Pazar, Mayıs 5, 2024
No menu items!
Ana SayfaÜlke GündemiÇadır Kentlerde Elektrik Yok!

Çadır Kentlerde Elektrik Yok!

Maraş merkezli 11 kentte 6 Şubat’ta yaşanan depremleri araştırmak için kurulan TBMM Deprem Araştırma Komisyonu’nda, yıkımın ardından enerji iletiminde yaşanan sorunlar görüşüldü. Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan bürokratlar, özellikle elektrik sorununun depremin üzerinden geçen yaklaşık iki aya rağmen hala çözülemediğini anlattı.

Komisyonda konuşan TEDAŞ Genel Müdürü Ömer Sami Yapıcı, yıkımın büyüklüğünü de ortaya koyan enerji kesintisi verilerini açıkladı.

336 BİN ABONE AZALDI

Yapıcı, “Depremde toplamda 18 ilde faaliyet gösteren 4 elektrik dağıtım şirketimiz etkilendi. Toroslar Elektrik Dağıtım, AKEDAŞ, Dicle Elektrik ve Fırat Elektrik şirketleri” dedi. Depremin yaşandığı 11 ilde toplam 6 milyon 500 bin abonenin bulunduğunu kaydeden Yapıcı, 950 bin abonenin elektriğinin kalıcı olarak kesildiğini bildirdi. Bu abonelerin binaları yıkılan ve hasar aldığı için kullanılamaz duruma gelen abonelerden oluştuğu bildirildi. Çadır ve konteyner kentlerle ilgili bilgileri de paylaşan Yapıcı, tüm yerleşim yerlerine hâlâ elektrik verilemediğini söyledi. Yapıcı, 17 çadır kentte ve 29 konteyner kentte elektrik arzının sağlanamadığını bildirdi. EPDK Doğal Gaz Piyasası Daire Başkanı Hüseyin Daşdemir ise deprem öncesinde 2 milyon 16 bin olan doğalgaz konut abonesi sayısının depremin ardından 1 milyon 680 bine gerilediğini bildirdi. Daşdemir, sarsıntıların ardından dört ilde doğalgazın tamamen kesildiğini anlattı. Daşdemir, “Ana iletim hatlarında yaşanan hasarlardan dolayı illerde doğalgaz tamamen sıfırlandı ilk günlerde. Antep, Maraş, Adıyaman, bir de Hatay’da” dedi. Doğalgaz abone sayısındaki düşüşün nedenlerini de anlatan Daşdemir, göçün etkisinin sınırlı olduğunu bildirdi.

Deprem Araştırma Komisyonu’na katılan Diyanet temsilcileri de 6 Şubat sonrasındaki çalışmalarını ve cami ile kuran kurslarının son durumunu anlattı. Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Kadir Dinç, depremde 303 caminin yıkıldığının, 3 bin 498’inin ise hasar gördüğünü söyledi. Dinç, “Yıkılan cami lojmanı, imamevi 222’dir, hasarlı cami lojman sayısı bin 162’dir. Yıkılan yatılı Kur’an kursu sayımız 8 adettir, hasarlı Kur’an kursu sayımız 60 adettir, gündüzlü Kur’an kurslarımızdan yıkılan 54, hasarlı olan 628’dir, müftülük hizmet binalarımızdan 7’si yıkılmıştır” dedi. Deprem bölgesinde tarikatların da faaliyet gösterdiğine yönelik ifadelere karşı söz söyleyen Dinç, “İfade ettiğiniz üzere bir çalışma yapılıp yapılmadığına dair bize ulaşmış herhangi bir bilgi yok, Diyanet İşleri Başkanlığımızın bu konuda bir denetim yapma yetkisi yok” dedi.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER