Pazar, Haziran 16, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelMKÜ’de, çalışan kalbe mekanik kapak!

MKÜ’de, çalışan kalbe mekanik kapak!

MKÜ Tıp Fakültesi’nde 49 yaşındaki bir kalp hastasına, mitral kapağı yerinde bırakılıp yeni mekanik kapak monte edildi. Operasyonu gerçekleştiren Prof. Dr. İyad Fansa, “Hastanın ileri evre kalp rahatsızlığı vardı. Kalbi çalışır durumda iken sol kulakçığa girerek, hastanın mitral kapağı yerinde bırakılıp yeni mekanik kapak monte ettik” dedi.

Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İyad Fansa başkanlığındaki bir ekip tarafından, 49 yaşındaki bir erkek hastanın kalbi çalışır vaziyette iken, sol atriuma (kulakçık) girilerek hastanın mitral kapağı yerinde bırakılıp yeni mekanik bir kapak monte edildi.
Ameliyatı gerçekleştiren ekibin başındaki Prof. Dr. İyad Fansa, konu ile ilgili yaptığı açıklamada; 49 yaşındaki erkek hastanın nefes darlığı, göğüs ağrısı, çabuk yorulma gibi şikayetlerle MKÜ Tıp Fakültesi Acil Polikliniği’ne başvurduğunu belirtti. Fansa, ileri evre kalp yetmezliği tanısı konularak Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı’na konsulte edildiğini, burada yapılan muayene sırasında hastanın sigara içtiğinin, TipII Diyabet, Hipertansiyon ve Hiperlipidemi gibi hastalıklarının yanı sıra kalp damarlarında tıkanma ve kalp kapakçığında (mitral kapak) ciddi deformasyon olduğunun tespit edildiğini söyledi.
Prof. Dr. Fansa, açıklamalarına şöyle devam etti:
“Hastanın geçirmiş olduğu kalp krizi ve kapaktaki bozulma nedeniyle kalp kasılma kuvvetinde çok ciddi azalma vardı. Hastanın yatakta oturur vaziyette dahi göğüs ağrısı ve nefes darlığı şikayetleri devam ediyordu. İleri evre kalp yetmezliğinin tedavi seçeneklerinde ilk tercih kalp transplantasyonu olmasına rağmen, donör yetersizliği maalesef dünyada olduğu kadar ülkemiz için de sorun teşkil etmektedir. Durumun aciliyeti ve ciddiyeti nedeniyle diğer tedavi seçenekleri değerlendirilerek, hastanın mitral kapağı yerinde bırakılıp yeni mekanik kapak monte edilmesine ekip olarak karar verdik. Mekanik kalp destek sistemleri olmasına rağmen, bunlara bağlı komplikasyonlar ve uzun dönem kullanımlarındaki belirsizlik bizi bu ameliyatı yapmaya zorunlu kılmıştır.”
Gerçekleştirilen ameliyatın zor ve tehlikeli olduğunu ifade eden Fansa, hastanın kalbinin akciğer pompasına bağlanarak önce tıkalı olan koroner arterlere bypass yapıldığını, sonra kalbin işlevinin daha da bozulmaması için hasta kalbi çalışır vaziyette iken sol atriuma (kulakçık) girilerek, mitral kapağın yerinde bırakılıp kalbe yeni mekanik kapak monte edildiğini söyledi.
Ameliyat sonrası yoğun bakım ve servis takiplerinde herhangi bir sorunu olmayan hasta bir süre önce taburcu edilirken, bu yüksek riskli operasyonu başarı ile gerçekleştiren Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İyad Fansa, ekibinde yer alan Araştırma Görevlisi Dr. Cem Lale, Araştırma Görevlisi Dr. Bedriye Burcu Sadıkoğlu ve İntern Dr. Ali Caner Tunçsezen yanı sıra Mustafa Kemal Üniversitesi ve Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Yönetimi’ne teşekkür etti.
Prof. Dr. Fansa, böyle riskli ve ciddi bir ameliyatın başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesinden dolayı duyduğu memnuniyeti belirterek, özveri ile çalışan ekip arkadaşlarına teşekkür etti ve taburcu olan hastaya sağlıklı bir yaşam diledi. -Cemil Yıldız-

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER