Cumartesi, Haziran 1, 2024
No menu items!
Ana Sayfaİskenderun HaberİTSO'da "Büyük İskender İskenderun'da" Konferansı Yapıldı

İTSO’da “Büyük İskender İskenderun’da” Konferansı Yapıldı

İskenderun‘da merakla beklenen İMEAK Deniz Ticaret Odası İskenderun Şubesi‘nin katkılarıyla İskenderun Körfezi Antik Kentleri ve Antik Limanları Kültür Rotası Büyük İskender İskenderun’da Uluslararası Konferansı, İskenderun Ticaret Odası’nda yapıldı.

İTSO’da “Büyük İskender İskenderun’da” Konferansı Yapıldı

Hatay Valisi Rahmi Doğan, İskenderun Kaymakamı İskender Yönden, İSTE Rektörü Prof. Dr Türkay Dereli, İskenderun belediye Başkanı Fatih Tosyalı, İskenderun Ticaret Odası Başkanı Levent Yılmaz ile davetlilerin katıldığı konferansta, İMEAK Deniz Ticaret Odası İskenderun Şubesi’nin ev sahipliğindeki konferansta, Oxford Üniversitesi’nden Prof. Dr. Robin Lane Fox, Aegae Müzesi ve 17. Bölge Kültür Müdürü Dr. Angeliki Kottaridi, Koç Üniversitesi’nden Prof. Dr. Oğuz Tekin, Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Neriman Şahin Güçhan ve Mustafa Kemal Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hatice Pamir Büyük İskender’i anlattı.

Konferans öncesinde konuşmacılar İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı’yı ziyaret ederek İskenderun Körfezi Antik Kentleri ve Antik Limanları Kültür Rotası hakkında bilgiler aktardırlar.

Japonlar Büyük İskender ile Aynı Havayı Solumak için İskenderun’a Geliyor

İMEAK Deniz Ticaret Odası İskenderun Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kutlu, İSSOS, Büyük İskender’in Daryus ile yaptığı meşhur savaşın yeri olduğunu belirterek “İskenderun da Büyük İskender’in kurduğu ilk şehir, biz bunu yeni öğrendik. Nereden öğrendik? Arada bir Japon turistler görüyoruz. Bu turistler ne yapıyor, burada dediğimizde Büyük İskender ile aynı havayı solumaya geldiklerini söylüyorlar. Bizler İskenderunlular olarak bu işin bugüne kadar farkına varamadık. Farkındalık yaratmak istedik bütün dünyaya ve bugün burada bu projeyi getirdik. Robin bey ile konuştuk dünyada bir sürü İskender hayranı var farkındalık yaratırsak onlara ulaşabiliriz” dedi.

Türkiye’nin En Güzel Coğrafyalarından Biri “Hatay”

Hatay Valisi Rahmi Doğan, Hatay’ı Türkiye’nin ve dünyanın en güzel coğrafyalarından birisi olarak nitelendirerek “Biz turizmden pay alabiliriz insanları buraya getirebiliriz. Sadece gastronomi değil, sadece deniz, kum, güneş değil biz tarihinde medeniyetlerinde var olduğu yaşadığı yüzyıllardır yaşadığı toprak üzerinde bulunuyoruz, işte Büyük İskender bunlardan bir tanesi. Tarihi yat limanları, tarihi köyler, şehirler üzerinde bulunuyoruz. Hocalarım çalışıyorlar dünyada kendi topraklarından çıkan eserlerin sergilendiği nadide müzelerden bir tanesine sahibiz. Hatay müzemizi ziyaret ettiğinizde oradaki eserlerin tamamı bu topraklardan çıkmış eserlerdir. Bugün yapılan bu çalışma bizce yol gösterecek” dedi.

Büyük İskender’in Yunanistan’da Yaptığı Savaşlar

İTSO’da “Büyük İskender İskenderun’da” Konferansı Yapıldı

Mustafa Kemal Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hatice Pamir, İskenderun Körfezi kültür projesini yakından ilgilendiren çalışmalar yaptıklarını ve tarih boyunca bölgede yapılan çalışmalar kazılar, kalıntılar ticaretin bu bölgede ne kadar önemli olduğunun işareti olduğuna dikkat çekti. Pamir, ticaretin yürütülmesi için bölgede çeşitli koloni kentlerin kurulduğu ve batıklarla da bölgedeki ticaretin göstergesi olduğunun altını çizdi.

Yunanistan’dan konuşmacı olarak katılan, Aegae Müzesi ve 17. Bölge Kültür Müdürü Dr. Angeliki Kottaridi, Büyük İskender’in Yunanistan’da, bölgede yaptığı savaşlar ve o dönem ile ilgili yazıtlar hakkında bilgiler aktardı.

Büyük İskender Müzesi, Kültür Mirası Açısından Çok Önemli

Büyük İskender filminin biyografisini yazan Oxford Üniversitesi’nden Prof. Dr. Robin Lane Fox, Büyük İskender’i anlattı. İskenderun ve çevresindeki savaşı anlatan ve Büyük İskender filminde kendisinden de bahseden Lane Fox, İskenderun’da kurulacak olan Büyük İskender müzesinin gerçekleşmesi durumunda kültür mirasını yaşatma anlamında oldukça önemli olduğuna değindi.

Büyük İskender 3 Adımda Pers İmparatorluğuna Son Verdi

İTSO’da “Büyük İskender İskenderun’da” Konferansı Yapıldı

Koç Üniversitesi’nden Prof. Dr. Oğuz Tekin, Büyük İskender döneminde basılan sikkeler ile ilgili bilgiler vererek, İskender’in büyük bir kişilik olduğuna dikkat çekti. Hem batı, hem doğu dünyasında kabul görmüş bir şahsiyet olduğunu söyleyen Tekin, Büyük İskender’in üç adımda büyük pers imparatorluğuna son verdiğini aktardı.

Tekin, “Buna bu bölgede İsos da noktanın konduğunu söyleyebiliriz. Bu savaşların dünyayı nasıl değiştirdiğini görüyoruz. Büyük İskender hayattayken 25 e yakın darphane var. Daha sonra ölümünden sonra 100 e kadar çıkıyor. Her yerde adına sikkeler basılmış…”

Büyük İskender, İskenderun’da Pers Kralını Yendi

Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Neriman Şahin Güçhan, “Büyük İskender’in tarihi değiştiren hayat hikâyesinde diğerleri gibi İskenderun’da bir savaş alanı olmaktan öteye gitmeyebilirdi. Ama burada önemli bir fark var. Büyük İskender İskenderun’u ve buradaki savaşı önemli ve dönüm noktası olarak gördü çünkü burada pers kralını yendi bu sebeple kendi adını verdi. Bilim insanları akademisyenler bu konuda kendi üzerlerine düşüne yaptı. Bundan sonra İskenderunlular bu projeye sahip çıkacak” şeklinde konuştu.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER