Perşembe, Mayıs 16, 2024
No menu items!
Ana Sayfaİskenderun HaberDoğu Akdeniz'deki Termik Santraller Hem Balıkçıları Hem de Balıkları Olumsuz Etkiliyor

Doğu Akdeniz’deki Termik Santraller Hem Balıkçıları Hem de Balıkları Olumsuz Etkiliyor

Hatay Su Ürünleri Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanı Celal Bilen, Evimiz İskenderun Süpürge ve Ayna İskenderun Kültür Sanat derneklerinin Çarşamba Sohbetine konuk olarak Doğu Akdeniz Bölgesi´nde kurulan termik santrallerin balıkçılar ve balıklar üzerindeki olumsuz etkilerini değerlendirdi.

Doğu Akdeniz’deki Termik Santraller Hem Balıkçıları Hem de Balıkları Olumsuz Etkiliyor

Başkan Bilen, termik santrallerin deniz suyu ısısında artış yaratmasının bölgedeki balık türlerinin değişmesini de etkilediğini anlattı. Bilen, santrallerin dünyaca ünlü Jumbo karides ve karides ailesine olumsuz etkisinin olduğunu, ekolojik sistemin bozulması ve iklim değişiklinin ektisinin artmasıyla birlikte Körfez´de baskın bakıların çoğaldığını, bunun bir çok balık türünün yok olacağı anlamına geldiğini dile getirdi.

Kültür Balıkçılığı Desteklenmeli

Evimiz İskenderun Süpürge ve ayna İskenderun Kültür Sanat derneklerinin Çarşamba Sohbetine konuk olan Hatay Su Ürünleri Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanı Celal Bilen, bölgede 392 gırgır, trol ve olta teknesinin faaliyet gösterdiğini ve 250 adet amatör balıkçı teknesinin kooperatife kayıtlı olmadığını, 2 ayrı kültür balıkçılığı tesisinde 9 işletmenin bulunduğunu kaydetti.

Kültür balıkçılığının desteklenmesini isteyen Bilen, balıkçılığa yönelik teşvik ve planlalamaların yapılması gerektiğini ifade etti. Bilen, “İskenderun Körfezi, balıkçılık anlamında çok iyi” dedi.

Hatay Su Ürünleri Kooperatifleri Bölge Birliği bünyesindeki kooperatifleri, “İskenderun Su Ürünleri Kooperatifi, Dörtyol Yeşilsu Su ürünleri Kooperatifi, Tuzlu Göleti Su Ürünleri Kooperatifi, Konacık Işıklı Su Ürünleri Kooperatifi, Tekebaşı Su Ürünleri Kooperatifi, Meydan Köyü Su Ürünleri Kooperatifi, Payas Su Ürünleri, Av Suyu Su Ürünleri, Arsuz Gözcüler Su Ürünleri Kooperatifi” olarak listeleyen Celal Bilen, “Balıkçılık sektörü sıkıntılı. İhlallerde çok ağır ceza koymuşlar. Çok kötü bir durum var. Düşünün avlanma ruhsatı üzerinizde yoksa bin liradan 5 bin liraya kadar bulundurmama cezası konulmuş. Teknede evrak yoksa 5 binle 10 bin lira arasında ceza verilebiliniyor. Balıkçıların en büyük sıkıntısı yasaklar. Teknelerin bakımı, aldıkları yakıt, personel yok buda ayrı bir dert. Katıldığımız toplantılarda hep alkış alıyoruz fakat balıkçılığı destekleyecek hiç bir şey yok. Akdeniz üvey evlat mı, diye hep söyledik ve niye Karadeniz´deki balıkçılara tanınan kotadan yararlanamadığımızı sorduk. Karadeniz´de balıkçının Orkinos kotası var ve büyük paralar dönüyor. 2-5 Aralık tarihlerinde Antalya´da yapılan 1380 sayılı Su Ürünleri Avcılığını düzenleyen yasaların tebliğ çalıştayında Gıda Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı,ilgili müdür ve daire başkanları bu söylemimizi dikkate aldı ve hak verdi. Karadenizli geliyor bölgemizdeki balığı avlıyor, o zaman burdaki balıkçı ne yapsın? Şimdi bunu gündeme koydular, çokta iyi oldu. Amacım, birlikten çok su ürünleri kooperatiflerine yardımcı olabilmek” sözlerine yer verdi.

Diğer güncel İskenderun haberleri için: İskenderun Haber
Diğer güncel Hatay haberleri için: Hatay Haber

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER