Salı, Mayıs 21, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelMilletvekili Oruç, bir türlü söndürülemeyen orman yangınlarınıTBMM Meclisine taşıdı

Milletvekili Oruç, bir türlü söndürülemeyen orman yangınlarınıTBMM Meclisine taşıdı

 

 Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, bir türlü söndürülemeyen orman yangınlarını, orman yangınları için ayrılan, ama kullanılmadığını savunduğu bütçeyi, kaybedilen canları önergeyle Tarım ve Orman Bakanına sordu.

Vekil Tülay Hatımoğulları

Milletvekili Oruç, Türkiye’de, 28 Temmuz 2021 tarihinde Antalya’nın Manavgat ilçesinde başlayan ve ardından yaşanan bir haftada 39 farklı ilde çıkan toplam 174 orman yangının tamamı söndürülemediğini bildirdi.
Orman Genel Müdürlüğü resmi internet sitesine göre, henüz kontrol altına alınabilen yangınların sayısının da oldukça az olduğuna değinen Milletvekili Oruç, halen devam eden yangınlar sonucunda 8 yurttaş ve çok sayıda canlının hayatını kaybettiğini, ormanlık alanların, bölge ekosisteminin yok olduğunu ifade etti.

-Anında müdahale olmaması tepki oluşturdu-

Yangınlara, zamanında gerekli ve yeterli müdahale yapılmaması kamuoyunda büyük bir tepki yarattığını belirten Milletvekili Oruç, önergesinde şunlara yer verdi:
“Bölge halkı, kendi olanakları ile yangınlara müdahale etmeye, ormanları, zeytinlikleri, hayvanları yangından kurtarmaya çalışmaktadır ve tüm ülkeden sivillerin yardımları yangın bölgesine akmaktadır. Orman Genel Müdürlüğü’nün (OGM) 2021 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu’nda, kurumun 4.2 milyarlık toplam bütçesinden orman yangınları için ayrılan 193 milyon TL’lik payın ilk 6 ayda sadece yüzde 1.75’ine denk gelen 3.4 milyon TL’sini kullandığı görülmektedir. Bu bağlamda:
1. Halen devam eden yangınlara neden zamanında ve yeterli müdahale edilmemiştir?
2. Orman yangınları konusunda uzmanlar tarafından yapılan uyarılara, yaklaşan sıcaklık artışları ve orman yangınları alarmlarına rağmen Bakanlığınız neden gerekli önlemleri almamıştır? 193 milyon lira neden gerekli önlemlerin alınması için kullanılmadı?
3. Yangınlarda net olarak ne kadar büyüklükte alan zarar görmüştür? Zarar gören tüm canlılar için tespit çalışması yapılacak mıdır?
4. Orman yangınları için ayrılan 2021 yılı bütçesinin neden sadece yüzde 1.75’i kullanılmıştır?
5. İlk altı ayda kullanılan bu bütçe kalemleri nelerdir?
6. Orman yangınları için ayrılan 193 milyon TL’lik pay ne yapılmıştır? Neden gerekli önlemlerin alınması için kullanılmamıştır?
7. Söndürülen yangınların, soğutma çalışması yapılmadığı için yeniden başladığı iddiaları doğru mudur? Söndürme ve soğutma işlemleri planlı bir şekilde yapılmakta mıdır?
8. Yangın bölgesinde yaşayan yurttaşlar için alınan önlemler nelerdir?
9. Her yıl ortalama 2 bin 388 orman yangını çıkan ve yangınlar sonucu yılda ortalama 6 bin 665 hektar orman alanı yok olan bir ülkenin Tarım ve Orman Bakanı olarak, orman yangınlarının önlenmesi için Bakanlığınızca alınan önlemler nelerdir? Orman yangınlarında zarar gören alanların ne kadarı imara açıldı?
10. Madencilik, elektrik nakil hatları, ormanların parçalanması ve turizm, enerji, elektrik nakil hatları, yerleşim yeri, yol, golf sahası gibi projelere izin verilmesinin orman yangınlarını arttığı uzmanlar tarafından dile getirilmektedir. Söz konusu bu projeleri engellemek için bir önlem almayı planlıyor musunuz?
11. Son 20 yılda, kaç orman yangını çıkmıştır? Bu yangınlar sonucunda ne kadar alan zarar görmüştür? Orman yangınlarının yıllara ve bölgelere göre dağılımı nasıldır?
12. Son 20 yılda, orman yangınlarında zarar gören alanların ne kadarı ağaçlandırılmıştır?
13. Son 20 yılda, orman yangınlarında zarar gören alanların ne kadarı imara açılmıştır? İmara açılan alanların ne kadarı turizme açılmıştır?
14. Orman Genel Müdürlüğü ormancılık istatistiklerine göre, 2012-2020 döneminde statü dışına çıkarılan 334 bin 35 hektar orman alanının şu an sunduğu kamu yararı nedir?”

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER