Cuma, Nisan 26, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelHATAY İÇİN MECLİS ARAŞTIRMASI TALEBİ

HATAY İÇİN MECLİS ARAŞTIRMASI TALEBİ

CHP Hatay Milletvekili Serkan TOPAL TBMM başkanlığına verdiği bir meclis araştırma önergesi ile “Hatay ilinin bir biriyle ilintili ve birinin diğerini etkilediği sorunlarının birlikte değerlendirilmesi ve alınacak önlemlerin tespitini istedi

Topal Önergesinde şu görüşleri dile getirdi:

 

“ Hatay, Türkiye tarihinde çok önemli ve özel bir yere sahip olan ,  kültürel ve  doğal zenginlikleri olan önemli bir ilimizdir.

Hatay ; çeşitli etnik ve inanç farklılıklarına sahip yurttaşlarımızın, birlikte barış içerisinde yaşadıkları hoşgörü merkezi diye adlandırılan dünyaya örnek ender kentler arasındaki yerini almıştır.  Üç semavi dinin gelişme ve yayılma bölgesinde bulunması  inanç turizmi açısından kente ayrı bir özellik katmaktadır. Suriye’ye olan sınırı sebebiyle Ortadoğu’ya açılan kapı niteliğindedir. Amik Ovasının verimli toprakları her türlü tarımsal ürünün yetiştirilmesinde en uygun toprak yapısına sahiptir. Yine dünyanın bilinen  ilk kilisesi Sen Pierre ve Dünyanın en büyük ikinci Mozaik Müzesi Hatay  ilimizdedir. Bilinen tüm bu özelliklerine karşın ne yazık ki, izlenen yanlış politikalar sebebiyle  Hatay, tarımsal üretimden ve İnanç turizmden gerekli payı alamamıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığı Hatay’ın tanıtımı için gerekli olan hiçbir eylem planı oluşturamamıştır. Yapılan Tanıtım günleri kapsamında yöresel ürünler satışının  dışında dünyaya tanıtım açısından hiçbir planlama bu güne kadar yapılamamıştır.

Tarımsal alanda da sorunlar devam etmektedir. Ülkenin en verimli ovası olan Amik  Ovası’nın sulama projesi yıllardır bitirilememiştir. Ülkemizin içinde bulunduğu tarımsal ürün sıkıntısı, son günlerde ortaya çıkan Patates ve Soğan kıtlığı Amik Ovasının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne sermiştir. Seracılık ve organik tarımda desteklenmesi gereken bir bölge olmasına karşın , bu konuda hükümetçe bir destek görmemektedir.

İskenderun Körfezinde bulunan Termik santralin yarattığı kirlilik, insan sağlına zarar vermekle birlikte tarımsal alanları da etkisi altına almaktadır. Bununla ilgili önlemler alınmadığı takdirde ileride telafisi imkansız sorunlarla karşı karşıya kalmamız kaçınılmaz olacaktır.

Tüm bu gerekçeler dikkate alınarak, Hatay ilinin bir biriyle ilintili ve birinin diğerini etkilediği sorunlarının birlikte değerlendirilmesi ve alınacak önlemlerin tespiti amacıyla, Anayasanın 98. Ve TBMM içtüzüğünün 104. ve 105. Maddeleri uyarınca Meclis Araştırması açılmasını arz ederiz.

 

 

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER