Perşembe, Mayıs 16, 2024
No menu items!
Ana SayfaHatay HaberRahim Ağzı Kanserini Büyük Oranda Önleyen HPV Aşısı, TBMM Gündemine Taşındı

Rahim Ağzı Kanserini Büyük Oranda Önleyen HPV Aşısı, TBMM Gündemine Taşındı

Hatay-Samandağlı HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, rahim ağzı kanserini büyük oranda önleyen HPV aşısını TBMM gündemine taşıdı. Oruç; yüzde 99’una HPV enfeksiyonunun sebep olduğu ve dünyada her yıl 250 bin kadının hayatını kaybetmesine neden olan rahim ağzı kanserinin, HPV aşısı ile büyük oranda önlenebildiğini belirtti.

 

Türkiye’de aşılama takviminde yer almayan HPV aşısını, önergeyle Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya sordu.

Human Papilloma Virüsünün (HPV), deriyi ve mukozaları enfekte eden, yaklaşık 200 farklı çeşidi olan, yaygın şekilde zannedilenin aksine kadınlara olduğu gibi erkeklere de bulaşan ve dünyada en sık görülen cinsel yolla bulaşıcı hastalıklardan biri olduğunu söyleyen Milletvekili Oruç, rahim ağzı kanserinin yüzde 99’unun HPV enfeksiyonu sebebiyle oluştuğunu bildirdi.

Aşının Tek Dozu 600 TL

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, her yıl dünyada 500 bin kadına rahim ağzı kanseri tanısı konulduğunu ve her yıl yaklaşık 250 bin kadının rahim ağzı kanserinden yaşamını yitirdiğini belirten Milletvekili Oruç, önergesinde şunlara yer verdi: “Buna karşın HPV enfeksiyonunun ve buna bağlı olarak rahim ağzı kanserinin aşı ile büyük oranda önlenebileceği bilimsel olarak ortaya konulmuştur. 2006 ile 2020 yılları arasında bu aşı 100’den fazla ülkenin ulusal aşı programındadır. Aşılama bu kanser türünün önlenmesinde en etkin yöntemse de Türkiye HPV aşısını ulusal aşılama programına almamıştır. Türkiye’de bu aşıyı yaptırmak isteyen kişiler üç doz kullanımı gerekli olan bu aşının tek dozu için yaklaşık 600 TL ödemek zorunda kalmaktalar. Oysa HPV aşısı ulusal aşı programına alınmasıyla binlerce kadının hayatı kurtulabilecekken, aşıyı Sağlık Bakanlığı aşılama takvimine almayarak yaşam hakkı ve sağlık hakkı ihlallerine sebep olmaktadır. HPV aşısının sigorta kapsamına alınması ve herkesin aşıya ücretsiz erişebilmesinin sağlanması elzemdir. Bu sayede aynı zamanda bir halk sağlığı sorunu olan HPV aşısının uygulanma sayısı artırılarak, toplumda koruma sağlanması virüsün genel bulaşıcılığını da azaltacaktır.

Bu bağlamda; HPV aşısı neden halen aşılama takvimine dahil edilmemiştir? Bu konuda çalışmalarınız var mıdır? HPV aşısının sigorta kapsamına alınarak ulusal aşı programına eklenmesi ile ücretsiz erişimi sağlanacak mıdır? Son beş yılda rahim ağzı kanseri teşhisi konulan kadın sayısı yıllar bazında kaçtır? Son beş yılda rahim ağzı kanseri nedeni ile hayatını kaybeden kadınların sayısı kaçtır?

 

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER