Cumartesi, Mayıs 11, 2024
No menu items!
Ana SayfaİskenderunKorlaşan Ateş Kitabı Tanıtıldı

Korlaşan Ateş Kitabı Tanıtıldı

İSÇEİD (İsdemir Çalışanlar ve Emekliler Derneği) Başkanı Nurullah Er, 33 yıl önce yaşanan 137 gün süren çelik işçisinin efsaneleştiği grev sürecini anlattığı ‘Korlaşan Ateş’ adlı kitabı tanıttı.

İSÇEİD Lokalinde üyeleriyle birlikte bir araya gelen Başkanı Nurullah Er yazdığı kitabın tanıtımında yaptığı konuşmada, 33 yıl önce yaşanan grevi önemsediklerini ve kutlama gereğini hissettiklerini belirterek; “Bu onurlu bir mücadeleydi. Onurlu mücadele iki şey için yapılır. Biri insanın vatanı milleti bayrağı ve özgürlüğü için, diğeri de emeği içindir. Bu ülkenin bağımsızlığı için mücadele edenlerin evlatları ve torunları olarak bizler isdemir’in kurulması ile birlikte bölgenin sosyal siyasal ve kültürel yapısının ekonomik yapısını değiştiren güçler olduğumuzu bilmekteyiz.” dedi.

İŞÇİLER KANADI YOLUNMUŞ KUŞA ÇEVRİLDİ

Bu bölgede bu fabrikanın kurulduğundan 1980’li yıllara kadar kendilerinin, Avrupa standartları seviyesinde ücrete sahip işçiler konumunda olduklarının altını çizen İSÇEİD Başkanı Nurullah Er;  “Yaşam düzeyimiz yaşam kalitemiz o düzeydeydi. Ne var ki, 1980 yılında yaşanan ekonomik krizin faturasını, 24 Ocak kararlarıyla bize çıkarmaya çalıştılar. Türkiye’deki tüm emekçi kesim, işçi kesimi buna karşı çıktığında demokratik yollarla bunun çözemeyeceğini hissedenler askeri darbelerle emekçi kesimi susturdular. Her şeyi askıya aldılar, özellikle bu işin bedelini emekçi kesime çıkarmaya çalıştılar. Grevleri yasakladılar, senlika kanunu yok ettiler, işçileri kanadı yolunmuş kuşa çevirdiler.” dedi.

“ÇÜNKÜ BU EKMEK KAVGASIYDI”

90’lı yıllara doğru gelindiğinde işçi kesiminin asgari ücret seviyesinde ücret almaya başladığında bu işin böyle gidemeyeceğini belirten Nurullah Er; “24 bin Demir Çelik işçisi koymuş olduğu kitlesel meşru eylemlerle, buna karşı koydu, susturmaya çalıştılar, buna rağmen bu işçileri teslim alamadılar. Çünkü bu ekmek kavgasıydı. Çocuklar açlık çekiyordu, yokluk çekiyordu. Avrupa standartlarda yaşayan bir insanın 10 yıl sonra bu duruma düşmesi gülünçtü. 4 Mayıs sabahı ilkbahar mevsiminde İsdemir’in Doğuş kapısına bu iş yerinde görev var pankartına asmak zorunda kaldık ve bu görev 137 gün sürdü. Bu süreç içerisinde yaşananları sizler biliyorsunuz. Emek dünyasında mal olan bu grevi biz de yaşatmak istiyoruz, ben de Bu görevin adına korlaşan Ateş adlı kitabımı yazdım kitapta grev süresince yaşananları anlattım. O gün dönen dolapların hileleri araştırarak yazdım. İsdemir’in eski yöneticilerinden, sendika yöneticilerinden yararlandım, sendikanın kaynaklarından yararlandım. Bu kitapta var olan şey grevde yaşananlarıdır emek dünyasında yer alsın kaybolmasın diye yazdım.” şeklinde konuştu.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER