Cuma, Nisan 26, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelKuzey Irak referandumu

Kuzey Irak referandumu

Kuzey Irakta 25 Eylül’de, Kuzey Irak ‘bağımsızlığı oylandı. Bağımsız Kürdistan hayali Kuran Mesut Barzani, tüm dünyanın uyarısına rağmen referandumunu gerçekleştirdi. Ardından, Irak ve Türkiye’nin karşı çıktığı referandumun ilk sonuçları da belli oldu. Referandumda Kuzey Irak’ın bağımsızlığı %97.38 oy oranıyla kabul edildi.
Aslında halkın da aklında referandumla ilgili soru işaretleri bulunuyor. Peki, referandum nedir, referandum neden yapılır?
Öncelikle, referandum; herhangi bir meselede halkın yapılacak değişikliklere karşı iradesini belirlemek amacıyla yapılan oylamadır. Kuzey Irak’ta yapılan referandumda halka bağımsız Kürdistan’ın istenip istenmediği sorulmuştur. Ve referandum sonuçlarına göre halkın %97.38’inin Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’nin bağımsızlığını istediği gerçeği ortaya çıkmıştır.
Ülkemizde de en yakın tarihte, 16 Nisan 2017’de, Türkiye Anayasa değişikliği referandumu yapılmış ve %51’lik oy aranı ile yapılan anayasa değişikliği kabul edilmiştir.
Türk halkı için referandum meşru bir hak ise, referandum Kuzey Irak halkı için neden meşru bir hak olmasın? Bu referandum sonuçları bölgenin ve Kürt halkının mukadderatını belirleyecektir.
HALKLARIN EŞİTLİĞİ VE KARDEŞLİĞİ
Ortadoğu toplumlarında yaşayan tüm halklar; Türkler, Kürtler ve Araplar eşit haklara sahiptir ve kardeştir. Türkün Kürt’ten, Kürdün Arap’tan farkı ve üstünlüğü yoktur. Keza tüm Müslümanlar da kardeştir. Sünni’nin Şii’den, Şii’nin Sünni’den hiçbir üstünlüğü yoktur. Ortadoğu Haklarının etnik köken, din ve mezhepleri savaşlara sebebiyet vermemelidir. Tüm Ortadoğu halkları barış içinde ve kardeşçesine birlikte yaşamayı becerebilmelidir.
Halkların birbirlerine düşmanlığından savaşlar çıkar. Savaş ise kan ve ölüm demektir. Oysaki Ortadoğu toprakları savaşa ve kana yeterince doymuştur. Bu bereketli toprakların ise savaşa ve kana değil, barışa, huzuru, emeğe ve suya ihtiyacı vardır.
Ortadoğu halkları burnu havada, aklı Turan’da ve Kur’an da olan siyasetçilerin söylemlerine kulağını tıkamalıdır. Irak’ın ve Suriye’nin kuzeyinde, Türkiye’nin güneyinde bağımsız Kürdistan kurulura Türkiye felç olmaz. Asıl Türkiye bir gece ansızın Kuzey Irak’a girerse, Habur Sınır Kapısını ve Petrol Boru Hattının vanasını kapatırsa Türkiye için felâket olur.
Türkiye, İran ve Irak yönetimlerinin Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’ne kızgınlığı beyhudedir. Referanduma giden Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimine uygulanacak askeri seçeneğin her türlüsü felâkettir. Hiçbir bölge ülkesine fayda sağlamaz. Türk askeri Kuzey Irak’a bir gece ansızın girerse Peşmergeyle mi savaşacaktır? Türk askeri Kuzey Irak’ta eğitip yetiştirdiği Kürt savaşçılarını mı öldürecektir?
Eyy Türkiye, mademki peşmergeleri öldürecektin neden yetiştirdin?

KAMUDA TASARRUF
Hükümet bakanlıkların bütçelerinden başlayarak her kademedeki kapsamlı ve etkili tasarruf tedbirlerini uygulamaya hazırlanıyor. Türkiye’nin en büyük ve kapsamlı harcama kalemleri savunma harcamalarıdır. Suriye’ye asker gönderen ve Kuzey Irak’a girmeye hazırlanan Türkiye’nin savunma harcamalarını kısamadıktan sonra bakanlıkların bütçelerinden başlayarak her kademede kapsamlı ve etkili tasarruf tedbirlerini uygulamaya koymaya hazırlanmasının bir ciddiyeti var mıdır?
Personel ve savunma harcamalarından tasarruf edemeyen hükümet, kamu kurum ve kuruluşlarının su ve elektrik giderlerinden mi etkin tasarruf sağlayacaktır?
Savaş yüzünden vatandaşın vergi yükünü %40 oranında arttırmaya çalışmak vicdansızlık değil de nedir?
Borç batağına saplanmış bu millete yazıktır! Türk vatandaşlarının, Türkiye’deki Suriyeliler kadar değeri yoktur. Türk vatandaşlarının ödeme gücünün üzerinde ödediği vergiler savunma ve sığınmacılar için harcanmaktadır. Bu yüzden Türk vatandaşları günden güne daha da yoksullaşmakta ve fakirleşmektedir.
Hükümet, öncelikle gelir kaynaklarını Türk nüfusu için kullanmalı ve Türk toplumunun refahını artırmalıdır.
Türkiye büyük bir ülkedir; güvenlik ve beka sorunu yoktur. Asıl Türkiye’nin bekasını sorun olarak gündemde tutun ve Türk halkına korku aşılayan bazı burnu havada akılsız ve çapsız siyasilerin beka sorunu vardır.
Atatürk Cumhuriyeti’nin temelleri de, sınırları da sağlamdır. Türk Milleti asker doğar; Türk gençliği, Atatürk’ün askerleridir. Atatürk’ün askerleri için vatan ve Türk Bayrağı kutsaldır. Türk gençliği savaştan kaçmaz, cepheye koşar. Böylesine vatansever ve cengâver bir milletin beka sorunu olmaz, olamaz. Bağımsızlık ve özgürlük, Türk milletinin karakteridir.
Yurtta ve Ortadoğu’da barışı sağlamak varken, Ortadoğu halklarını birbirleriyle vuruşturmak, savaştırmak da neyin nesidir? Sadece Mesut Barzani’nin değil, her Kürdün hayalinde Kürdistan vardır. Kürt halkının hayaline savaş açmaktansa saygı duymak daha da önemlidir.
Fazla söze hiç gerek yok: Türkiye, Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nden daha büyüktür! Doğu’sundaki Ermenistan ile yıllardır barış içinde yaşayan Türkiye, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin dediği gibi, güneyinde Kürdistan kurulunca mı felç olacaktır?

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER