Perşembe, Mayıs 30, 2024
No menu items!
Ana SayfaİskenderunTÜED İskenderun Şubesinin Gündemi Zamlar!

TÜED İskenderun Şubesinin Gündemi Zamlar!

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) İskenderun Şube Başkanı Hüseyin Göde, geçtiğimiz hafta sonu genel merkezde düzenlenen Türkiye Emekliler Derneği Başkanlar Kurulu toplantısına katıldı.

Başkanlar Kurulu Toplantısının dört ayda bir gerçekleştirildiğini kaydeden Göde; “Dört ayda bir, genel merkezimiz Ankara’da toplanan başkanlar kurulumuz, yılın ilk toplantısını geçtiğimiz hafta sonu Kazım Ergün başkanlığında gerçekleştirdi. Gündem zaten belli, zamlarla ilgili! Türkiye’nin durumu belli! Yanı başımızda bir savaş var. Savaşın her türlüsü kötü, inşallah çabuk biter. Emeklilerimizin ev sahibi olma hakları konuşuldu. Maalesef bizim burada TOKİ’nin başlayacağı da yok. TOKİ bu işi ticarete döktü. Öncelikle halka ucuz fiyata konut yapacaktı ama şimdi tamamen ticarete döktü işi, her yıl fark alıyor, insanların içinde oturacak durumu yok. Hükümetimiz, milletin sırtına yükledi, her şey bizden bekleniyor. Bu kadar zam insanların kaldıracak gücü kalmadı” diye konuştu.

Genel Başkanları Kazım Ergün başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda emeklilerin sorunlarının değerlendirildiğini kaydeden Göde; “Emeklilerimizin sorunlarının başında, emekli aylığı hesaplamalarındaki kayıplar ve güven vermeyen TÜFE oranına göre emekli aylıklarına yapılan artışlar gelmektedir. Emeklinin harcamasını enflasyon hesaplaması gerçekçi bir şekilde dikkate almayan, TÜFE oranlarına göre yapılan zamlar, emekli aylıklarını küçülten bir etki yaptığından, TÜİK rakamları yerine emekli aylıklarına seyyanen zam yapılmasını ve 2000 sonrası emeklilerin intibakının sonuçlandırılmasını talep eden Başkanlar Kurulumuz; sosyal güvenlik sisteminin yeniden tartışılarak, eşitliği esas alan yeni bir mevzuat değişikliğine gidilmesini istemiştir” dedi.

Göde, bu yılın ilk Başkanlar Kurulu toplantısında yapılan değerlendirmeler ışığında taleplerini de şu şekilde sıraladı; “Asgari Geçim İndirimi Kaldırıldı: Asgari ücretten vergi alınmaması, çalışanların ücretlerinde önemli bir artış getirmiştir. Vergi, bir Ülkenin en önemli aracı olduğundan, her kesimden adaletli bir vergi alınması, vergi politikalarının temel ilkesidir. Emeklilere ödenen vergi iadesi karşılığı yüzde 4-5 ek ödeme oranları günümüzde değerini yitirdiğinden, ek ödeme oranı yüzde 10’a yükseltilmeli; emeklilerin doğalgaz, elektrik ve su faturalarından KDV ve ÖTV alınmamalıdır.

Emekli olunan tarihlere bakılmaksızın, prim kazancı ve prim ödeme gün sayıları eşit olanlara, eşit aylık ödenmesi için intibak yapılmalıdır. Gelecekte emekli olacakların aylıklarında kayıpların olmaması için güncelleme katsayısı ve aylık bağlama oranlarında bölün dönemler için tek bir hesaplana yöntemi benimsenmelidir. Emeklilerimizin önemli bir bölümünün aylıklar 2.500 liranın altında kaldığından, emekli aylıklarına “seyyanen zam” yapılmalı ve refahtan pay verilmelidir. Çalıştıkları yıllarda yüksek oranda kesilen genel sağlık sigortası primleri, sağlık hakkını güvence altına almak adına ödenmiştir.

Bu nedenle, hiçbir ad altında katkı payı (muayene ücreti, ilaç farkı, reçete bedeli ve ilave ücret) alınmamalıdır. Dini bayramlar öncesinde ödenen emekli ikramiyesi en az aylık ödemesi olan 2.500 TL seviyesine yükseltilmelidir. Türkiye Emekliler Derneği’nin altın projesi olan “evi olmayan emeklilerimizin uygun ödeme koşullarıyla TOKİ vasıtasıyla ev sahibi olma” kapsamı genişletilmelidir. Yaşlı Bakım Modeli, sosyal devlet anlayışı içinde yürürlüğe konulmalı, yaşlılarımızı yönelik Anayasamızın 10. Maddesiyle getirilen pozitif ayrımcılığı uyum yasaları çıkarılmalıdır.”

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER