14 Meslek Odasının üyesi olduğu Hatay Akademik Meslek Odaları Koordinasyon Kurulu (HAMOK)Yaptığı açıklamada, İstanbul Sözleşmesi’nin Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle feshedilmesinin üzüntü ve şaşkınlığı içinde olunduğu belirtilerek , “”sözleşmeden çekilmeyi tercih eden siyasi iktidar, kadına yönelik tüm şiddet ve cinayetlerin sorumlusu olacaktır” denildi.
İstanbul Sözleşmesi’nin, kadınların her türlü şiddet ve ayrımcılıktan korunması, toplumsal cinsiyet eşitliği ilkesine dayalı uluslararası işbirliğini yaygınlaştırmaya dayanan bir sözleşme olduğu görüşüne yer verilen, 14 Meslek Odasının ortak açıklamasında şu görüşler aktarıldı:
“Kadınların can güvenliğini sağlamak, kadın mücadelesinin kazanımlarını geliştirmek, eşit ve adil bir toplum kurgulamak, siyasi iktidarların sorumluluğudur. ‘Türkiye Cumhuriyeti olarak, İstanbul Sözleşmesi’ne artık taraf devlet değilim’ demek ve bunu haklı bir gerekçeye dayandırabilmek mümkün değildir.
Kadınlara yönelik şiddet, ağır bir insanlık suçu ve ülkemizde toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması önündeki çok ciddi bir engeldir.
Bu suçla etkin bir şekilde mücadele etmek hepimizin görevidir. Yaşamın her alanında kadın mücadelesi ve kadın dayanışması ile eşit ve özgür bir toplumu hep beraber inşa etmeye çalışmalıyız.
Sözleşmenin gereklerini yerine getirmek yerine, sözleşmeden çekilmeyi tercih eden siyasi iktidar, kadına yönelik tüm şiddet ve cinayetlerin sorumlusu olacaktır. Toplumda kutuplaşma ve ayrışma yaratacak olan bu durum şiddetin her türlüsünü körükleyeceği için, hatadan bir an önce dönülmesi gerekmektedir.”