Cuma, Mayıs 3, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelŞeker Hastası Adayı Olup Olmadığınızı Anlamak Aslında Çok Zor Değil

Şeker Hastası Adayı Olup Olmadığınızı Anlamak Aslında Çok Zor Değil

Hatay İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Hambolat,Her yıl 14 Kasımda Kutlanan ‘Dünya Diyabet Günü’ dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı.

Hambolat’tan Diyabet Günü Açıklaması

Dr. Hambolat, mesajda, şu ifadelere yer verdi:

“Diyabet, halk arasında şeker hastalığı olarak bilinmektedir. Şeker Hastalığı yaşam dumanbet kalitesini ciddi biçimde etkileyen ve tedavisi mümkün olmayan bir hastalıktır. Vücudumuzda üretilen hormonlardan biri olan İnsülin olmayınca, besinlerle aldığımız şeker ve diğer besin unsurları, ihtiyaç duyan hücrelere giremez. Böylelikle, hücreler şekersizlik çeker, kanda şeker miktarı normalin üstüne çıkar. Kanda şekerin çok artması, “zehir” etkisi yaratır ve vücudun tüm hücrelerini tahrip eder. Şeker hastaları vücutlarında bir hasar olana kadar hastalıklarını çok önemsemez ve bu hastalığın zararsız olduğunu düşünürler. Ancak Diyabet kontrol edilmezse yaşam kalitesini bozmakta, ciddi organ hasarlarına yol açmakta ve ömrü kısaltmaktadır.

Türkiye’de Diyabet Hastalığı Hızla Artıyor

Diyabet hastalığı, teknoloji ve özellikle artan obezite tüm dünyada olduğu gibi Türkiye´de de beklenenin ötesinde bir hızla artıyor.

Türk Diyabet Vakfı 40 yaş üstü her 5 kişiden birinin, 50 yaş üstü her 4 kişiden birinin diyabet hastası olduğunu belirtiyor. Tüm diyabetli bireylerin % 50’si, sağlık durumlarının farkında değildir. Bu kişilere mutlaka eğitim ve bilinçlendirme çalışması yapılması gerekmektedir. Şeker hastası adayı olup olmadığınızı anlamak aslında çok zor değil. Eğer çok su içiyorsanız, çok idrara çıkıyorsanız, ağız kuruluğu, iştah fazlalığı, halsizlik gibi şikâyetleriniz varsa en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.

Şeker hastasıysanız tedavi aşamasında yapmanız gereken en önemli etmen beslenme alışkanlığınızda değişikler yapmaktadır. Yasak ya da kötü besin yoktur. Önemli olan tüketilen miktar, yeme zamanı, şekli ve pişirme yöntemidir. Beyazlaştırılmış ve basit şeker içeren gıdalardan; hem diyabetlilerin, hem de beslenmesine önem veren tüm yetişkinlerin uzak durmaları gerekir. Bu nedenle saflaştırılmış besinlerden çok tam tahıllı ürünleri, kuru fasulye, mercimek, nohut gibi kuru baklagilleri tüketmeye özen gösterilmelidir. Bunun yanında egzersiz de şekerinizi kontrol altında tutmanıza yardımcıdır. Daha kaliteli ve daha uzun bir yaşam sürmeniz için diyet ve egzersizi bir yaşam tarzı haline getirmek gerekir.”

Diğer güncel Hatay haberleri için: Hatay Haber
Diğer güncel İskenderun haberleri için: İskenderun Haber

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER