Çarşamba, Mayıs 22, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenel2000 M UZUNLUKTA LAV TÜNELLERİ

2000 M UZUNLUKTA LAV TÜNELLERİ

Hatay’ın Hassa ilçesinin, dünyada benzeri olmayan bir özelliği ortaya çıktı
MKÜ Öğr. Üyesi Doç. Dr. Ahmet Atasoy’a göre, LAV TÜNELLERİ’nin dünyada benzeri yok, turizme açılması bölgeyi uçurur…

Doç. ATASOY, Hatay’da ilkokul, ortaokul ve liselerdeki haritaların ciddi yanlışlar içerdiğini, Hatay’ın üç boyutlu haritasını okullara verebileceklerini duyurdu.
MKÜ’de öğretim üyeliği yapan, Doç, Dr. Ahmet Atasoy, ilimiz Hassa ilçesinde, dünyada benzeri bulunmayan LAV TÜNELLERİ olduğunu kaydederek, “Turizme açılması bölgeye canlılık kazandırır” açıklaması yaptı. Doç . Dr. Atasoy, Hatay’da Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı ilkokul, ortaokul ile liselerde duvarlara asılı olan haritaların ciddi yanlışlar içerdiğinin tespit edildiğini de söyledi ve yeni yaptıkları ÜÇ BOYUTLU HATAY HARİTASI’nı okullara verebileceklerini bildirdi. MKÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Atasoy’a göre, Coğrafi Bilgi Sistemleri Tekniği ile yapılan 3D Harita görselliği de ön plana çıkarıyor.
MKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet ATASOY, Hatay’ın üç boyutlu duvar haritasının Coğrafi Bilgi Sistemleri’yle üretildiği belirtildi.
Atlık olarak, Aşağı “Asi Nehri Havzası’nın Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Uzaktan Algılama Teknikleriyle Erozyon Analizi” adlı kitabın ön hazırlıkları sırasında, Harita Genel Komutanlığı’ndan 1/25000 ölçekli paftalar temin edildiğini söyleyen, MKÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Atasoy, çalışmaları ve sonuçlarıyla ilgili şu bilgileri verdi:
“Bu raster atlıklar birleştirilerek üç boyutlu Hatay İli Fiziki Haritası üretildi. Bu üretimlerin dijital baskısı yapılıp, çerçevelendiğinde çok hoş bir görüntü sunmaktadır. Harita üzerinde Amanos Dağları ve Amik Ovası’ndaki kıvrımlar en ince ayrıntılarına varıncaya kadar bütün özellikleri ile seçilebilmektedir. İsteğe bağlı olarak harita üzerinde iklim, toprak, bitki, maden, nüfus, yerleşme, arazi kullanımı, fay hatları, daha önce meydana gelen depremler, tarım arazileri, şehir fonksiyon alanları gibi özellikler rahatlıkla gösterilebilir. Bu tür çalışmalarla ilin özelliklerinin belirlenmesi ve buna yönelik planlamaların yapılabilmesi oldukça önem arz etmektedir.
Çeşitli görevler sırasında İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı okulların duvarlarına asılı bulunan bazı duvar haritaları incelediğimizde çok çeşitli hatalara rastladık. Değişen günün koşullarına göre bu tür hataları en az seviye indirmek mümkündür. Mustafa Kemal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü’nün alt yapı imkânları ve öğretim elemanı, yörenin ve Türkiye’nin Atlasları ile duvar haritalarını üretebilecek kapasiteye sahiptir. Bu tür çalışmalarda yer almak elbette ki bizlere büyük bir heyecan vermektedir.”
Görselliği ön planda olan bu haritaların, tüm Dünya’da olduğu gibi ülkemizde de çok çeşitli Coğrafi Bilgi Sistemleri ile üretilebildiğini belirten Doç. Dr. Atasoy, “Bu sistem, hazır bir bellektir ve sürekli geliştirilmektedir. Bu sistem, devlet kurumlarının ihtiyaç duyduğu bilgiyi çok hızlı bir şekilde üretilebilme becerisine sahiptir. Daha önce yaptığımız Erzozyon Analizini bu sistem ile yaptık ve başarılı sonuçlar elde ettik. Sistem özellikle Tarım, Hayvancılık ve Gıda Müdürlüğü ile Devlet Su İşlerinin ihtiyaçlarına yönelik verileri üretmede büyük kolaylıklar sağlamaktadır” diye konuştu ve şöyle devam etti:
“Örneğin, DSİ’nin bütün dereler üzerinde, akım ölçüm istasyonlarının olmadığını biliyoruz. Derelerin uzun yıllık ortalama akım değerleri, taşkın kontrolü ile sulama göleti ve içme suyunun sağlanması konusunda çok önemlidir. Ancak Coğrafi Bilgi sistemleri bilinen (sıcaklık ve yağış) hareketle bilinmeyeni tahmin etmekte de üstünlükler sağlamaktadır. Yağış havzaları oluşturulup, buraya düşen yağış miktarı hesaplandığında ortaya, aylık ortama akım değerleri çıkmaktadır.”
Coğrafi Bilgi Sistemlerinin, bitki çalışmalarında istenilen bitkilerin ve istenilmeyen bitkilerin takibinde oldukça başarılı sonuçlar sunduğunu da sözlerine ekleyen Doç. Dr. Ahmet Atasoy, haritanın, aynı zamanda doğal ve kültürel özellikleri aynı anda sorgulayarak, farklı amaçlara yönelik çalışmalarda da kolaylıklar sağladığını kaydetti.
Doç. Dr. Ahmet ATASOY, çizmiş olduğu Hatay İli’nin üç boyutlu duvar haritasını, Üniversite Rektörü Prof. Dr. Hasan KAYA’ya yapmış olduğu nezaket ziyaretinde hediye ettiğini söyledi.
Konuşmasının ardından, Doç. Dr. Ahmet Atasoy, Hassa İlçesi’nin Coğrafya’sı kapsamında Hassa’da çalıştıklarını dile getirdi.
Atasoy, Türkiye’nin başka hiçbir yerinde olmayan, 2 bin metre uzunluğundaki lav tünellerinin kendilerini çok heyecanlandırdıklarını söyledi. Heyecanını üniversite Rektörü Prof. Dr. Hasan KAYA ile de paylaşan Doç. Dr. Ahmet Atasoy, yörenin tanıtılması ve lav tünellerinin turizme açılması konusunda Rektör Prof. Dr. Kaya’dan tam destek aldığını dile getirdi.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER