Perşembe, Mayıs 9, 2024
No menu items!
Ana SayfaHataySendikalardan Açıklama Geldi

Sendikalardan Açıklama Geldi

Memur sendikalarında, kendi iş kolunda %2’nin altında üyesi olan sendikaları dışlayan yeni yasa, özellikle üye sayısı az sendikaların eleştirisine yol açtı.

Eleştiriyi yapan sendikalardan biri olan TÖB-SEN, şunları savunuyor:

“Memur Sen (Eğitim Bir Sen) ve Kamu Sen’in (Türk Eğitim Sen) talebiyle, memur sendikalarında, kendi işkollarında %2 çoğunluğu üye yapmayan (eğitim sendikalarında bu yaklaşık 22.000 üyeye karşılık geliyor) sendikaların üyelerine her üç ayda bir ödenen sendika tazminatındaki farklılık ile ilgili kanun teklifi, AKP ve MHP oylarıyla dün TBMM’de kabul edildi. İlgili kanuna göre, bugün için karşılığı ayda 150 TL civarında bir miktar para, %2 barajını geçen sendika üyesine verilecek. Yasa, 1 Ocak 2023 tarihinde, yani bir hafta sonra uygulamaya girecek. Normal şartlarda 1 Ocak 2024 olması gerekirdi. Maalesef bunda da usulsüzlük yapılarak, kanuna uyulmadı. Peki bundan sonra ne olacak?

Sendika yasasına göre, sendika değiştiren memurun yeni sendika üyeliği bir ay sonra geçerli olacağı için, önümüzdeki Ocak ayında ödenecek sendika tazminatı için süre için geç kalındı. Nisan ayında ödenecek sendika tazminatında ancak fark olacak. Biz biliyoruz ki bu yasadaki amaç, sendika vasfına sahip olmadıkları iyice ortaya çıkan, gücünü sadece iktidardan alan bu yapıların üye kayıplarını önlemeye yöneliktir. Biz biliyoruz ki bu yasadaki amaç, tabandan gelen bir dalgayla hızla büyüyen bazı sendikaların büyümesini engellemektir.

Ayda 150 TL için sendikasını değiştirecek kamu emekçisi yoktur. Bu, kamu emekçilerinin onurunu yok saymaktır. Haktan, hukuktan, adaletten uzak bu kanunu bertaraf edeceğiz. Üyelerimizin bu konuda dik duracağından eminiz.

Burada, bu konfederasyon üyesi kamu emekçilerine sesleniyoruz. Ayda yaklaşık 2,5 milyon gibi devasa bir paranın hesaplarına girdiği, yöneticilerinin ayda 100 Bin’e yakın maaş aldığı, sendika vasfını yitirmiş bu iki yandaş konfederasyondan istifa etmek onurlu bir duruştur.”

Bir başka sendikanın olaya bakış açısı da şöyle:

“Siyasi iktidar, sendikalara yüzde 2 baraj koyarak, siciline antidemokratik bir karar daha ekledi. Bu karar da tarihin çöplüğüne gömülecek.

Gelinen süreçte, sendika ağaları ve siyasi iktidarın ele ele vererek, kamu emekçilerini yoksulluk sınırının altında yaşamaya mahkum ettikleri gerçeğini herkes görüyor artık. Sendika ağalarının saltanatını korumak amacıyla çıkarılan bu yasayla, kamu emekçilerine ayda bir dürüm parasına, onurunu ve sendikal tercihini satma dayatması yapılmaktadır.

Tarih, şu iki gerçeği bize gösterecektir.

1) Bu yasayla beraber, bu saltanatta sona erecek.

2) Bu ülkede açlığa, yoksulluğa mahkum ettiğiniz emekçiler arasında, iradesini ‘bir dürüm parasına’ satın alamayacağınız onurlu ve şerefli kamu emekçilerinin sayısı sandığınızdan daha fazladır.”

Memur Sendikası Hürriyet Sağlık Sen de çıkartılan bu yasaya şiddetle karşı. Hürriyet Sağlık Sen’in karşı çıkış paylaşımı da şöyle:

“Dün, TBMM tarihine kara bir gün olarak tarihe geçen, adaletin ve demokrasinin tecelli etmesi  gereken yer olan TBMM’nin saygınlığına sürülmüş kara bir leke olarak kabul edilen yüzde 2 barajla, sendikal özgürlüğe darbe vurulmuştur.

Her türlü kanuna, anayasaya ve uluslararası sözleşmelere aykırı olan düzenleme, Sayın Cumhurbaşkanı tarafından imzalanmamalıdır. Yasa değişikliğinin onaylanması halinde, Resmi Gazete’de yayımlandığı andan itibaren anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal davasının açılacağı ve Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edileceği aşikardır.

Bu süreçte, sarı sendikaların yalan dolanla dolu açıklamalarına itibar etmeyiniz. Toplu sözleşmenin mevcut hali itibariyle, bu düzenlemeyle, Ocak ayında yapılacak olan ödemeler etkilenmemektedir. Bir sonraki toplu sözleşme ödemesi Nisan ayındadır ve Anayasa Mahkemesi tarafından o tarihe kadar iptal edileceği apaçık ortadadır.

Memurun hiçbir hakkını bu denli savunmayan sarı sendikaların, sonlarının yaklaştığını anlayınca kendi gelecekleri için neler yapabileceklerini hep birlikte görmüş olduk. Her türlü hukuki süreci yakından takip edeceğiz ve insan haklarına aykırı olan bu düzenlemenin iptal olacağı inancıyla, hür sendikacılık anlayışıyla, siz değerli kamu çalışanlarının hürriyeti için her zamankinden daha çok çalışacağımıza söz veriyoruz.”

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER