Pazar, Mayıs 12, 2024
No menu items!
Ana SayfaHatay HaberİHD Hatay Şubesi:"HATSU ‘da Çalışan İşçilerin Sendikaya Üye Olma Hakları Engellenmez !"

İHD Hatay Şubesi:”HATSU ‘da Çalışan İşçilerin Sendikaya Üye Olma Hakları Engellenmez !”

Genel İş Hatay şubesinin günlerdir ısrarla söylediği HBB Ve HATSU’da işcilerin sendika secme özgürlüklerine müdahale ediliyor iddiası kamu oyunda yankılanmaya devam ediyor
Genel iş sendikasının bu iddialarına İnsan Hakları Derneği Hatay Şubesi’nin Kamuoyuna yazılı Basın açıklaması
ile destek geldi
İHD Hatay şubesinini açıklaması şöyle:

İHD Hatay Şubesi:”HATSU ‘da Çalışan İşçilerin Sendikaya Üye Olma Hakları Engellenmez !”

 

Sendikal örgütlenme hakkı, çalışma yaşamında vazgeçilmez temel insan haklardan biridir. Örgütlenme özgürlüğü anayasa ve yasalar tarafından güvence altına alınmıştır. Ancak Genel-İş Hatay Şubesi’nin yaptığı basın açıklamasında da anlaşılmaktadır ki; bu demokratik örgütlenme hakkı engellenmek istenmektedir.

Metin Savaş’ın ismini kullanarak amir konumundaki birçok kişi üyelerimize baskı uygulamıştır

Söyle ki : ‘‘Ancak 07 Nisan sabahından itibaren örgütlülüğümüze ciddi anlamda bir saldırı başladı. Sendikamıza üye olan işçilere sendika tercihini değiştirmeleri yönünde baskılar, işten çıkarma tehditleri yapılmıştır, bu tehditler birçok noktada sayın Belediye başkanının yeğenleri tarafından “amcamın, dayımın selamıyla geldik” diyerek devam etmiştir. Bu hukuksuz davranışların Sayın Belediye Başkanının akrabaları da olan bazı yöneticilerden kaynaklandığı iddiaları gündeme gelmiştir. Durumu HATSU İnsan Kaynakları Daire Başkanı ve HATSU Genel Müdürüne ilettik. Bize; işçilerin sendika tercihlerinde tarafsız olunacağını beyan etmelerine rağmen, işçilerin sendika tercihlerine müdahale şiddetlenerek devam etmiştir. Talepte bulunmamıza rağmen, sendika seçme hakkı ile ilgili, işçileri rahatlatacak bir açıklama yapmamakta ısrar etmişlerdir. Hatta insan kaynakları daire başkanı sayın Metin Savaş’ın ismini kullanarak amir konumundaki birçok kişi üyelerimize baskı uygulamıştır. Büyük bir heves ve istekle sendikamız üye olan işçilerin, 07/Nisandan itibaren, ayın sonlarına doğru hızlanan bir oranla, “daha önce hep şikayet ettikleri, telefonlarımıza dahi cevap vermiyor dedikleri, bizleri çok kötü bir toplu iş sözleşmesine mahkum etti dedikleri” bir sendikaya kısa bir sürede kitlesel olarak geçişleri nasıl izah edilebilir?’’ denilmektedir .

Bu türlü saldırılar ,anayasa ve yasalar tarafından güvence altına alınan örgütlenme özgürlüğü hakkı engellenmekte, işçileri yılgınlığa ve umutsuzluğa sevk etmekte, demokratik hakkın kullanımı baskılarla engellenmek istenmektedir. Yetkilileri demokratik olmayan baskıcı tutumlarından vazgeçmelerini, yasalara uymalarını talep etmekteyiz. Uluslararası hukukta ve ulusal hukukta yerini almış, yasalaşarak yürürlükte bulunan, çalışma yaşamını hukuksal olarak düzenleyen, tarafların haklarını, yetki ve sorumluluklarını belirleyen, herkesin tanımak ve uygulamak zorunda olduğu hukuk kuralları vardır .Sendikal örgütlenme hakkını tanıyan ve güvence altına alan yasalar, uluslararası ve ulusal mevzuatta yerini almıştır. Sendikal çalışmalar tümüyle bu kurallara bağlı yürütülmektedir. İş yerine sendika getirmek, sendikaya üye olmak, sendikadan ayrılmak, sendika yönetimine girmek, sendika faaliyetlerine katılmak, sendikaların sorumluluk ve görevlerini denetlemek, sendikaları eleştirmek, sendikalara öneriler yapmak vb. tüm bu konular birer hak olarak yasalar ve yasalara uygun yapılan tüzükler tarafından düzenlenmiştir.

müdahalenin kaynağının CHP yerel yönetimlerden sorumlu Genel Başkan yardımcısı mı?

Genel-İş Hatay Şubesi’nin yaptığı basın açıklamasında: ‘‘Yaşanan süreci, bir kez de talebimiz üzere harekete geçen CHP il ilçe yöneticileri ile milletvekilleri aracılığıyla HATSU idaresi yetkililerine ilettiğimizde hiç beklemediğimiz bir cevapla karşılaştık. Öncelikle bu cevabın içeriğinin gerçeği yansıtmadığı kanaatindeyiz. Yine kanaatimiz odur ki; hukuksuz davranışlarını yukarıda ifade ettiğimiz bazı belediye yetkilileri kişisel siyasi tercihlerini, işyerlerinde daha kontrol edilebilir sendika tercihlerini bu cevabın arkasına gizlemek derdindedirler. Çok da merak ettirmeden cevap içeriğini açıklamak gerekirse; bu yetkililer kendilerince bahane üretmek suretiyle CHP Genel Merkezini işaret ederek bu müdahalenin kaynağının CHP yerel yönetimlerden sorumlu Genel Başkan yardımcısı olduğunu ifade etmişlerdir. Bu iddiayı dillendiren belediye yetkililerine soruyoruz, CHP örgütlerinin bilmediği bu parti kararını size kim ve nasıl iletmiştir? Bu sorunun cevabını Kamuoyuna ve CHP il- ilçe örgütlerine vermek zorundasınız. ‘’ denilmektedir .Muhalefet partisinin yetkili olduğu alanlarda çalışma yaşamının demokratikleştirmesi gerekirken , çalışanlar üzerinde antidemokratik tutum sergilemelerini doğru bulmamaktayız .Görüştüğümüz işçilerin çoğu ‘’Abi istifa etmesek işten atarlar mı?’’ diyerek ciddi anlamda işten çıkarılma ve iş güvencesini yitireme kaygısı içindeler .Çalışma yaşamını bu kadar güvencesiz duruma getirmek ,işçileri işten atmayla tehdit etmek muhalefet partisinin görevi olmamalıdır.

Sendikal haklar, anayasa ve 6356 sayılı sendikalar yasasında tanımlanmıştır

Sendika ve bağlantılı tüm haklar uluslararası hukuk kuralları ve kurumlar tarafından güvence altına alınmıştır. Sendikal haklar, anayasa ve 6356 sayılı sendikalar yasasında tanımlanmıştır. Ayrıca 4857 sayılı iş kanunu, Ceza hukuku kanunları tarafından güvence altına alınmakta ve korunmaktadır. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi 23. madde: “Herkes kendi çıkarlarını korumak için sendika kurma ve sendikaya girme hakkına sahiptir. ” Sendika Özgürlüğüne ve Örgütlenme Hakkının Korunmasına İlişkin 87 Sayılı ILO Sözleşmesi: Sendika özgürlüğünü güvence altına alan 87 sayılı Sözleşme, sendikal özgürlüklerin uluslararası çerçevesini belirleyen ILO sözleşmelerinin ilki ve en önemlisidir. Sözleşme, çalışanlara hiçbir ayırım gözetmeksizin ve önceden izin almaksızın istedikleri örgütleri kurmak ve bunlara üye olmak hakkını tanımaktadır. “Madde 2: Çalışanlar ve işverenler, herhangi bir ayırım yapılmaksızın önceden izin almadan istedikleri kuruluşları kurmak ve yalnız bu kuruluşların tüzüklerine uymak koşuluyla bunlara üye olmak hakkına sahiptirler. Madde 3: Çalışanların ve işverenlerin örgütleri, tüzük ve iç yönetmeliklerini düzenlemek, temsilcilerini serbestçe seçmek yönetim ve etkinliklerini düzenlemek ve iş programlarını belirlemek hakkına sahiptirler. Kamu makamları, bu hakkı sınırlayacak veya bu hakkın yasaya uygun şekilde kullanılmasına engel olacak nitelikte her türlü müdahaleden sakınmalıdırlar.
Genel-İş Hatay Şube’nin yaptığı basın açıklamasında ; ‘’Toplu sözleşme yetkisi için kritik önemdeki 2 Mayıs’ta üyelerimize baskılar o denli artmıştır ki; bu baskıdan bunalan kimi üyelerimiz telefonlarını kapatıp o gece evlerinden başka yerlerde konaklamak zorunda kalmışlardır. Şu an bile sendikamızın alanda örgütlenmesi için çaba sarf eden arkadaşlarımıza görevden alınma ve işten çıkarılma tehditleri devam etmektedir. ‘’denilmektedir. Açıkça anlaşılmaktadır ki; örgütlenme hakkı kapsamında çalışanların ekonomik ve sosyal çıkarlarını koruma, sendikaya üye olma özgürlüğü, ulusal ve uluslararası mevzuata rağmen yetkililerce önlenmek istenmektedir

Avrupa Sosyal Şartı (Avrupa Sosyal Haklar Sözleşmesi) Madde 5 ; Örgütlenme hakkı Akit Taraflar, çalışanların ve çalıştıranların ekonomik ve sosyal çıkarlarını korumak, için yerel, ulusal ve uluslararası örgütler kurma ve bu örgütlere üye olma özgürlüğü sağlamak veya geliştirmek amacıyla ulusal mevzuatın bu özgürlüğü zedelemesini veya zedeleyici biçimde uygulanmasını önlemeyi taahhüt ederler. Bu maddede öngörülen güvencelerin, güvenlik güçleri için hangi ölçüde uygulanacağı ulusal yasalarla veya düzenlemelerle belirtilir. T.C. Anayasası’nın 51. Maddesi: “Çalışanlar ve işverenler, üyelerinin çalışma ilişkilerinde, ekonomik ve sosyal hak ve menfaatlerini korumak ve geliştirmek için önceden izin almaksızın sendikalar ve üst kuruluşlar kurma, bunlara serbestçe üye olma ve üyelikten serbestçe çekilme haklarına sahiptir.

 

Hiç kimse bir sendikaya üye olmaya ya da üyelikten ayrılmaya zorlanmamalı.

Sayın Belediye Başkanı Lütfü Savaş , yaşanan bu hukuksuzluğa karşı çıkarak, çalışanları arasında hiçbir ayırım gözetmeksizin ve onların önceden izin almaksızın istedikleri sendikaya üye olma haklarını güvencesini vermek ve engelleyenleri durdurmaktır. Genel-İş Hatay Şubesi’ne üye olmak isteyen isçilerin yasal haklarını korumak, çalışma yaşamın demokratik özüdür. Baskı sonucu istifa eden işçilere çağrı yapmalı ve istedikleri sendikaya üye olmaları konusunda demokratik ortam sağlanmalı, tehditler ortadan kaldırılmalıdır. Hiç kimse bir sendikaya üye olmaya ya da üyelikten ayrılmaya zorlanmamalı.
Genel-İş Hatay Şubesi’ne üye olan işçiler , 6356 sayılı Sendikalar Kanunu 31. Madde “İşçilerin işe alınmaları, belli bir sendikaya girmeleri veya girmemeleri veya belli bir sendikadaki üyeliği muhafaza veya üyelikten istifa etmeleri veya sendikaya girmeleri veya girmemeleri şartına bağlı tutulamaz. Toplu iş sözleşmelerine ve hizmet akitlerine bu hükme aykırı kayıtlar konulamaz. İşveren, bir sendikaya üye olan işçilerle sendika üyesi olmayan işçiler veya ayrı sendikalara üye olan işçiler arasında, işin sevk ve dağıtımında, işçinin mesleki ilerlemesinde, işçinin ücret, ikramiye ve primlerinde, sosyal yardım ve disiplin hükümlerinde ve diğer hususlara ilişkin hükümlerin uygulanması veya çalıştırmaya son verilmesi bakımından herhangi bir ayırım yapamaz

HATSU yetkililerine sesleniyoruz!

Sendika Özgürlüğüne ve Örgütlenme Hakkının Korunmasına gereken hassasiyeti gösterin! İşçileri tehdit ederek çalışma yaşamındaki özgürlükleri kısıtlamayın ! Sendikal örgütlenme hakkını tanıyan ve güvence altına alan yasalara, uluslararası ve ulusal mevzuatta yerini almış hükümlere uyun! Çalışma hakkı temel insan hakkıdır.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER