Pazar, Mayıs 19, 2024
No menu items!
Ana SayfaDörtyolİşçiler Üretimde İstikrar İstiyor

İşçiler Üretimde İstikrar İstiyor

Hatay’ın Dörtyol ilçesinde Fasulye üretimini gerçekleştiren üretici ve tarlada çalışan işçiler piyasanın bir istikrar kazanmasını istemektedir.

Üretici “bizler üretmeye devam ediyoruz ama Pazar, girdiler derken, yetişemiyoruz” diyorlar. Gerçekten ürettiklerini pazara sunarken bir taraftan mazot, bir taraftan işçi ücreti, bir taraftan Pazar sorunu üreticinin belini bükmektedir. Hükümetlerden özellikle bu üretim meselesine bir istikrar kazandırılmasını istemektedir.

Tarlada çalışan işçiler sigortasız, çalışma şartları iyi değil ama onlarda bir istikrar istemektedir. Üretici kazansın, bizde kazanalım ve çocuklarımızın daha iyi şartlarda yaşamasını sağlansın istiyorlar.

Üretim alanlarında” üretici baş tacı” Vatan Partisi Milletvekili adayları da üretici yakıcı güneşin altında ter döken işçilerin yanında olduğunu belirtiyor.

Fasulye tarlasında çekim yaparken bazı kadın işçilerimizin sıkıldığını görüyoruz, onların sıkılmaması gerektiğini ve yaptıkları işin önemine dikkat çekiyoruz. Ayrıca güneşten korunmak için başlarında şapka ve yüzlerini yakıcı güneşten korumak için sarmışlar.

Ali Duru  (Üretici)

Ben aynı zamanda hayvancılıkla da uğraşıyorum, şu anda fasulye üretimi yapıyorum. Bizim fasulye açık ve turfanda olarak çıkmaktadır. İnsanlar bu üretimden faydalanıyor ve kardeşlerimizde bu işin işçiliğini yapmaktadır. Bizim üretimin devlet tarafından desteklenmesini ve Pazar sorunumuzun çözülmesini istiyoruz. Tüccar bizden fasulyenin kilosunu 20 liradan alıyor, İstanbul’da ise 50-60 liradan satmaktadır, bu kadar farkın olmaması gerekir diye düşünüyorum. Bizim devlet büyüklerinden talebimiz, hal mi, başka yer mi bu fiyat farkının önüne geçmesi gerekir. Üreticinin malanın ya direk hale, ya da direk pazara gönderilmesi lazımdır. Devlet bize yardım ediyor ama desteklerin yeterli olmadığını belirteyim, gübre, mazot, ilaç gibi girdilerin desteğinin artırılması lazımdır.

Biz planlı ekim ve dikim yapılmasından yanayız. Ben soğan ektim soğan ucuz olduğundan iki sene önce 300 ton soğanı satamadım, şimdi soğan 30 lira diyorlar, soğanı iki yıl önce 1 liradan satamadım ve bıraktım. Çiftçi zarar ettiğinde ekmiyor, çiftçi ekmediği zaman da bu arz ve talep meselesi olmayan mal kaç katına çıkıyor. Yani devletimiz planlamalı ve domates, patates, soğan ve yaş sebze ne kadar gerekiyorsa ekimini planlamalı ve üretici ile bu konuda  ortak çalışmalıdır. Bizim Dörtyol ilçesi narenciye bölgesi, narenciyenin geleceğini bile kestiremiyoruz.

Bu günden itibaren işçi sorunu da oluştu, herkes okuyor okuyanlar da bizim tarlamızda çalışmıyor, işçi sıkıntısı şimdi biraz az ama narenciye dönemi geldiğinde işçi bulmakta zorlanacağız. Yaptığımız işlerin toplamı işçi ile yapılmaktadır. Çiftçilik zor bir meslek, bu iş biterse her şey biter, devlet büyükleri bunu bir kere daha düşünmelidir.

Bizim buralarda hazine arazileri var, bu araziler kiralanmakta ama bu topraklarda üretici ÇKS’dan yararlanamıyor. Hükümetten ya bu arazilerin bize tapusunun verilmesini ya da ÇKS’dan yararlanmasını istiyoruz. Bu çok önemli konudur, kayıt olmadığı için hiçbir destek alamıyoruz. Devlet ve ilçe tarım bu araziler için belge vermiyor. Bu hazine arazileri atamızdan kalan araziler bu araziler bize verilmelidir. Bir kısmı yapıldı ama yeterli değil, devlet bu konuda mal müdürlüklerini uyarmalı ve üreticilerin bu önemli sorunu çözülmelidir.

Nazlı Kar (İşçilerin Çavuşu)

Ben üç yıldır bu tarlalarda işçilik yaparken, elçilerin çok fazla komisyon aldığını gördüm, biz buna katlamadım ve arkadaşlar benim öncülük etmemi istediler, ben işçilerden bir komisyon almıyorum, ağadan ne verirse kendi ücretimi alıyorum. Benim önerim üreticilerin kooperatifleşmesi gerektiğini düşünüyorum, tarladan direk üreticiye gitmesinde devlet, üretici, tüketici ve işçilerimiz yararlanır.

Neriman Yıldırım (İşçi)

Bizim patron yani üreticimiz Ali Bey ne kadar fazla kazanırsa, bana da ücretimi artırır. Yani benim söylemek istediğim, herkesin biraz iyi kazanarak, bizim gibi işçilerin de yaşamlarının daha güzel olmasını istiyorum. Bizler zor şartlarda çalışıyoruz, daha iyi bir yaşamı hak ediyoruz.

Sadık Karakaş ( Vatan Partisi Hatay Milletvekili Adayı)

Biz Vatan Partisi Milletvekili Adayı olarak işçimizin, üreticimizin sorunlarını dinledik, işçi ve üreticilerimiz son derece haklıdır, bu sorunlar çözülmelidir. Bu sorunların çözülmesi için de biz Milli Bir Hükümet mücadelesine girdik, devletin üreticinin girdisi olan tohum, mazot ve ilacı ucuzlatması gerekir. Kooperatifleşme ve planlama yapılarak üretim kaliteli, ucuz hale getirebiliriz. Üreticimizin ve işçimizin sorunlarını çözebilmek için bizim meclise girmemiz ve halkımızın partimize oy vermesini istiyoruz.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER