Pazar, Haziran 16, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelTIPKI KANSER GİBİ ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ

TIPKI KANSER GİBİ ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü münasebetiyle, Atatürk Konferans Salonu’nda diyabet konusunda kapsamlı bir program düzenlendi. “Diyabetin Olumsuz Sonuçlarından Korunmak İçin Neler Yapılmalı” ve “Diyabetik Ayaktan Korunma Yöntemleri ve Tedavi Seçenekleri” konularının ele alındığı programın açılış konuşmasını Rektör Prof. Dr. Hasan Kaya yaptı. Diyabetin önlenebilir bir hastalık olduğuna değinen Rektör Kaya, hastalıkla ilgili erken tanının önemine vurgu yaptı.
-ERKEN TANI ÖNEMLİ-
Diyabetin birçok komplikasyonu olduğunu söyleyen Prof. Dr. Hasan Kaya’nın anlattıkları şöyle:
“Diyabette erken tanı çok önemli. Erken tanıyla, beş yılda gelişecek komplikasyon on beş yılda gelişir. Bu hastalık, kalp yetmezliğinden enfarktüse ve böbrek yetmezliğine kadar aklınıza gelecek tüm organlarımızı etkileyecek bir hastalıktır. Hasta, diyetine ve beslenmesine dikkat ederse, altta yatan genetik bir yatkınlık olsa dahi diyabet ortaya çıkmaz ya da komplikasyonlar beş yılda gelişeceğine on beş yılda gelişir ve yaşam kalitesinde bir olumsuzluk oluşmaz.
Mustafa Kemal Üniversitesi olarak, bu gibi toplantıların toplumun bilinçlenmesi açısından büyük önem taşıdığına inanıyoruz. Üniversitelerin, akademik çalışma, eğitim ve topluma hizmet görevleri var. Toplumdan bağımsız bir üniversite düşünülemez. Bu nedenle bu tür etkinliklerin sayısının artması bizleri mutlu edecektir.”
-REÖTÖR’DEN ÖĞRENCİLERE-
Rektör Prof. Dr. Hasan Kaya, sunumunda öğrencilere hitaben şu mesajı verdi:
“Siz sevgili öğrencilerimiz, mezun olduktan sonra toplumun içinde, vatandaşların içinde olup onları bilinçlendireceksiniz. Diyabet, ülkemizdeki 10 milyon insanın yaşamını olumsuz etkilemektedir ve bu sayı ileride daha da artabilir. Bu konuda vatandaşı bilgilendirmek, bilinçlendirmek sizlerin görevidir.”
-DİYABETİN ETKİSİ-
Endokrin ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Eren Gürkan da ,“Diyabetin Olumsuz Sonuçlarından Korunmak İçin Neler Yapmalıyız” konulu bir sunumu yaptı. Eren Gürkan, sunumunda, diyabetin kalp, periferik arter hastalığı, periferik sinir hasarına, ayak, beyin damar hastalığı, böbrek, göze olan etkilerine değindi. Diyabetik hastalarda tıbbi beslenme tedavisi, egzersiz ve fizik aktivite, kardiyak değerlendirme, glisemik kontrol hedefleri, hipertansiyon başlıklarına dikkat çekti
Yrd. Doç. Dr. Eren Gürkan’dan sonra kürsüye gelen Hatay Sağlık Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Emine Kır Biçer ise “Diyabetik Ayaktan Korunma ve Tedavi Seçenekleri” konulu sunumunu yaptı. Emine Kır Biçer, sunumunda, diyabetin sebep olduğu diyabetik ayak problemlerini, ayak ülserleri ve lezyonları tetikleyen nedenleri, ayak bakımının genel prensiplerini ve ayak sağlığı için nelerin yapılıp nelerin yapılmaması gerektiğini örneklerle dinleyicilere anlattı.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER