Cumartesi, Mayıs 4, 2024
No menu items!
Ana SayfaSamandağSamandağ'ında Beton santrali isyanı

Samandağ’ında Beton santrali isyanı

Samandağ ilçesinde Mahalle içinde beton santrali tepki toplama devam ediyor. Ruhsatsız olduğu öne sürülen beton santralinin bir ilköğretim okula yakın  olduğu ve çevre yerleşim birimlerini toza toprağa gömdüğünü ileri süren Samandağlılar Kaymakamlığa şikayet dilekçesi verdiler.

TİP Samandağ Belediye meclis üyesi Ferit Diker, Çevre Koruma ve Turizm Derneği başkanı Mişel Atik, Samandağ Eğitim-Sen adına Esat Kudret Yeşilada Mahalle muhtarı Ali Özçelik ve Mahalle sakinleri katılarak destek verdi.

Kaymakamlığa verilen dilekçede Samandağ’ı Atatürk Mahallesi 822 Ada 73 parsel sayılı taşınmazda kurulumu tamamlanan ancak ruhsatsız bulunan Hatay İli Samandağ İlçesi Atatürk Mahallesi 822 Ada 73 parsel sayılı taşınmazda kurulumu tamamlanan ancak ruhsatsız olan beton santralinin faaliyetinin durdurulması ve mahalleden, şehir dışına, taşınması gerekmektedir.

Anayasanın 56. maddesinde “Sağlık hizmetleri ve çevrenin korunması” kenar başlığı altında düzenlenen “Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir.” hükmü gereğince devletin vatandaşın, sağlığını olumsuz etkileyecek faaliyetlere girişmemesi, insanların sağlığını tehdit edecek faaliyetleri durdurması ve ortadan kaldırması gerektiği, insanlara sağlıklı bir çevre yaratma sorumluluğu gibi anayasal bir ödevi bulunmaktadır.

Beton santralleri işleyişi itibariyle çevreye toz ve gürültü açısından zarar veren yapılardır. Ayrıca, beton santrallerinde üretim sırasında kullanılan alternatif yakıtlar sonucu açığa çıkan gaz ve tozlar tesis çevresinde yaşayan insanların sağlığını ciddi şekilde etkilediği bilinmektedir. Santral bacalarından salınan ve havayı kirleten küçük partiküller hastalık ve ölümlere neden olabilmektedir. Atatürk Mahallesi içinde, Yeşilada Mahallesi ve Meryem Karaçaylı İlköğretim okulunun dibinde, Bankaların ve Bankamatiklerin dibinde, iş ve çalışma yaşamının yoğun olduğu alanda ve tarımsal alanların ortasında kurulan beton santralinin insan sağlığına ve çevreye vereceği zararın büyüklüğünü tahmin etmek zor olmasa gerek. İnsan, hayvan ve bitki yaşamını tehdit eden beton santralinin faaliyetinin durdurulması, mühürlenmesi ve şehir dışına taşınması için gereğini arz ve talep ederiz” dendi.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER