Cumartesi, Mayıs 4, 2024
No menu items!
Ana Sayfaİskenderun HaberTHD Başkanı Şenay Toraman Yılmaz'dan Tüketici Hileleri Uyarısı

THD Başkanı Şenay Toraman Yılmaz’dan Tüketici Hileleri Uyarısı

Tüketici Hakları Derneği (THD)İskenderun şube Başkanı Şenay Toraman Yılmaz , tüketim hilelerine karşı uyarılarda bulundu. Yılmaz, “zararına satış”, “kapatıyoruz”, “taşınıyoruz” gibi ifadelerle mağazaların tüketicileri yanılttığını ve manipüle ettiğini ifade etti. Yılmaz, tüketicilerin tüketim hilelerinden korunması için Ticaret Bakanlığı’nın belediyelerin ve ilgili meslek kuruluşlarının bu gibi durumları takip ederek müsaade etmemesi gerektiğini söyledi.“

THD Başkanı Şenay Toraman Yılmaz’dan Tüketici Hileleri Uyarısı

“Başlangıcı Ve Bitişi Belirsiz İndirim Satışları Tüketicileri Manipüle Ediyor”

Yılmaz şu uyarılarda bulundu: “Mağazaların vitrinlerinde hemen hemen her gün “Büyük fırsat”,” …den başlayan fiyatlara…” , “% 70‘e varan indirim”, “yılbaşına özel”, “Tadilat nedeni ile büyük indirim”, “Kapatıyoruz zararına …”, “Taşınıyoruz zararına .” , “Stoklarda sınırlı…”, “İhracat fazlası”. “Fabrikadan Halka…” vb. gibi daha onlarca reklam görüyoruz. Peki, mağazalar istedikleri an indirimli satış veya sürekli indirimli satış yapabilirler mi? İsteyen istediği zaman indirim ve kampanya yapabilir mi?

Mağazaların yapmış oldukları bu reklamların ne kadarı gerçeği yansıtıyor? Bu çağrıların doğruluğunu kimler denetliyor? İndirimli satış: Mevsim değişmeleri, mal stoklarının eritilmesi, işletmenin açılması, kapanması, devredilmesi, tasfiyesi, işyeri adresi veya faaliyet konusu değişikliği ve benzeri nedenlerle indirim yapıldığını gösteren bir ibare ile gerçekleştirilen satışlardır. Perakende satış yapan mağazalar, seri sonu, sezon sonu, vitrinde kullanılmış ürünler, hasarlı olarak belirlenmiş ürünler, iade edilmiş ürünler, ihraç fazlası ürünler ve ürünlerin fabrika çıkış fiyatı üzerinden yıl boyunca mağaza politikasına uygun Sürekli indirimli satışı da yapabilir.

Bir işletmenin, açılması, devredilmesi, işyeri adresi veya faaliyet konusu değişikliği nedeniyle yapacağı indirimli satışların süresi üç ayı, Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre tasfiye durumunda ise altı ayı geçemez. Perakende işletmeler başlangıç ve bitiş süresi belli olmayan indirimler yapamaz. Mağazalarının ön cephesine, mağazalarının içlerine, kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde indirimli satış türünü gösterir ya da çağrıştırır ibarelere de yer vermesi gerekir. İndirimli satışa konu edilen mal veya hizmetin indirimden önceki fiyattan daha düşük fiyatla satışa sunulduğunun ispatı satıcı veya sağlayıcıya aittir. Yapılan indirimin miktarı veya oranı hesaplanırken indirimli satış fiyatından bir önceki satış fiyatı esas alınır.

İndirimli Satış Yazıların Mağazaların Ön Taraflarına Koymak Yasal Zorunluluktur

Sürekli indirimli satış yapan mağazalarının ön taraflarında ya da vitrinlerinde kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde indirimli satışı gösterir yazılar koyması yasal bir zorunluluktur. İndirimli satışa konu edilen mal veya hizmetin indirimli satış fiyatı, indirimden önceki fiyatı, tarife ve fiyat listeleri ile etiketlerinde gösterilmelidir. İndirimli satışa konu edilen mal veya hizmetlerin etiketlerinde; İndirimli satış fiyatı, İndirimden önceki fiyatı, Tarife ve fiyat listeleri ile etiketlerinde gösterilmesini yasal zorunluluk olarak belirtilmektedir. İndirimli satışlarda mal veya hizmetlerin indirimden önceki fiyattan daha düşük fiyatla satışa sunulduğunun ispatı yükümlülükleri vardır.
İndirimli satışların denetimleri, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, belediyeler ve ilgili odalar, tarafından yapılır. İndirimli satışların kurallar uygun olarak yapıldığının denetimi ve izlenmesi, işleri yürütülmesiyle görevlidirler. Bakanlık, belediyeler ve ilgili odalar indirimli satışların usulüne aykırı uygulamaların tespit edilmesi halinde, tespit edilen aykırılık, gereği yapılmak üzere aykırı uygulamayı yapanın merkezinin bulunduğu valiliğe bildirilir.

Tüketici Ne Yapmalı?

Perakende satış mağazalarını rekabeti, tüketicilerin hakları Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunuyla düzenlenmiştir. Ancak indirimli satışlarda indirimi süresi ve kuralları ile ilgili yasal metin oluşturulmamıştır. “Stokla sınırlı “ denildiğinde stokun ne kadar olduğu kim tarafında belirlenmekte ve denetlenmekte bu durum soru işareti. Bir işletme “İşyerini devrediyorum” ,“işyeri adresi veya faaliyet konusunu değiştiriyorum ”u ilan ettiğinde bir bildirim zorunluluğu bulunmadığından Üç aylık yasal sürenin başlangıç ve bitiş tarihi nasıl ve kimler tarafından belirlenecek ve de denetlenecek. Tüketicilerin daha çok aldatılmaması için sorumlu idare ve yasa koyucular bu olumsuzluğu gidermek için biran önce yasal düzenleme yapmalıdır.
Tüketiciler tüketici hakları derneklerinde güçlerini birleştirerek yasal düzenleme için baskı grubu oluşturmalıdır. Bilinçli tüketici satın alma davranışlarında reklamların değil yaşantımız için temel gereksinimimiz olan ürünlere ve hizmetlere öncelik vermelidir. Ürün ve hizmetlerdeki indirimleri önceliklerini sorgulayarak ele almalı. “Ayağını Yorganına Göre Uzatmalıdır”

Diğer güncel İskenderun haberleri için: İskenderun Haber
Diğer güncel Hatay haberleri için: Hatay Haber

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER