Pazar, Mayıs 12, 2024
No menu items!
Ana SayfaHatayTeşvik İçin 517 bin 259 İmza Toplandı

Teşvik İçin 517 bin 259 İmza Toplandı

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, bir televizyon programının canlı yayın konuğu oldu.

”renklerin bizi güçlü kıldığını ve bizi zenginleştirdiğini biliyorum”

Teşvik için 517 bin 259 imza topladık.

Hatay’ın birçok medeniyete ev sahipliği yapmış çok özel bir şehir olduğunu söyleyen Başkan Savaş,
“Belediye başkanları bulunduğu şehri çok iyi tanıması lazım. Birçok kültürü, medeniyeti, etnik unsuru,mezhebi ve birçok bölgeden gelen insanı yüzyıllardır taşıyan bir şehirdeyiz. Ve yüzyıllardır bu şehir bizedostluk, kardeşlik, sevgi mirasıı bırakmış. Bu nedenle ben şehrimin geçmişini içinde barındırdığı bütün bu renkleri çok iyi biliyorum. Bu renklerin bizi güçlü kıldığını ve bizi zenginleştirdiğini biliyorum” dedi.

Böyle bir coğrafyada üç dönemdir belediye başkanlığı yapmak olduk çagurur verici”

Coğrafi açıdan Hatay’ın önemli bir bölgede yer aldığını da sözlerine ekleyen Savaş, “Binlerce yıl önce mağarada yaşamış insanların ayak izleri var burada. 27 kültürü, 13 medeniyete evsahipliği yapmış veuygarlıkların beşiği diyebileceğimiz ilk ışıklandırılan caddenin de burada olduğunu biliyoruz. İlk gayrıresmiolimpiyatlar burada yapılmış ve dünyadaki en büyük ikinci eski hipodromlarından bir tanesi burada. Aynızamanda İpek Yolu’nun Akdeniz’e açılan kapısı burası. Mezopotamya’nın tam ortasında. Bu mekanda ilktarım yapılmış. İlk buğday burada ehilleştirilerek toprakla buluşturulmuş. Zeytinin ilk buluştuğu üç
noktadan bir tanesi Hatay. Burası bu kadar zenginliğin olduğu ve yüzyıllarca ticaret merkezi olmuş birşehir. Her gelen şehrimize bir lezzet getirmiş. 600’ün üzerinde yemek çeşidimiz var. Gastronomimiz deUNESCO tarafından tescillenmiş. Böyle bir coğrafyada üç dönemdir belediye başkanlığı yapmak olduk çagurur verici” diye konuştu.

Böyle bir coğrafyada belediye başkanlığı yapmak ibadet gibi bir şey.

Hatay’daki herkesin bayramlarını ve özel günlerini birlik ve beraberlik içinde kutladığını da söyleyen Savaş,
“Her din ve mezhepten herkesin bayramlarını birlikte kutluyoruz. Milli bayramlarımızı da bütünrenklerimizle birlikte kutluyoruz. Buradaki insanlarımız Atatürk’ün kurtardığı ve kurduğu cumhuriyeteinanıyor. Hepsinin yönü Ankara’ya dönük ve hepsi Türk bayrağı altında huzur arıyor ve huzurlu olmak için her adımı atıyor. Böyle bir coğrafyada belediye başkanlığı yapmak ibadet gibi bir şey. Bu şehirde herrenkten ve sokaktan teşekkür ediyoruz kelimesi çıktığı zaman sizden mutlusu yoktur” dedi.
Hükümetin tarıma ve çiftçilere destek vererek üretimin arttırılması konusunda yeni bir politika oluşturmasıgerektiğini ifade eden Başkan Savaş, artan fiyatlar konusunda rakamları paylaştı.

6 bakan değişti. Ama tarım politikası değişmedi.

Savaş, “İthalat ve ihracat dengeli değil. İthalat daha fazla. İktidarda üç başbakan, 6 bakan değişti. Ama tarım politikası değişmedi. Girdi masrafları çok pahalı. Tarımda geldiğimiz noktada bir yılda tarımın girdi maliyeti yüzde 235 artmış. Sadece gübre yüzde 134 artmış. Hükümet bu yıl için üreticilere 29 milyar destek sözü vermiş. 13 tane şehir hastanesi için 4 firmaya yıl boyunca ödeyeceği para 33 milyar 700 milyon. Tarımda verilecek bütün destekten daha fazla. Tarımda sadece çiftçiler 3 milyar litre mazot kullanıyorlar.
Bundan alınan vergi her litre başına 7 lira. 21 milyar sadece buradan vergi olarak para almış oluyorlar.Böyle olduğu zaman da insanlar üretmekten uzaklaşıyor” açıklamalarında bulundu.

“Tarımı önemsiyoruz”

HBB olarak gerçekleştirdikleri kırsal kalkınma projelerine de değinen Lütfü Savaş, “15 bin aileye fide vetohum desteğinde bulunuyor, ucuz organemineral gübre yapıyoruz. Biz gübreyi uygun fiyata satıyoruz. Busene gübre üretiminde bin 200 tonu geçtik. Yüzde 30 oranında da fiyatları düşürdük. 15 bin çiftçimize birkarış toprağı varsa bile üretmesini istiyor, ürününü satamazsa biz alacağız diyoruz. Hızlı kalkınmaya verahatlamaya ihtiyacımız var. Çünkü gelecek teknolojide ve tarımda. Sıkı bir tarım politikası yapılırsa bizdünyada ilk 10 tarım ülkesinin içine gireriz” açıklamalarında bulundu.

“TOPRAĞIMIZA VE ÇİFTÇİMİZE SAHİP ÇIKACAĞIZ”

Savaş konuşmasının devamında, “Hatay’da son 12 yılda toprakla uğraşan insan sayısı yüzde 75 azaldı.Çiftçi sayısı 36 binlerden 8 binlere düştü. Biz toprağımıza, çiftçimize sahip çıkacağız. Ve bu insanların girdimasraflarını hafifletmek, satarken de kolaylaştırıcı yöntemler bulmak ayrıca ithalata dönük tarım değil de ihracata dönük tarımı tercih etmemiz lazım” açıklamalarında bulundu.

“ÜLKEMİZİ NASIL GELİŞMİŞ ÜLKELER SEVİYESİNE ÇIKARTIRIZ ONU DÜŞÜNMEMİZ
LAZIM”

Türkiye’den başka ülkelere göç eden gençlerin ve eğitimli insanların olduğunu ve bu durumdan dolayı da
üzüntü duyduğunu ifade eden Savaş, “Ülkemizi nasıl gelişmiş ülkeler seviyesine çıkartırız onu düşünmemiz
lazım. Bizim cennet vatanımızdan çocuklarımız ve her meslekten insanlarımız göç ediyorlar. Yetişmiş
insanlarımızı kaçırıyoruz. Ama kendi ülkesinde barınamayan, eğitim seviyesi yetersiz insanlar da bizim
ülkemize geliyor. Bu da beni gerçekten hem insani olarak hem de belediye başkanı olarak oldukça üzmekte”
dedi.

“KAMPANYAMIZA ÜÇ HAFTADA 517 BİN 259 İMZA TOPLADIK”

İskenderun’un serbest bölge olması gerektiğini ve bu anlamda çalışmalar yaptıklarını da belirten Savaş,
“İstihdamı arttırarak ihracatı arttırmak istiyoruz. Ocak ayında yöneticiler, üniversite, iş insanları ile çalıştay
yapacağız. Hatay’ın yıllık geliri düşmüş durumda. Sığlaşan ekonomik tablo var. İnsanların gelir seviyesi
düşüyor. Hatay’ın 5.teşvik bölgesi olması için hükümetin buradaki yöneticilerine bunu anlatamadık.
Halkımız başlatmış olduğumuz kampanyaya destek verdi ve üç haftada 517 bin 259 imza topladık.
İskenderun’u da serbest bölge yapmak istiyoruz. Yapmazlarsa da beş ay sonra zaten Türkiye’yi Cumhur
İttifakı değil Millet İttifakı yönetecek” dedi.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER