Pazartesi, Nisan 29, 2024
No menu items!
Ana SayfaHatayBu kadar Suriyeli neden Hatay’da?

Bu kadar Suriyeli neden Hatay’da?

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, katıldığı bir TV programında  6 Şubat Depremi’nin ardından Hatay’ın son durumu ve yürütülen çalışmalar hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

“ÇOK ZOR ŞARTLARDA ÇALIŞARAK VATANDAŞLARIMIZA HİZMET EDİYORUZ”

 

Depremin ilk zamanlarından beri sahalarda olduklarını ve hiçbir ayrım gözetmeksizin Hatay’ın on beş ilçesinde çalışmalarına devam ettiklerini açıklayan Savaş, “ Kısıtlı imkânlarımıza rağmen gece gündüz demeden arkadaşlarımız mesai yaptılar ve halen çalışıyorlar. Erzin’den Arsuz’a kadar heyelanlardan dolayı borular kopmuştu. Ticari şirketlerin bile yapmaya cesaret edemediği zorlu coğrafî şartlarda biz de kendi ekiplerimizle kolları sıvayıp kısıtlı olanaklarımızla onarım ve bakım işlerimizi yaptık. ” ifadelerini kullandı.

 

“ÇİFTÇİMİZİN HATAY’DAN GÖÇ ETMESİNİ ÖNLEMEK İSTİYORUZ”

 

Depremden önce ve daha sonrasında da kırsal kalkınma çalışmalarına devam ettiklerini söyleyen Lütfü Savaş, “ Hem belediyemiz hem de bazı STK destekleri ile birçok çiftçimize tohum ve fide desteğinde bulunduk. Toplamda 15 bin sumak fidesi dağıtımı yaptık. İlerleyen zamanlarda zeytin fidesi de dağıtacağız. Küçük üreticilerimizin ayakta kalmasını sağlıyoruz. Çiftçilerimizin Hatay’dan göç etmesini önlemek ve kendi kendine yeter halde kalmasını sağlamak istiyoruz. Normale dönmek için herkesin birbirine ihtiyacı var.” dedi.

 

Ayrıca  Savaş depremzede çiftçilerden üreticilere ve esnafına kadar herkesin ekonomik anlamda oldukça sıkıntı yaşadığını da söyleyerek, vatandaşların yem alamadığı için hayvanlarını kesmek zorunda kaldığını açıkladı.

 

İktidar temsilcilerinin eleştirilerine karşılık Savaş, “Bu kadar Suriyeli neden Hatay’da? İnsanlar halen neden ekmek alamıyor? Okullar neden açılmıyor?  Neden halen konteynerler yetersiz? Neden bu sorunlar çözülmüyor?” sorularına yanıt verilmesini istedi.

 

 

“İSTEYENLERLE İSTEDİĞİ ZAMAN TARTIŞMAYA AÇIK BİR İNSANIM”

 

Depremin ilk günlerinde 8 gün dünya ile iletişim kurulamadığını kaydeden Lütfü Savaş, “Gelen yardımlar konusunda ciddi sorunlar yaşandı. Koordinasyon sorunları da oldu ve vatandaşlarımız çok acı kayıplar yaşadı. Bizleri suçlayanlar ilk olarak aynaya baksınlar. Hatay halkının çektiği sıkıntıyı görsünler. Tartışmak isteyenlerle istedikleri zaman her zeminde tartışmaya açık bir insanım.” dedi.

 

 

“6 BARAJ YAPTIK DİYORLAR BİR TANE BİLE BARAJ YOK”

 

Hatay’da baraj yaptıklarına dair açıklamalar yapan iktidar temsilcilerine yanıt veren Savaş, “6 baraj yaptık, diyorlar bir tane bile baraj yok. İnsanlarımız su ucuz diye bizim suyumuzu kullanıyor. Şu anda ciddi bir su sorunumuz kalmadı. Bizim sularımız içilebilir. Siyasetçilerden ricam hizmet yapsınlar. Bütün bakanlıkları da onlar yönetiyor. Bütün insanlarımıza eşit ve adil bakmakla yükümlüler.” dedi

 

Ayrıca Başkan Savaş, sık sık dile getirdiği ve hiçbir şekilde önlem alınmadan gerçekleştirilen yıkım çalışmaları ile ilgili de uyarılarda bulundu.

 

 

“İÇME SUYUNUN YÜZDE 85’İNİ BİTİRDİK”

 

Hatay’ın her köşesine arıtma tesisleri yaptıklarını hatırlatan Başkan Savaş,  “Doğru düzgün bir arıtma tesisimiz yoktu. İktidar temsilcileri 3 yıldır Turunçlu Arıtma Tesisi’nin yerini değiştirmek istememize rağmen engel olmuştu. Antakya ve depremden önce Defne’de altyapı çalışmalarımızı bitirmiştik. Birçok ilçenin de eksikliklerini gidermiştim. İçme suyunun yüzde 85’ini bitirdik şimdi. Altyapı bu kadar maliyetli olmasına rağmen çalışıyoruz. ” açıklamalarında bulunarak Hatay’ın merkezi bölgelerinde su abone sayılarında çok ciddi düşüş yaşandığını da sözlerine ekleyen Savaş, “ DSİ’den de destek beklediklerini belirtti.

 

“HATAY ÖZEL AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMELİ”

 

6 Şubat Depremlerinde en fazla can kaybı yaşanan ilin Hatay olduğuna dikkat çeken Savaş,  “Şehrimizin bir an önce ‘özel afet bölgesi’ ilan edilmesi lazım. 13 milyar para harcadık diyorlar, bu para nereye gitti müfettişlere sorsunlar. Hep muhalefet belediyelerini denetliyorlar. Bir kere 10 milyon lira verildi. Ama ilçe belediyemiz olan Antakya Belediyesine daha çok para verildi. Kendi partin diye daha fazla destek veriyorsun diğer partili belediyeleri rekabet haline sokuyorsun. Devletin parası eşit ve nüfusa göre dağıtılmalıdır. Bu yapmış oldukları ayrımcılık halkımızı çok üzüyor. İlk günden beri siyaset yapıyorlar.” dedi.

 

“ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI İLE UYUMLU ÇALIŞMAYA GAYRET GÖSTERİYORUZ”

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile görüşmeler gerçekleştirerek uyum içinde çalışmaya gayret gösterdiklerinin altını çizen Savaş,  “Biz Bakanlığımızla birlikte hareket etmeye özen gösteriyoruz. Üniversiteler de bizim için çalışıyorlar. Çalışma grubu da oluşturduk. Hatay ile ilgili bütün yapılması gerekenleri konuşacağız. Süreç ve planlama için de çalışmalar yaptık.  Hemen yapalım gibi hızlı hareket etmek istemiyoruz. Bu yaklaşım Hatay’a zarar verir. Plansız, tedbirsiz ve bilimsiz olmaz bu iş.” dedi.

 

 

“TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NDE YASALAR DEĞİŞTİ  DE BENİM HABERİM Mİ YOK”

 

Uzun Çarşı’da başlatılan temel atma sorusu üzerine Savaş, “ Uzun Çarşı’da temel atılamaz. O bölge sit alanı. Anıtlar Kurulu bize bu durumdan dolayı altyapı bile yaptırmadı. Orada restorasyon yapılarak projelendirme yapılabilir. Türkiye Cumhuriyeti’ndeki yasalar değişti de benim haberim mi yok? “ diye yanıtladı.

 

 

“BİZ DEPREMDEN ÖNCE MİKROBÖLGELEME VE SONDAJ ÇALIŞMASI YAPMIŞTIK”

 

Bütün bakanlıklardan bilgi isteyerek yeniden bir imar planı daha hazırladıklarını belirten Savaş, “Şu anda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kendi uygulayacağı şeyleri istedikleri yerde planlama yapıyor. Biz zaten Hatay ile ilgili her şeye hazırlıklıydık. 96 bin 277 hektarlık alanda mikrobölgeleme ve sondaj çalışması yapmışız. Hatay’ın zemin etüdünü biliyoruz. Tekrar yapmamız lazım. Bazı bölgelerimizde yıkım çok fazla. “ diye konuştu.

 

 “2013’TEN BERİ AMANOS TÜNELİ’NİN AÇILMASINI BEKLİYORUZ”

 

Hatay’da deprem sonrası yapılan konutların seçim malzemesi yapılmasını doğru bulmadığını aktaran Savaş, “Büyükşehir Belediyemiz ne kadar suçlanırsa suçlansın biz Hatay için çalışmaya ve hizmetler vermeye devam edeceğiz. Bizim yetki alanımız dışında olan işler için de AFAD, Kızılay ve 8 Bakanlığın da sorumluluk alanları içinde bulunan hizmetleri yapmasını istiyoruz. Her kim hangi makamdaysa o makamın görevlerini yerine getirmeli.” ifadelerini kullanarak “2013’ten beri Amanos Tüneli’nin açılmasını bekliyoruz. Seçim zamanı iş makineleri geldi. Seçim bitince rafa kaldırıldı. Hatay’ın tekrar ayağa kaldırılmasında geçmişten kalan eski bakiyelerin hizmet olarak verilmesini istiyoruz.” açıklamalarında bulundu.

 

 “HATAY HATAYLILARINDIR”

 

Hatay’da mülk satışlarında endişe verici durumların olduğunu dile getiren Savaş, “Amik Ovası ve çevresinde çiftçilerimiz, kiraladıkları arazilerin sürekli el değiştirmesinden dolayı sahiplerine ulaşmakta zorluk çektiklerini bana bildiriyorlar. Mülk satışlarının kontrol altına alınması için ilgili makamları göreve davet ediyorum. Geleceğimiz ve ülkemiz adına büyük risk taşıyan bu satışlardan halk da rahatsız ben de rahatsızım. Devletimiz ve hükümet bu konuda çok uyanık olmalı.” açıklamalarında bulundu.

 

“SURİYELİLERİN DOĞUM ORANI HIZLA ARTIYOR”

 

Hatay’da 550 bin Suriyeli olduğuna dikkat çeken HBB Başkanı Savaş, “Doğum oranlarına baktığımız zaman Suriyelilerin sayılarının hızla arttığını görebiliriz. 12 yıllık misafirlik olmaz. Ülkemizden göç edenlerin çoğu okumuş vatandaşlarımız oysa bizim ülkemize göç edenlerin ise çoğu okumamış kişilerden oluşuyor. Bu durum gelecekte bizim ve bölgenin başına bela olacak.” sözlerini konuşmasına ekledi.

 

“HER AN DEPREM OLACAKMIŞ GİBİ PLANLAMALAR YAPILMALI”

 

Büyük bir deprem ancak 100 yıl sonra olur, görüşünün doğru olmadığını ileten Lütfü Savaş, “Büyük depremlerden çok kısa bir süre sonra da depremler olduğu biliniyor. Kaldı ki bazı bilim insanları 7 büyüklüğünde deprem beklenen iller arasında Hatay’ı da gösteriyor. Şehrimizi her an deprem olacakmış gibi planlamalıyız. Devam eden inşaat çalışmalarında çok dikkatli ve hassas olunması gerekir. Çünkü artçı depremler devam ediyor.” şeklinde konuştu.

 

“HATAY OLMADAN MAVİ VATAN EKSİK KALIR

 

Hatay olmadan Mavi Vatan’ın eksik kalacağını vurgulayan Savaş, havaalanının zemini uygun olan başka yerlere de yapılabileceğini ve hatta Akdeniz’in bir kıyısına bile yapılabileceğini dile getirirken HADO’nun Türk bandıralı bir gemi olarak Akdeniz’de seferlerine devam ettiğini dile getirdi.

 

“SPOR ARACILIĞLA SIKINTILARIMIZI ANLATMAK İSTİYORUZ”

 

Geleneksel olarak yapılan aba güreşlerinin tekrar yapılacağının haberini veren Başkan Savaş, “Kendi imkânlarıyla farklı ülkelerden gelen güreşçiler, EXPO Amfi Tiyatro’da yarışacaklar. Hatay’da deprem sonrası oluşan dramatik tabloyu ve sıkıntıları spor aracılığıyla tüm dünyaya göstermeye çalışacağız. Normalleşmek için de unutmamak için de adım atmak lazım.” diyerek konuşmasını sona erdirdi.

 

 

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER