Çarşamba, Mayıs 15, 2024
No menu items!
Ana SayfaDörtyolDörtyol'da Narenciye Toplantısı

Dörtyol’da Narenciye Toplantısı

Dörtyol Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonunda Narenciye Toplantısı düzenlendi.
Toplantıya Dörtyol Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ercan YILDIRIM, Belediye Başkan yardımcısı Baki AKKOYUNLU, Dörtyol İlçe Tarım ve Orman Müdürü Soner KIYMACI, Çınar Paketleme Sahibi Latif Çınar, Altun Gıda sahibi Oğuzhan ALTUN, Kazanlar Tarım Sahibi İbrahim Aydın KAZAN, Ernar Paketleme Sahibi Selami KARSLI, Dörtyol İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Çadırkent Koordinatörü Ziraat Mühendisi Sait UYAR, Özhasoğlu Tarım Sahibi ve Meclis Üyesi Emre ÖZ, Turunçgil Üreticileri Birliği Başkanı Hacı İbrahim SEÇER, DTSO Genel Sekreteri Ahmet KARAPÜR ve DTSO İhracat Destek Ofisi Uzmanı Çağlar ÇETİN katıldılar.
Toplantının ana gündem maddesi olarak Narenciye Hasat İşgücü Barınma Sorunu görüşüldü. Özellikle deprem sonrası bina rezervinin azalması ve kent yaşamından kırsal yaşama dönüşlerin yaratacağı konular ele alındı.

KONUT SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ UZUN ZAMAN ALACAK

Dörtyol Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ercan YILDIRIM yaptığı açıklamada; “Malumlarınız üzere Ülkemizde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 7.4 ve 7.8 asrın felaketlerinden biri olarak adlandırılan deprem sonrası 11 ilimizde yıkımlar ve bu illerden çıkışlar ile diğer ilçe ve illerde oluşan yoğun bir nüfus kalabalığı meydana geldi.
Dörtyol ilçemizde süreç içerisinde ilçemizin gerek göç alması gerek hasarlı konutların tahliyesinden dolayı barınma sorunu yaşanmakta; kiralık ev bulunamamakta veya kira fiyatlarının 2022 yılına oranla 4-5 katına yükseldiği tespit edilmiştir. Konut krizinin 3 yada 4 yıl çözülemeyeceği öngörülmektedir.” dedi.

6 BİN MEVSİMLİK TARIM İŞÇİSİ BARINMA SORUNU YAŞAYACAK

Başkan Yıldırım açıklamasının devamında; “Geçtiğimiz yıllarda narenciye hasat sezonu olan Eylül-Şubat aylarında ilçemiz yaklaşık 6000 kişilik hasat işçisi göçü almakta, ilçemiz kırsal kesimlerinde ev kiralanarak barınma sorunu çözülmekteydi. Yaşanan genel barınma probleminden dolayı önümüzdeki sezon hasat işçilerinin ilçemize gelmesi konusunda büyük bir krizle karşı karşıya kalmış bulunmaktayız. İlçemizin lokomotif ticari faaliyetlerinden olan narenciye üretimi hasadı gerçekleştirilemez ise bir taraftan ilçemiz ekonomik faaliyetleri aksayacak ve bölge insanımız etkilenecek, diğer taraftan ana tarımsal ihraç kalemlerimizden olan narenciye ihracatı etkilenecektir.
Bölgemiz narenciye üretimi yaklaşık 1.500.000 ton civarındadır. Narenciye ürünleri ticareti yaklaşık 500 milyon dolar hacim oluşturmakla birlikte takribi 900 milyon dolar civarında katma değerli ekonomik faaliyete vesile olmaktadır. 6 Şubat’ta yaşanılan deprem felaketi narenciye üretimimizi etkilememiş, narenciye paketleme fabrikalarımız ise küçük hasarlarla atlatarak faaliyetlerine devam etmektedir. Deprem felaketinin sektöre dolaylı etkisi 2023-2024 hasat sezonunda özellikle işgücü temini konusunda büyük sorun teşkil edeceği öngörülmektedir. Bu konunun ivedi şekilde ele alınması 3-4 aya hasadına başlanacak ürünler için elzem olmakla beraber geç kalınması halinde malumlarınız yaş meyve bozulabilir hassas ürünler olduğu için çok acil bir çözüm bulunması gerekmektedir.
Yukarıda belirtilen sebepler ile ilçemiz sınırlarında 6000 kişilik işgücünü barındırılacağı bölgelerin belirlenmesi, altyapılar tamamlanarak 3-4 bölgede konteynır kent kurulması ihtiyacı oluşmuştur.
Yukarıda belirtilen gerekçeler ve ihtiyaçlar ile ilgili Hatay Valiliği, Dörtyol Kaymakamlığı, Hatay Büyükşehir Belediyesi, Dörtyol Belediyesi ve AFAD ile görüşmeler gerçekleştirilecek olup yaklaşan Narenciye sezonunda depremin ekonomik etkilerini minimum seviyede atlatabilmek adına yardımlara ihtiyaç duyulmaktadır.” dedi.
RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER