Pazar, Haziran 9, 2024
No menu items!
Ana SayfaİskenderunPazar yerimiz bile yok.

Pazar yerimiz bile yok.

 

Kurban bayramına sayılı günler kaldı, halen besiciler ve hayvancılıkla uğraşanların 12 ay ürettiklerini halka sunabilecek bir Pazar yeri bile yok.

İskenderun’da besiciler Sanayi bölgesinde uygun olmayan şartlarda kurbanlık koçlarını satmaya çalışıyorlar. Hayvanlar kötü şartlarda ve sanayinin pisi, kiri içinde yerlerde yatıyorlar.

Her yıl kurban bayramına birkaç hafta kala kurban Pazar yeri yapılırdı, yerler iyi olmasa da İskenderun dışından gelenler kurbanlıkları bu Pazar yerinde halka satarlardı. Kurban pazarı daha yeni tamamlandı. Biraz gecikildi.

İskenderun Kasaplar Odası Yönetim Kurulu üyesi ve aynı zamanda besici-tüccar olan Ramazan Kayış belediye başkanlarına seslenerek, “Nedendir bir türlü hayvan pazarı yapılmaz, bizim hayvan pazarımız 12 ay açık olmalı ki, canlı hayvanlarımızı pazarlayalım, halen Pazar yeri açılmadı, bayrama birkaç gün kaldı, ne zaman açacaklar merak ediyorum” dedi.

Canlı kurbanlıklar 120 liradan alıcı bulmaktadır. Kurbanlıkların fiyatı 5 bin ile 8 bin lira arasında değişmektedir. Murat Kayış özellikle kurbanlıkların “Kör, sakat” olmamasına dikkat çekmektedir.

Yem fiyatlarının zam görmemesi sonucu bu sene et fiyatlarının zamlanması besicileri sevindirdi.

Kurbanlıkları satan Murat Kayış, Ramazan Kayış ve Ahmet Enes Ersoy ile görüştük.

Murat Kayış (İskenderun Kasaplar Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Besici-Tüccar)

Kalıca Hayvan Pazarı Mutlaka Yapılmalıdır.

Kurban bayramı kötü de olsa gidiyor, bu sene hayvanda az, vatandaşın da sıkıntıları var, ama gene de besiciler açısından iyidir. Bizim İskenderun’da kalıcı ve 12 ay çalışan bir hayvan pazarına ihtiyacımız vardır.

Besiciler son altı içinde kara geçtiler. Tüketiciler açısından elbette sıkıntılıdır. Devlet bizi yıllardır destek verdi, bu destekler yeterli olmayabilir, bundan sonra da hayvancılık nasıl gider bilemeyiz. Hayvancılar ve besiciler açısından çok ciddi sıkıntılarımız yok, yeter ki yem fiyatları yükselmesin, hayvancılık ve besicilikte girdimizin büyüğü yemdir. Yem sabit kalırsa bizim işimiz iyi gider. Örnek, 2021-2022 yıllarında yem fiyatları %600 yükselmiş, et fiyatları yükselmemişti, bu gün yem torbası 380 liradan 370 liraya düşmüştür. 2022 Yılında yem 380 lira iken et 140 lira idi bu gün yem fiyatı 380 lira et fiyatı ise 300 lira olmuştur. Yem fiyatlarının yükselmemesi, ithalat etin gelmemesi besici ve hayvancılara yansımıştır.

Yemin %90. Ülkemizde üretilmekte, özellikle Konya’da yem üretimi yüksektir. Yemin %10 gibi zorda kalındığında ithal etmekteyiz. Giden yıllarda üretim düşüklüğü yüzünden yemde büyük zamlar yapılmıştır.

Kurban alırken vatandaş hayvanın kör, kulaklarının sağlam yine ayaklarının sağlam olmasına dikkat etmelidir. Kurban fiyatları da bu gün canlı olarak kilosu 120 liradan gitmekte, bazı yerlerde 140-150 arasında satılmaktadır, bu konularda kurban alan vatandaşımız dikkat etmelidir.

Bir koyun kilosuna göre 5 bin ile 8 bin arasında fiyata satılmaktadır. Ben büyükbaş ve Sivas Kangal, erkek toklu, gibi hayvanlar satmaktayım. Deprem bölgesindeyiz, devletin hayvancılara özel bir politika geliştirmelidir, devletin her yardımı üretimi artırır, devletin her yardımı yerindedir.

Ramazan Kayış (Besici)

Besici ve Hayvan Üreticisi Üçte İkisi Üretmekten Vazgeçmiştir.

Ben yem fiyatlarının fazla pahalı olduğunu düşünüyorum. Devletin de bize desteği yeterli olmadığını değerlendiriyorum. Yem fiyatları ile et fiyatlarını değerlendirecek olursak, et fiyatlarının daha yüksek olduğunu da belirteyim. Biz besiciler bu hayvanları bu hale getirinceye kadar neler çektiğimizi biz biliyoruz. Bakın halen hayvanlar ve bizler bokun içindeyiz.

Besici ve hayvancılara faizsiz kredi, yem fiyatlarını düşürürlerse, yine Et ve Balık Kurumuna ucuz et verilerek, etin fiyatı düşürülmeye çalışılıyor, bu çok yanlıştır. Bunun yerine üretime yatırım ile çözüm üretebilirler. Devletin yapacağı üretimi artırmak dışında çözüm önerileri doğru değildir. Ayrıca geçen sene 10 hayvan besicisi, üreticisi varken bu gün 3’e düşmüştür. Dün 100-150 baş sürüsü olanların 10 tane havyanı yoktur. Bu sene et fiyatları biraz yükseldi, bu bile bizi kurtarmaz.

Bir uyarımda büyük zincir marketlerin kurban için sipariş alması ve kurban satışına girmesidir. Bizce çok yanlış ve marketlerin kurban satmaması gerektiğini düşünüyorum.

 

Ahmet Enes Ersoy (Besici)

Bizim Gibi Genç Üreticilere Devlet Destek Vermelidir.

Ben başta belirteyim, öğrenci ve genç bir besiciyim, bizim gibi gençlere devletin destek vererek, gençlerin başka illere gitmesinin önüne geçebilir. Ayrıca bizim ithal et yapılması, bizim geleceğimize zarar vermektedir. Bu durum da önlenmelidir. Bizler yine devletin teşviki ile besicilik, hayvancılık gibi son dönemde azalan alanlarda genç insanlarımız iş kurabilir, hayvan sayısını ve istihdam alanlarının yaratılmasına katkısı olur.

HÜSEYİN GÜLER

 

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER