Cumartesi, Mayıs 18, 2024
No menu items!
Ana SayfaHatayHaşerelerle Baş Edemiyoruz!

Haşerelerle Baş Edemiyoruz!

Cumhurbaşkanlığına ait yüzlerce aracı, koruma ordusunu ve ultra lüks uçakları “İtibardan tasarruf olmaz” diye savunan AKP iktidarının belediyelere yönelik tasarruf tedbirleri halk sağlığını tehdit ediyor. 6 Şubat 2023’te meydana gelen depremle yıkılan Hatay, artan haşere ve kemirgen popülasyonuyla karşı karşıya. Ama eldeki araç sayısı “tasarruf tedbirleri” kapsamında yarı yarıya azaltıldığı için belediye haşerelerle mücadelede yetersiz kalıyor.

Kentte yaşanan soruna ilişkin gazetemize konuşan Hatay Büyükşehir Belediyesi Sağlık Daire Başkanı Ahmet Kilisli, “Cumhurbaşkanlığı tasarruf tedbirleri” kapsamında araç sayılarının 103’ten 65’e düşürüldüğüne dikkat çekerek “İlaçlama cihazlarımız var ancak ilaçlama yapabilmemiz için araca ihtiyacımız var. Cumhurbaşkanlığı tasarruf tedbirlerinden dolayı araç alamıyoruz. Alsak suç işlemiş oluruz” ifadelerini kullanarak bu zamana kadar dayanışmayla ayakta durduklarını belirterek artık ayağa kalkmaları gerektiğini söyledi.

HAŞERE ÜREME ALANLARI NEDEN ARTTI?

Fotoğraf: Hatay Büyükşehir Belediyesi Sağlık Daire Başkanlığı

Belediye olarak her yıl rutin olarak su birikintilerini ilaçladıklarını, lastikleri topladıklarını, su tutan toprak yerlerini düzenleyerek sinek üreme ortamlarını azalttıklarını hatırlatan Kilisli “Düzenli olarak da her 20 günde bir ilaçlama işlemi gerçekleştiririz. Ancak yine de bu rezervler sıfırlanmaz sadece minimuma iner” dedi. Depremle birlikte böcek üreme noktalarının 120 binden 1 milyonun üstüne ulaştığı bilgisini veren Kilisli, artışın sebebini şöyle anlattı: “Ağır hasarlı binaların su depolarıyla bodrum katlarda biriken yağmur sularını ilaçlayamadık. Yıkılan evlerde buzdolaplarında bozulan gıdalar da özellikle sinek üreme ortamlarına neden oldu. Çevre kirliliğinin de etkisi büyük! Çöplerin bertaraf edilmesindeki yetersizlik ve kanalizasyon sorunu olan konteyner kentler ile çadır alanlarındaki tuvalet atığının derelere bertaraf edilmesi de bu duruma neden oldu.”

“10 BİN FARE KAPANI KURDUK AMA…”

Haşerenin haricinde kemirgen ve yılanların da yer yer göründüğünü ifade eden Kilisli, “Futbol sahasının etrafına çizgi çekerler ya öyle bir işlem uygulayarak çadır ve konteyner kentlerin etrafına naftalin ile birlikte kükürt karışımı dökerek yılan ve akrebe karşı önlem aldık” dedi. Farelere karşı da kentte 10 bine yakın kapan kurduklarını ifade eden Kilisli, “Kapanları kurduk ama bu ne kadar işe yarar bilemiyoruz. Çünkü yıkılan bütün binaların altında kemirgenler için yiyecekler mevcut. Haliyle sürekli bir beslenme ve üreme söz konusu” diye konuştu.

“ARAÇ SAYIMIZ 103’TEN 65’E DÜŞTÜ”

Fotoğraf: Hatay Büyükşehir Belediyesi Sağlık Daire Başkanlığı

Hatay Büyükşehir Belediyesinin önceki yıllarda tüm bu işlemleri 103 araç ile yaptığını ancak araç sayısının “Cumhurbaşkanlığı tasarruf tedbirleri” kapsamında 65’e düştüğünü söyleyen Kilisli, “Önemli sayıda aracımız bir süredir yok. Geçen yıl 120 bini bulan haşere rezervi ile 65 araçla zor baş ediyorduk. Şimdi rezerv sayısı 1 milyonunun üzerine ulaştı. Elimizdeki araçlarla baş etmek zor. Cumhurbaşkanlığı tasarruf tedbirlerinden dolayı araç da alamıyoruz. Alsak suç işlemiş oluruz. İlçe belediyeleriyle koordinasyonlu bir çalışma için çağrılar yapıyoruz” dedi.

“BELEDİYELERİN DESTEKLERİ DE AZALDI”

Depremin başından itibaren Türkiye’nin birçok il ve ilçesindeki belediyelerin Hatay’a araç desteği verdiğini ifade eden Kilisli “İstanbul, İzmir, Kocaeli, Konya ve Bursa’nın il ve ilçe belediyeleri bize bu süreçte çok destek oldular. Özellikle Gölcük Belediyesi depremin üzerinden geçen 4 aya rağmen halen bizden desteklerini çekmedi. Bu belediyeler sayesinde etrafımızda 40 araç vardı. Bunlar gelen özel şikayetler ile ilgileniyordu ve ilaçlama çalışmalarına da katılıyordu. Ancak bu destek artık azaldı. Destek de bir yere kadar, bunu biliyoruz. Biz de birer depremzedeyiz. Bizim de kayıplarımız oldu. Ancak yine de görevimizin başındayız ve kendimiz ayağa kalkmalıyız. Ancak bu haliyle zor olduğunu biliyoruz” dedi.

“HÂLÂ MOLOZLARIN ALTINDAN CENAZELER ÇIKIYOR”

Kentte yaşanması muhtemel bir salgın hastalığı önlediklerini belirten Kilisli “Ama kötü kokuya engel olamadık. Hâlâ enkazlardan cenazeler çıkıyor. Son bir aya kadar yalnız yaşadığı düşünülen 3 insanın cenazelerinin çıkarıldığını duyduk. Durumumuz bu. Belediye olarak eskisi gibi para toplayamıyoruz. İlk etapta acil olan giderlerin ödemelerini gerçekleştirdik ancak istediğimiz gibi hizmet vermekte de zorlanıyoruz” dedi.

“HASARLI BİNALARDAKİ ÜREME ALANLARINA ULAŞAMIYORUZ”

İlçe belediyelerine yaptıkları çağrının ardından Hatay Valisinin kendileriyle toplantı yaptığını anlatan Kilisli, “Vali beye de söyledim. Ağır hasarlı binaların bir an evvel usule uygun yıkılması gerekiyor. Çünkü bu binalardaki üreme alanlarına ulaşamıyoruz. En etkili yöntem de direkt üreme noktalarına yapılan müdahale işlemi” dedi. Hâlâ Hatay’da yıkımın ortada durduğuna vurgu yapan Kilisli “Çevre ve asbest zaten başlı başına bir sorun! Yurttaşlarımız yaşadıklarından ötürü oldukça depresif… Bir de ortalık yerde fare, haşere vs. görünce yaşadıklarına katlanamadıklarını biliyoruz” diye konuştu. Antakya Belediyesinin kendilerine ‘Bütçem yok. 8 milyon gibi bir paraya ihtiyacım var. Ancak yine de size yardımcı olacağım’ dediğini aktaran Kilisli, valiliğin de kendilerine 10 araç sözü verdiğini söyleyerek “Biz de ilçe belediyelerine yardımcı oluyoruz. Arsuz Belediyesi bizden cihaz istedi, ilaçları da yoktu. İlaç yardımı da yaptık” dedi.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER