Pazartesi, Mayıs 20, 2024
No menu items!
Ana SayfaHatayVekiller'den Maden Ocağı Açıklaması

Vekiller’den Maden Ocağı Açıklaması

Bartın’ın Amasra ilçesinde patlamanın olduğu maden ocağında 41 madenci yaşamını yitirirken, işçi sağlığı ve güvenliği önlemleri bir kez daha tartışma konusu oldu.

İşçi temsilcilerine göre, Amasra’da 41 madencinin ölümüne yol açan patlama, “denetimsizlik, özelleştirme ve cezasızlık” politikalarının bir yansıması. Bu konuda konuşan TBMM’deki Hataylı Milletvekilleri, “adalet beklentisi” noktasında birleşti.

-FACİA!-

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkan Yardımcısı, Hatay Milletvekili Barış Atay: “Yine bir maden faciası… Soma katliamının yaşandığı bir ülkede, artık bir facianın daha açıklaması olamaz. Birilerinin dediği gibi ‘fıtrat’ değil bu! İşçilerin hak ettiği, insanca çalışma ve yaşam koşulları! Bunu sağlamak zorundasınız! Geçmiş olsun ve başımız sağolsun.”

-KATLİAMIN MÜSEBBİBİ!-

Halkların Demokrasi Partisi (HDP) Milletvekili, Hatay kadın siyasetinin TBMM’deki önemli ismi Tülay Hatimoğulları Oruç:“Hayatını kaybeden madencilerin ailelerine ve sevdiklerine başsağlığı, yaralılara acil şifa diliyorum. Acımız da öfkemiz de çok büyük! Bu katliamın müsebbibi, işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerini almayanlardır!”

-RAPOR!-

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hatay Milletvekili Serkan Topal: “Sayıştay, 2017’de, madendeki tersine havalandırmanın çalışabilecek durumda olmadığını raporlamış! 2019’da ise patlamanın olduğu -300 metrenin, grizu patlamalarına neden olabileceği ifade edilmiş.”

-İŞ CİNAYETİ!-

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hatay Milletvekili Suzan Şahin: “Sayıştay, uyarmıştı! Ancak uyarılar ciddiye alınmadığı için de göz göre Bartın Amasra’daki kaza yaşandı! İşçileri göz göre ölüme göndermek iş kazası değil, iş cinayetidir!”

-UYARI!-

Hatay Milletvekilleri tarafından da facia sonrası gündeme taşınan, kamuoyuna da yansıyan Sayıştay raporu, kurumun 2019’da, yetkilileri, kamuya ait olan işletmede bir grizu patlamasına karşı uyardığını gösteriyor.

-SOMA ÖRNEĞİ!-

Yaşanan faciada sorumluların yargılanması talebi, önceki örneklerde olduğu gibi burada da mevcut. Ancak eldeki örnekler, bu konudaki eleştirileri de beraberinde getiriyor. Hatırlanacağı gibi, 13 Mayıs 2014’te Manisa’nın Soma ilçesinde işletilen bir kömür ocağında meydana gelen maden faciasında 301 kişi yaşamını yitirmişti. Ancak facianın üzerinden 8 yıl geçmesine rağmen, haklarında soruşturma başlatılan devlet görevlileri için bir buçuk yıldır iddianame hazırlanmadı.

Amasra’daki maden faciasıyla ilgili olarak, patlamanın nasıl yaşandığı ve sorumlularının kimler olduğu dair idari ve adli soruşturma başlatılırken, işletmede, geçen yıl 208 iş kazası gerçekleştiğinin de altı çiziliyor. TTK’nın faaliyet raporuna göre, 2021 yılında Amasra işletmesinde, ana üretimde 549 işçi çalışıyordu.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER