersin’den sonra üçüncü il pozisyonundayız. İnşallah bu da tutacak gibi gözüküyor.

Üreticiyi Küstürürseniz Bir Daha Geri Gelmez

Şuan özellikle Doğu Anadolu’da köye dönüş projesi başlatıldı. O bölgede hayvancılık önemli düzeyde yapılıyordu. İnsanlar para kazanamayınca büyük şehirlere gittiler. Devletimiz hayvancılık bitince, şimdi büyükbaş hayvan vs desteği veriyor ama gelen olmuyor. Zamanında desteklemezseniz bunlar biter ve ithal etmek zorunda kalırsınız buda iyi olmaz” diye konuştu.

Suriye Süreci Çok Uzadı!

Suriyeli mültecilerle ilgili büyük sıkıntılar içerisinde girdik diyen Necmettin Zaroğlu, “Tabi Ensar-Muhacir anlayışıyla misafirlerimiz oldular. Ama süreç gerçekten çok uzadı. Kapımızı, açtık ekmeğimizi, paylaştık ama ticaretimize ortak oldular. Devletimizin bakış açısı pozitif yöndeydi süreç uzayınca esnafımızın rahatsızlığı gündeme geldi. Şuan kayıt altına alınıyorlar. 100 bin nüfusumuz var 100 bin üzerinde de Suriyeli misafirlerimiz var. Lojistik anlamda İstanbul’dan sonra Türkiye’de ikinci il konumundayız. İlçe olarak 3 bin üzerinde yürüyen aracımız var ve ilçe olarak da birinciyiz.  Tüm Arap Yarımadası’nı kapsayan Cilvegözü sınır kapısı kapandıktan sonra lojistik firmalarımız dökülmeye başladı, özellikle firma sahibi arkadaşlarımız kendi imkânlarıyla güzergâh belirlediler. RO-RO seferleri düzenlediler ama bu süreçte Hatay ilimiz büyük ağır yaralar aldı. Hükümetimiz zaman zaman desteklerde bulundu ama yeterli olmadı. Şuan lojistik can çekişiyor diyebiliriz. Olumlu anlamda gelişmeler de var tabi. 500’ün üzerinde ticaret odasına kayıtlı Suriyeli firmalarımız var. Bunların bağlantılı olduğu iş adamlarıyla ilgili hatırı sayılır ticaretimiz var. Bu da gelir anlamında güzel bir gelişme diyebiliriz. Daha önce 100 bin dolar olan beyannamelerimiz özellikle insani yardımlar ticareti arttırdı ve 5000 bin dolar oldu. Bu konuda da Cilvegözü mülkü amirimize Hatay valiliğimize ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

Büyükşehir Belediyesinden Hizmet Bekliyoruz

Büyükşehir ve yerel yönetimleri başarılı buluyor musunuz sorusuna Zaroğlu, “Büyükşehir başkanımızdan hizmet bekliyoruz, gerekçeleri var engelleniyorum, bütçe sıkıntı vs var diyor. Ama ben belediye başkanımızdan hizmet bekliyorum insanlar seçmişse, bende hizmet edeceğim diyorsa mazeret üretmesinler. Başta alt yapı, yeni hal gibi sosyal anlamda eksiklerimiz çok. Öncelikli olarak bu tür hizmetler yapılması gerekir.

Çiftçi,destek,üretici,tarım,Suriye,lojistik

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER