Perşembe, Mayıs 2, 2024
No menu items!
Ana Sayfaİskenderun HaberGüzelmansur: 14 Ülkeye Açılan Kapılarımız Kapatıldı

Güzelmansur: 14 Ülkeye Açılan Kapılarımız Kapatıldı

 

Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, Mersin de yayın yapan bir televizyon kanalına konuk oldu.


Suriye içsavaşının en çok etkilediği şehirin Hatay olduğunu belirten Milletvekili Güzelmansur, “Hatay sınır ili ve bu sorunların başlangıç noktası da Hatay. Hatay’a uçak düşüyor İstanbul’da turizimciler etkileniyor, Hatay’a uçak düşüyor Antalya’da otel kapanıyor. Neden çünkü Hatay sınır ili. Ama ne yazık ki iktidarın 2011’den beri yanlış dış politikasi sayesinde Hatay artık sınır ili haline geldi. Hatay, Türkiye’nin en mutsuz 4. ili. Hatay hoşgörü kenti, sevgi kenti ve Ulu Önderimiz Atatürk’ün bize emanet ettiği bir şehirdir. Biz yine birbirimize sahip çıkarak etkileri azatmaya çalışıyoruz” dedi.

HATAY EN FAZLA ETKİLENEN İL OLDU
Yaşanan savaştan sosyal ve ekonomik olarak en çok etkilenen ilin Hatay olduğunu ifade eden Güzelmansur, “Suriye krizinin başlangıcı 2011-12’de bizim 6.5 milyon dolar civarındaki paramız 2016’nın sonunda artacağına 4.3 milyon dolara düşüyor. Turizm gelirlerimiz düştü. Suriye ile hem kültürel hem de akrabalık iliskilerimiz vardır. Çünkü birbirimize yakınız. Suriye insanları Hatay’a günü birlik gelip; alışverişini yapıyor, yemeğini yiyor, geziyor, eğleniyor ve geri dönüyordu. Ne yazık ki artık öyle değil. 14 ülkeye açılan kapılarımız kapatıldı. Hatay, Türkiye’nin 2. büyük tır filosuna sahipken maalesef 3. sıraya geriledi. Suudi Arabistan’ın yaptığı gizli ambargo nedeniyle Hatay’daki büyük ihracat kanalı durdu. Sebze, meyve gönderildiği zaman 20-25 gün sınırda bekletiyor, anca Suudi Arabistan’a sokuyor. Ne yazık ki bu yanlış dış politika nedeniyle olmuştur” diye konuştu.

HATAY’DA 500 BİN CİVARINDA SURİYELİ VAR
500 bin civarında Suriyeli’nin Hatay’da yaşadığına dikkat çeken CHP’li Güzelmansur, “Reyhanlı’daki Suriyeli sayısı, Reyhanlı nüfusunun 1,5-2 katı. Çocuklar okullara gittikleri zaman bir kısmı Türkçe, bir kısmı Arapça konuşuyor. Öğretmen Arapça bilmiyor. Bu nasıl bir eğitim sistemi olacak? Suriyelilerin nüfusu hızlı bir şekilde artıyor. Biz istiyoruz ki, bölgeye barış gelsin. Herkes kendi vatanında mutlu yaşasın. Hatay’da nüfus yoğunluğu kilometrekare’ye düşen kişi sayısı 270 değil, 356’dır. Bunlar istatistiklerdir. Hatay’ın nüfusu 1.5 milyon. Devletten 1.5 milyon kişi için para gelmiyor. Ne yazık ki gelen para da 2 milyon kişi icin kullanılıyor. 11 kişiye düşen hastahane sayısı 25 değil, 20’dir. Aile hekimi başına düşen hasta sayısı 3037 değil, 4098’dir. Bugün Hatay’da trafik kazası ortalaması Türkiye’de olanın yaklaşık 3 katıdır. Bir insan neden trafik kazası yapar? İnsanlarımız ekmek derdinde, aş derdinde. Dikkati dağılıyor ve kaza yapıyor. İktidar bunun farkında değil. Hatay, ötekileştiriliyor” ifadelerini kullandı.

HATAY TEŞVİĞE İHTİYACI OLAN İLLERİN BAŞINDA
Hatay’ın saymış olduğu nedenlerden dolayı teşviğe ihtiyacı olan illerin başında geldiğine de dikkat çeken Güzelmansur, “Osmaniye, Gaziantep’e teşvik veriliyor Hatay’a verilmiyor. Hatay’a teşvik verilmesi icin 517 bin imza toplandı ama ne yazık ki imzalar hiç bir işe yaramadı. Hatay’ın serbest bölge olması gerekiyor. Güneydoğu’nun denize bağlı olan tek ili Hatay’dır. Biz de bu İskenderun Limanı’nda serbest bölge kurulmasını istiyoruz. Umarım iktidar bizi duyar, sesimize cevap verir. 1957 yılında çıkarılan bu kanun 2019-20 yılında yerine getirilir umarım. Türkiye’nin en yüksek işsizlik oranı Hatay’da. Fabrika sayısının yükselmesi gerekirken düştü. Bu potansiyelde işsizliğin azalması içinde bir fırsat olabilir. Buğday, pamuk, havuç, pancar üretiyoruz fakat ne yazık ki sulanamıyor bile. Yıllar önce, Reyhanlı barajının biteceğinin sözü verildi, hala bitmedi. Bunu göremiyorlar mı? Cumhurbaşkanı 7 baraj kurduğunu söyledi. Biz bu barajları görmedik. Çiftçilerimiz kendi ürettiklerini kendileri sulayabilsinler artık. Maraş’ı ve Gaziantep’i İskenderun Limanına bağlayacak olan Hasra Tüneli’nin H’sine bile başlanmadı. Ne yazık ki seçim malzemesi olarak kullanıldı.” dedi.

HATAY’A ACI ÇEKTİRDİLER
Sağlık konusunda da Hatay’ın yetersiz olduğunu belirten Milletvekili Güzelmansur, “Gelelim sağlık konusuna. Arsuz’un, Defne’nin, Payas’ın devlet hastahanesi yok. Defne, 160 bin nüfuslu bir yer. Allah korusun ağır bir hasta en yakın hastaneye 40-45 dakika da ulaşabiliyor. Büyükşehir yasası çıktığında Karaağaç diye bir mahallemiz vardı. Bu mahalle CHP’nin oy deposuydu. Sirf CHP’nin oy deposu olduğu için bu mahalleyi 30 kilometre sonra Arsuz’a bağladılar. İnsanlar bir nüfus kağıdı almak için 1 kilometre yerine 20 kilometre gidiyor. Ne yazık ki Hatay’a böyle acı çektirdiler. Konuşacak çok şey var ama hep konuşmakla kalıyor.” ifadelerini kullandı.

KÜLTÜR ÇATIŞMASI EN BÜYÜK PROBLEMİMİZ
Suriyelilerin Türkiye’ye entegre olma konusuna da değinen Güzelmansur, “Entegre 1 hafta da olabilecek birşey değil. Bu bir kültür meselesidir. Suriyeli komuşularımız ile bizim kültürümüz çok farklı. Onlar gece ayakta, gündüz uyurlar. Biz gündüz çalışır, gece uyuruz. Akşamları sokaklara çıktığında hep Suriyeli ile karşılaşırsınız. Değiştiremezsiniz ve çocukları da böyle yetişiyor. Çocuklarımızla Suriyeli vatandaşlarımızın çocukları aynı sınıfta olunca, hangisinin hangisine faydası olacak? Biri Türkçe bilmiyor, biri Arapça bilmiyor. Çocuklarımıza faydasından çok ilerleyen zamanlarda eğitim seviyelerinde düşme olacak. Bu çok önemli bir konu. O çocuğa eğitim verilmezse sokakta olur. Eğer burada kalacaklarsa bizim isteğimizle, tekrar barış sağlanmalı ve Türkçe dersi verilir. Ayrıca Suriyeliler istedikleri hastaneye gidiyor, sıra beklemiyor ama Türk vatandaşları hem sıra bekliyor, hem para ödüyor. Maalesef konumları bizim üstümüzde. Kültür çatışması en büyük problemimizdir. Esnaflarımızda sıkıntı yaşıyor. Suriyeli birisi dükkan açıyor vergi, dükkan kirası hiçbirşey ödemiyor. Ama Türk vatandaşları herşeyi ödemek zorunda.” şeklinde konuştu.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER