Çarşamba, Mayıs 1, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenel"DÖRTYOL DEVLET HASTAHANESİNDE 2 YILDIR NEDEN İLERLEME YOK?"

“DÖRTYOL DEVLET HASTAHANESİNDE 2 YILDIR NEDEN İLERLEME YOK?”

 

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, Hatay-Dörtyol’da hizmet veren devlet hastanesine ek olarak yapılması planlanan yeni devlet hastanesinin akıbetini TBMM gündemine taşıdı.

Dörtyol Devlet Hastanesi’ne ek olarak tam donanımlı 408 yataklı hastane kurulacağının ifade edildiğini, ancak aradan geçen 2 yılda herhangi bir ilerleme kaydedilemediğini vurgulayan Şahin, hastaların mağdur olduklarını, mecburen Osmaniye, Hatay Merkez, İskenderun, Antakya, Adana, Mersin bölgesindeki hastanelere gitmek zorunda kaldığını belirtti.

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, 2016 yılında Dörtyol Devlet Hastenesi’nin kapasitesinin yetersizliğinden dolayı ek devlet hastanesi yapılacağının duyurulmasına ve geçen iki seçimde de AKP’li yetkililerin bunu seçim vaadi olarak göstermelerine karşın herhangi bir girişimde bulunulmadığını ifade ederek, hastanenin akıbetini Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya sordu.

Ayrıca söz konusu hastanenin 408 yataklı olacağının ifade edildiğini anımsatan Şahin, aradan geçen yıllar içinde hastanenin yapımı için herhangi bir girişim olmadığını, Bakanlığın resmi internet sitesindeki demirbaş ihtiyaç tablosunun 250 yatak kapasiteli hastaneye göre yayınlandığına dikkat çekti. Şahin, Sağlık Bakanı’ndan yeni hastanenin ne zaman inşa edilip faaliyete geçeceğinin açıklamasını talep etti.

“HASTANE İNŞAATI İÇİN 15 TEMMUZ GEREKÇE GÖSTERİLEREK İHALE BİLE YAPILMADI”

Şahin, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde, “Hatay ili Dörtyol ilçesinde 408 yatak kapasiteli yapılması duyurulan Dörtyol Yeni Devlet Hastanesi projesi ilk kez Mayıs 2016’da iktidar partisi milletvekilleri tarafından kamuoyuna duyurulmuş ancak Temmuz 2017’de yapılması planlanan ihale, 15 Temmuz hain FETÖ darbe girişimi sonrası gelinen süreçte bazı aksaklıklar gerekçe gösterilerek ertelendiği basına yansımıştır. Sağlık Eski Bakanı Ahmet Demircan, projenin 30 milyon avro tutarında olacağını ve bu maliyetin Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılar için Avrupa Birliği (AB) tarafından sağlanan mali imkân kapsamında Fransız Kalkınma Bankası (AFD) aracılığı ile finanse edileceği, proje ihalesinin ise en geç Şubat 2018 en erken Aralık 2017’de yapılacağını kamuoyona duyurmuştur. Geçen iki yıllık süre zarfında Hatay özelinde -sürekli- seçim vaadi olarak gösterilen yeni hastane yapımıyla ilgili Ocak 2018’de proje temeli atılacağı basına yansımış ancak günümüze kadar bir girişimde bulunulmamıştır.’’ dedi.

“2016 YILINDAN BU YANA İLERLEME YOK, ANCAK HER SEÇİM ÖNCESİ AKP’LİLER SEÇİM VAADİ OLARAK BU PROJEYİ SUNUYOR”

“Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü Tıbbi Cihaz ve Tıbbi Hizmet Alımları Planlama Dairesi Başkanlığı resmi internet sitesinde yer alan söz konusu hastaneye ilişkin tıbbi cihaz, demirbaş ve mefruşat planlamaları ve tedarik tablosu 250 yatak kapasitesine göre planlanmış ve bütçelenmiş gözükmektedir. Projenin başlamasında yaşanan en az 2 yıllık gecikmeye göre bölgede oluşan nüfus ve sağlık ihtiyacı artışına karşın, resmi sitede duyurusu yapılan demirbaş kalemleri yeterli olacak mıdır? Olmayacaksa demirbaş kalem arttırımı ne oranda olacak ve bütçelendirilecektir?” diye soran Şahin, Sağlık Bakanlığı’nın Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü resmi internet sitesindeki yatırımlar bölümündeki bilgilere göre, 2016 yılından bu yana inşaat aşaması yüzde sıfır olarak görülen proje ilgili olarak, fiziki ve nakdi gerçekleşme oranlarında aradan geçen 2 yıla karşın, bir ilerleme kaydedilmemiş olmasının gerekçesi ile 15 Temmuz hain FETÖ kalkışması sonrası proje ihalesinde bazı aksaklıklar olduğu belirtilmesine karşılık, bu aksaklıkların neler olduğunu ve FETÖ bağlantısını sordu.

CHP’li Şahin’in Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya sorduğu sorular ise şöyle;

 

Bahsi geçen hastane yapımının ihale süreci ne durumdadır? İhalenin ne zaman yapılması planlanmaktadır? İlerleme olmamasının gerekçesinde hukuki bir engel var ise söz konusu engel ve gelinen son durum nedir?

İhale şartnamesinde iş teslim süresi kaç gün olarak planlanmaktadır? Yeni hastane ne zaman hizmete girecektir?

Hatay Dörtyol ve hinterlandından Osmaniye, Hatay Merkez, İskenderun, Antakya, Adana, Mersin bölgelerindeki hastanelere gitmek zorunda kalan hasta sayısı kaçtır?

Hastane projesi yapılmış mıdır? Yapıldıysa öngörülen proje maliyeti ne kadardır? Bu maliyett hangi kaynaklardan karşılanacaktır?

Daha önce yetkililer tarafından 408 yataklı modern bir hastane inşa edileceğinin açıklanmış olmasına rağmen, Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü resmi internet sitesindeki “Hatay-Dörtyol Devlet Hastanesi” olarak yer alan projenin “250 yataklı” olarak planlanmasındaki gerekçe nedir? Aradan geçen 2 yılı aşkın zaman içerisinde, artan nüfusa ve sağlık ihtiyacına karşın, yatak sayısının düşürülmesindeki gerekçe nedir?

Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü Tıbbi Cihaz ve Tıbbi Hizmet Alımları Planlama Dairesi Başkanlığı resmi internet sitesinde yer alan söz konusu hastaneye ilişkin tıbbi cihaz, demirbaş ve mefruşat planlamaları ve tedarik tablosu 250 yatak kapasitesine göre planlanmış ve bütçelenmiş gözükmektedir. Projenin başlamasında yaşanan en az 2 yıllık gecikmeye göre bölgede oluşan nüfus ve sağlık ihtiyacı artışına karşın, resmi sitede duyurusu yapılan demirbaş kalemleri yeterli olacak mıdır? Olmayacaksa demirbaş kalem arttırımı ne oranda olacak ve bütçelendirilecektir?

 

Sağlık Bakanlığı’nın Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü resmi internet sitesindeki Yatırımlar bölümündeki bilgilere göre, 2016 yılından bu yana inşaat aşaması yüzde sıfır olarak görülen yerle ilgili olarak, fiziki ve nakdi gerçekleşme oranlarında aradan geçen 2 yıla karşın, bir ilerleme kaydedilmemiş olmasının gerekçesi nedir?

15 Temmuz hain FETÖ kalkışması sonrası proje ihalesinde bazı aksaklıklar olduğu belirtilmiştir. Bu aksaklıklar nelerdir ve FETÖ bağlantısı nedir?

 

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER