Salı, Mayıs 14, 2024
No menu items!
Ana SayfaHatay HaberEpilepsi Nedir? Nasıl Tedavi Edilir? Nöbet Anında Ne Yapılır?

Epilepsi Nedir? Nasıl Tedavi Edilir? Nöbet Anında Ne Yapılır?

10 Şubat Uluslararası Epilepsi Günü” dolayısıyla açıklamada bulunan Hatay İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Hambolat, epilepsi hastalığını anlattı.

Hambolat Verem Haftası’nda Tüberkülozun Bilinmeyenlerini Açıkladı

Müdür Hambolat, “Epilepsi, beyin hücrelerinin fonksiyonlarında kısa süreli değişikliklerle birlikte olan, beyin hücrelerinde uygunsuz, ani gelişen elektriksel aktiviteye bağlı olarak; kişinin bilinci, hareketleri ve faaliyetlerinde kısa süreli değişime sebep olan nörolojik bir hastalıktır. Bu fiziksel değişikliklere nöbet denir.

Epilepsi nöbetlerinin nedenleri değişmekle birlikte, bebeklikten yaşlılığa yaşamın her döneminde görülebilir. Toplumun yaklaşık %1’ini etkilemektedir. Tek bir nöbet yüksek ateş, oksijen eksikliği, zehirlenme v.b. gibi pek çok sebepten kaynaklanabilir. Ancak özel bir etken olmaksızın birden çok gerçekleşen nöbetlere epilepsi denir.”

Epilepsi Nöbetleri Nasıl Olur?

“Nöbetlerde; vücudun tümünde veya bir parçasında kasılmalar, kısa sabit bakışlar, sıçramalar, tuhaf hisler-davranışlar veya otomatik davranış atakları ve bilinçte değişiklikler olabilir. Epilepsi nöbetlerinin çok değişik çeşitleri mevcuttur.”

Epilepsi Nöbetlerinde Ne Yapılır?

“Kasılmalı nöbet geçiren kişi yere düşer, vücudu katılaşır, solunumu yüzeyselleşir ve nöbet genellikle 1-3 dakika sürer. Sonrasında nöbet geçiren kişi sersemleşmiş bir haldedir ve yorgundur. Kasılma olmadan nöbet geçiren kişi ise boş boş, yarı şuursuz bakar. Sorularınıza yanıt vermez, hareketleri amaçsızdır, sakarlaşır. Nöbet genellikle birkaç dakika sürer, nöbetten sonra kafası karışmış durumdadır. Tıpkı kasılmalı nöbetlerde olduğu gibi ortam güvenliğini sağlayarak nöbetin sonlanmasını bekleyin.”

112 Ekiplerinden Yardım İsteyiniz

“Kasılmalı nöbet 5 dakikayı geçerse, Nöbetin sona ermesinden sonra bilinç veya solunum normale dönmezse, Nöbet geçiren kişi kendine gelmeden nöbetler arka arkaya tekrarlarsa, Nöbetten sonra sersemlik hali bir saatten fazla sürerse, Nöbet suda meydana gelmişse; Bu geçirilen ilk nöbetse veya nöbet geçiren kişi yaralı, hamile veya şeker hastası ise hemen 112 ekiplerinden yardım isteyiniz.”

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER