Salı, Mayıs 14, 2024
No menu items!
Ana SayfaHatayKayıp Doktorlarımızı Arıyoruz

Kayıp Doktorlarımızı Arıyoruz

Maraş merkezli meydana gelen ve 11 ilin etkilendiği depremde 50 bini aşkın kişi yaşamını yitirdi, çok sayıda yurttaş ise kayıp. Yaşamını yitirenler arasında 104 hekim ve 500’a yakın sağlıkçı bulunuyor. Depremin üzerinden 4 ay geçmesine karşın hâlâ cesetlerine ulaşılamayan çok sayıda hekim ve sağlıkçının da olduğu tahmin ediliyor. Depremin üzerinden 4 ay geçmesine ve enkazlar kaldırılmasına karşın yakınlarından bir türlü haber alamayan sağlıkçıların aileleri ‘‘Bizler bayramları unuttuk, kayıplarımızı arıyoruz. “Bu acı hiçbir zaman geçmeyecek” diye gözyaşı döktü.

Maraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki büyük depremin ardından çok sayıda sağlık çalışanını da hayattan aldı. Türk Tabipler Birliği, farklı branşlarda 104 hekimin hayatını kaybettiğini açıkladı. Aile hekimi Dr. Yeşim Behzetoğlu, Aile hekimi Dr. Yusuf Hasırcı, Radyolog İbrahim Arıcı, Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Ceren Açıkalın ve Çocuk Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Kamercan Ceylan Hatay’daki depremin ardından kaybolan ve isimleri tespit edilen hekimlerden yalnızca bazıları.

ÇOK BÜYÜK BİR ACI

Hatay’ın merkez ilçesi Antakya’da Akevler Mahallesi’nde bulunan 4 katlı apartmanının yıkılması sonucu üniversite sınavlarına hazırlanan 19 yaşındaki kızı Yaren ile birlikte enkaz altında kalan Dr. Yeşim Behzetoğlu’nun yeğeni Çocuk Doktoru Dr. Tuğçe Aras Çöl, BirGün’e yaptığı aıçklamada ‘‘Enkaz tamamen kaldırıldı ancak ne teyzeme ne kızına ulaşılamadı. Bu çok büyük bir acı’’ dedi. Depremin ardından Hatay’a gittiklerini anlatan Çöl, şöyle devam etti:

‘‘Behzetoğlu apartmanında enkazda kaldılar. İlk gün sesleri vardı. Hatta üçüncü gün bile sesleri alınıyordu. Sonra yangın çıktı. Üçüncü gün başlayan ve süren yangından sonra seslerini alamadık. Biz Antakya’ya ilk gittimizde onları canlı kurtarmak için gittik. En son kendimizi cenazelerinin bulunmasını beklerken ve dua ederken bulduk. Bir kemik bile bulunamadı. Anaannem ve dedem hayatta olmadığı için teyzem için DNA örneği veremedik. Yaren için babası örnek verdi. Şuan kayıp olarak adledildikleri için mezarı açıp da örnek alamıyorlar. DNA örneği çok daha ileriki dönemde alınabilecekmiş. Enkaz yok. Bundan sonra DNA örneği alınsa da bulunamayacaklar. Ya yandılar ama öyle de olsa kemikleri bulunurdu ya da molozlarla enkazlar arasına karıştılar. Çok büyük bir acı. Bir mezarlarının bile olmaması, yas sürecinin tamamlanamaması çok kötü. Bayram bizim için artık laftan ibaret. Onun burukluğu hiçbir zaman geçmeyecek.’’

Hatay Tabip Odası Başkanı Dr. Sevdar Yılmaz ise Dr. Yeşim Behzetoğlu ile aynı ASM’de çalıştığını anlattı.

EN İYİ ARKADAŞIMDI

Dr. Yılmaz, “Yeşim, 12 yıllık mesai arkadaşımdı. Hatay Antakya 10 No’lu ASM’de birlikteydik. İki gün sesini aldık. ‘Beni çıkaracağınızı biliyorum. Umudum var, yaralı değilim, iyiyim’ dedi iki gün boyunca. Üçüncü gün yangın çıktı ve onun külünü bile bulamadık. Kızı da maalesef bulunamadı” dedi.

Yılmaz, şöyle devam etti: “Yeşim, aile sağlığı merkezindeki en iyi anlaştığım arkadaşımdı. Ara verdiğinizde oturup beraber kahvenizi, çayımızı içerdik, muhabbet ederdik. Bir hafta öncesinden o ve diğer sağlık çalışanı doktor arkadaşlarla beraber dışarı çıktık, eğlendik. Depremin hemen ardından iki gün sesi alındı, üçüncü gün yangın çıktı. Yangından sonra sesi gelmez oldu. Kızından da kendisinden de bir daha haber alınamadı. Dr. İbrahim Arıcı da Rönesans Rezidans’ta kayboldu. Eşi enkazdan çıktı. Hatay Eğitim Araştırma Hastanesi’nde çalışan Dr. Ceren Açıkalın da yine evinde enkazda kaldı. Bulunamadı. Depremde 100 kadar hekim yaşamını yitirdi. Tüm listeyi yine tamamlayamadık daha çünkü tespit edemediklerimiz var.”

HATAY’DA TEKTİ

Hatay Tabip Odası Onur Kurulu Başkanı ve TTB Hatay Koordinatörü Dr. Ali Kanatlı da kentte şu ana dek kayıp 5 hekimi tespit ettiklerini anımsatarak ‘‘Bu hekimler evlerinde depreme yakalandı ve maalesef cesetlerine bir daha ulaşılamadı. Rönesans Rezidans’ta biliyorsunuz çok fazla kişi yaşamını yitirdi. Hâlâ bulamadığımız yurttaşlar var. Dr. Yusuf Hasırcı, Dr. Kamercan Ceylan da orada yaşıyordu. Dr. Kamercan Ceylan çocuk gastroenteroloji uzmanıydı. Ve Hatay’da tekti’’ diye konuştu.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER